Για «ελκυστικό story» στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες απαλλάσσονται από τα βάρη του παρελθόντος κάνει λόγο στην τελευταία της έκθεση η Euroxx Securities. Η χρηματιστηριακή, επαναδιατυπώνει τη θετική της στάση για τον κλάδο, διατηρώντας σύσταση “overweight” και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Έτσι, η Euroxx δίνει νέα τιμή-στόχο για την Alpha Bank στα 1,6 από 1,25 ευρώ, με το περιθώριο ανόδου να διαμορφώνεται στο 28%, για τη Eurobank στο 1,3 από 0,88 ευρώ (περιθώριο 29%), για την Εθνική Τράπεζα στα 4,2 από 3,4 ευρώ (περιθώριο 30%) και για την Πειραιώς στα 2,2 ευρώ, με το περιθώριο ανόδου να διαμορφώνεται στο 54%.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, οι ελληνικές τράπεζες άντεξαν στην πανδημία του Covid-19. Η κεφαλαιακή τους θέση στο τέλος του εννεάμηνου του 2021 παρέμεινε σε γενικές γραμμές επαρκής (12,6% δείκτης CET1 το γ’ τρίμηνο του 2021 έναντι μέσου όρου ΕΕ 15,5%), παρά τις απώλειες που καταγράφηκαν λόγω της πανδημίας, την εκκαθάριση των ισολογισμών και τις μεταβατικές προσαρμογές του ΔΠΧΑ 9. Επιπλέον, οι πρόσφατες επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου από τις δύο συστημικές τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank στο α’ εξάμηνο του 2021, σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες ενίσχυσης κεφαλαίου, επέτρεψαν στις ελληνικές συστημικές τράπεζες να προχωρήσουν με τις φιλόδοξες στρατηγικές μείωσης των NPEs με στόχο έναν μονοψήφιο δείκτη (δηλαδή στο 7%) έως το τέλος του 2022.
Όπως τονίζει η Euroxx, η σημαντική πτώση των NPEs ύψους 32 δισ. ευρώ το 9μηνο του 2021 επιτεύχθηκε κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων, σε μεγάλο βαθμό στο πλαίσιο προγράμματος Ηρακλής Ι και ΙΙ. Έτσι, οι ελληνικές τράπεζες, έχοντας περιορίσει τους κινδύνους από τα παλαιά NPEs και υποστηριζόμενες από την άφθονη θέση ρευστότητά τους και το NGEU, είναι έτοιμες να ηγηθούν της οικονομικής ανάκαμψης μέσω της πιστωτικής επέκτασης και της ανάπτυξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που θα τους επιτρέψει να ευδοκιμήσουν μακροπρόθεσμα.
Η Euroxx αναμένει ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας θα ενισχυθεί καθώς ανακάμπτει από την πανδημία και επωφελείται από τη χρηματοδότηση του NGEU, παρέχοντας άφθονες ευκαιρίες στις τράπεζες να επεκτείνουν τα χαρτοφυλάκια δανείων τους. “Βλέπει” καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους 26 δισ. ευρώ, η οποία θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αναπληρώσουν εν μέρει ένα μεγάλο μέρος των χαμένων εσόδων από τόκους ως αποτέλεσμα του “ξεφορτώματος” των NPEs. Επιπλέον, κατά την άποψη της χρηματιστηριακής, το ελκυστικό επενδυτικό story του κλάδου, το οποίο βασίζεται στη μεγάλη πτώση του κόστους κινδύνου (CoR) και στην επιστροφή της αύξησης των δανείων, παραμένει ανέπαφο παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της παράτασης των μέτρων περιορισμού της Covid-19.
Συνολικά, η Euroxx έχει βελτιώσει τις προηγούμενες εκτιμήσεις της για το διάστημα 2021-2023, προκειμένου να λάβει υπόψη τις πρόσφατες ενέργειες ενίσχυσης κεφαλαίου, την περαιτέρω επιτάχυνση του “Ηρακλή” καθώς και τις τάσεις του τρίτου τριμήνου του 2021. Αναμένει τώρα ότι τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη (εκτός κόστους τιτλοποίησης/εφάπαξ στοιχείων κτλ) θα φτάσουν τα 1,485 δισ. ευρώ το 2021 (από 1,285 δισ. ευρώ που ανέμενε πριν). Αυτό οφείλεται κυρίως στο χαμηλότερo CoR και στη δημιουργία υψηλότερων προμηθειών. Tα κέρδη θα αυξηθούν στο 1,799 δισ. ευρώ το 2022 (από 1,155 δισ. ευρώ πριν) και στα 2,101 δισ. ευρώ το 2023 (από 1,727 δισ. πριν) λόγω του χαμηλότερου κόστους κινδύνου και των υψηλότερων προμηθειών που θα αντισταθμίσουν τις ζημίες στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα (NII).
Έτσι, εκτιμά πως η κερδοφορία θα ενισχυθεί με μέση ετήσια ανάπτυξη GAGR στο 48% το διάστημα 2020-2023 έναντι 39% που προέβλεπε προηγουμένως. Κοιτάζοντας πέρα από το 2023, αναμένει ότι τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη το 2024 θα αυξηθούν κατά 15% σε ετήσια βάση, επωφελούμενα από τα υψηλότερα NII (υποστηριζόμενα από νέα δημιουργία δανείων), τις υψηλότερες προμήθειες και τις χαμηλότερες προβλέψεις λόγω του derisking. Τέλος, επισημαίνει πως υπάρχουν περιθώρια για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα λόγω των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, οι οποίες θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια ενδεχόμενη αλλαγή στο καθεστώς νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ που έχει επιβαρύνει την κερδοφορία του κλάδου.
Με βάση τα παραπάνω, η Euroxx επιβεβαιώνει την αξιολόγηση overweight για τις ελληνικές τράπεζες. Σε ό,τι αφορά τις τιμές-στόχους, για την Alpha Bank δίνει τα 1,60 ευρώ από 1,25 πριν με περιθώριο ανόδου 28%, για την Eurobank δίνει το 1,30 ευρώ από 0,88 πριν και περιθώριο ανόδου 29%, για την Εθνική Τράπεζα τα 4,20 ευρώ από 3,40 ευρώ και περιθώριο ανόδου 30%, ενώ για την Πειραιώς διατηρεί τα 2,20 ευρώ και βλέπει περιθώριο ανόδου 54%.
Όπως επισημαίνει, οι αποτιμήσεις τους χτυπήθηκαν έντονα στην αρχική φάση της πανδημίας, εν μέρει λόγω της σημαντικής πτώσης της κερδοφορίας, ενώ το κλίμα της αγοράς έχει βελτιωθεί από τα τέλη του 2020. Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει πολύ δυνατά το 2022, με τον κλάδο να σημειώνει κέρδη 13% στο ταμπλό του Χ.Α, υπεραποδίδοντας σημαντικά της αγοράς.
Έτσι, τώρα διαπραγματεύονται με δείκτη TBV για το 2022 στο 0,35x-0,61x (ο μέσος όρος είναι 0,51x) έναντι 0,75x για τις τράπεζες της ΕΕ (0,60x για την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία). Κατά την άποψη της χρηματιστηριακής, αυτό το discount αντικατοπτρίζει τη χαμηλότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων RoE των ελληνικών τραπεζών (-26,2% το τρίτο τρίμηνο του 2021 έναντι μέσου όρου ΕΕ 7,2%) και τις ανησυχίες για το υψηλό απόθεμα NPEs, σε συνδυασμό με τη νέα γενιά NPEs λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεών τους από τους απαιτητικούς στόχους μείωσης της περιόδου 2020-2022 στο κόστος κεφαλαίου και τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια. Πιστεύει επίσης ότι τα τρέχοντα επίπεδα τιμών παραβλέπουν την ανάκαμψη των κερδών ανά μετοχή (EPS) του κλάδου μετά το 2022 και τις προοπτικές διανομής μερίσματος.
Η χρηματιστηριακή τέλος σημειώνει πως η κάθε μία συστημική τράπεζα είναι ελκυστική για διαφορετικούς λόγους:
Η Εθνική Τράπεζα, χάρη στην καλύτερη ρευστότητα και κεφαλαιακή θέση της στον κλάδο, στη 2η καλύτερη ποιότητα ενεργητικού, την αυξημένη δυνατότητα ενίσχυσης κεφαλαίων και το βιώσιμο RoTE στο 9% μετά το 2021.
Η Eurobank, λόγω της σημαντικής μείωσης των NPEs (πρώτη που πέτυχε μονοψήφιο δείκτη NPEs στο 7,3% το 2021), της μειωμένης πίεσης στα κεφάλαια και την ώθηση του ROTE στο 10,2% το 2022, καθώς και των ισχυρών δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό οι οποίες προσφέρουν μεγαλύτερη διαφοροποίηση. Επίσης, τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank εξετάζουν τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του έτους 2022.
Με τη σειρά της, η Alpha δημοσίευσε τα ισχυρότερα αποτελέσματα stress tests της ΕΚΤ στον κλάδο χωρίς να ληφθεί υπόψη η πρόσφατη ΑΜΚ και παραμένει η λιγότερο εκτεθειμένη στα DTCs (RoTE στο 7,6% το 2022) με το δεύτερο χαμηλότερο μερίδιο του ΤΧΣ (δηλαδή 9%).
Τέλος, η Πειραιώς προσφέρει την υψηλότερη δυναμική ανόδου στο ταμπλό του Χ.Α, καθώς είναι, κατά την άποψη της Euroxx, το υψηλότερο beta proxy για μια οικονομική ανάκαμψη ισχυρότερη από αυτήν που αναμένει η αγορά.
Διαβάστε επίσης:
Deutsche Bank: «Καμπανάκια» για «φαντάσματα του παρελθόντος» στις ελληνικές τράπεζες
Alpha Bank: Οι αβεβαιότητες, οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…