Κόσμος

Νέο μακελειό στη Γάζα – Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι νεκροί και τραυματίες από πυροβολισμούς Ισραηλινών σε χώρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας

Περισσότεροι από 100 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός της τραγωδίας σε χώρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας κοντά στην πόλη της Γάζας. Σύμφωνα με υγειονομικές αρχές στον παλαιστινιακό θύλακα τα ισραηλινά πυρά είχαν ως αποτέλεσμα 104 Παλαιστίνιοι να χάσουν τη ζωή τους και τουλάχιστον 280 να τραυματιστούν.

Σύμφωνα, ωστόσο με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, Ασράφ αλ-Κούντρα, ανέφεραι ότι ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους 760. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε, από την πλευρά του, ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για βομβαρδισμούς στην συγκεκριμένη τοποθεσία. Σε άλλη, μεταγενέστερη δήλωση, εκπρόσωπος του στρατού υποστήριξε ότι δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, καθώς σπρώχτηκαν και ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να πάρουν ανθρωπιστικές προμήθειες από τα φορτηγά.

Με την άποψη αυτή συντάχθηκε και ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Αβίθ Χίμαν, υποστηρίζοντας ότι, σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις, οι θάνατοι προκλήθηκαν από τους οδηγούς των φορτηγών που έπεσαν επάνω στα συγκεντρωμένα πλήθη. «Προφανώς πρόκειται για τραγωδία, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες» πρόσθεσε ο ίδιος. Ισραηλινή πηγή ανέφερε πάντως, ότι ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ κατά «αρκετών ανθρώπων» μεταξύ του πλήθους, καθώς ένιωσαν ότι βρίσκονταν υπό απειλή.

Το γραφείο του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς έκανε λόγο για «άθλια σφαγή», την οποία απέδωσε στον ισραηλινό στρατό κατοχής. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Ασράφ αλ-Κούντρα, δήλωσε ότι η τραγωδία συνέβη στον κυκλικό κόμβο αλ-Ναμπούλσι, δυτικά της Πόλης της Γάζας, στο βόρειο κομμάτι του θύλακα. Κατά τον ίδιο, οι ιατρικές ομάδες δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν τον όγκο των τραυματιών και τη σοβαρότητα της κατάστασής τους, καθώς δεκάδες τραυματίες φθάνουν στο νοσοκομείο αλ-Σίφα.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν φορτηγά να μεταφέρουν πτώματα και τραυματίες. «Δεν θέλουμε βοήθεια σαν αυτή. Δεν θέλουμε βοήθεια και σφαίρες, μαζί. Υπάρχουν πολλοί μάρτυρες» δήλωσε ένας άνδρας στο βίντεο. Εντωμεταξύ, η Χαμάς προειδοποίησε ότι το συμβάν μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση των συνομιλιών για μια συμφωνία παύσης πυρός και απελευθέρωσης ομήρων. «Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από την ηγεσία του κινήματος δεν είναι μια ανοικτή διαδικασία σε βάρος του αίματος του λαού μας», δήλωσε η Χαμάς, αναφερόμενη στους σημερινούς θανάτους, και σημειώνοντας ότι το Ισραήλ θα είναι υπεύθυνο για ενδεχόμενη κατάρρευση των συνομιλιών.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι εξετάζει τις αναφορές για ισραηλινά πυρά εναντίον Παλαιστινίων που περίμεναν για βοήθεια κοντά στην Πόλη της Γάζας και κάνει λόγο για «σοβαρό συμβάν». Θρηνούμε για την απώλεια αθώων, ανέφερε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας ότι το τραγικό συμβάν «υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να επεκταθεί και να διατηρηθεί η ροή ανθρωπιστικής αρωγής στη Γάζα, μεταξύ άλλων μέσω μιας ενδεχόμενης προσωρινής κατάπαυσης του πυρός». Συγκλονισμένος από τις πληροφορίες για την τραγωδία δήλωσε και ο υπεύθυνος των Ηνωμένων Εθνών για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, Μάρτιν Γκρίφιθς.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago