Κόσμος

Ετήσια ομιλία Πούτιν: Κίνδυνος πυρηνικού πολέμου, αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία

Δύο χρόνια μετά την επίθεση που εξαπέλυσε κατά της Ουκρανίας και δύο εβδομάδες πριν τις ρωσικές εκλογές, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους προειδοποίησε τη Δύση ότι η αποστολή ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία δημιουργεί κινδύνους για πυρηνικό πόλεμο. Παραλλήλως κατηγόρησε τη Δύση ότι επιδιώκει να αποδυναμώσει τη Ρωσία εκ των ένδον, ενώ τόνισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες με τις ΗΠΑ, αλλά δεν θα εξαναγκαστεί σε αυτές.

Ο Ρώσος πρόεδρος άρχισε την ομιλία του στις 12:13 τοπική ώρα (11:13 ώρα Ελλάδας) και σε αυτήν αναμένεται να παρουσιάσει, κυρίως, το περίγραμμα της στρατηγικής της ρωσικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια. Αναμένεται, άλλωστε, ευρέως ότι θα επανεκλεγεί και θα παραμείνει στο Κρεμλίνο έως το 2030.

Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της, είπε ο Ρώσος πρόεδρος στην ομιλία του ενώπιον του ρωσικού κοινοβουλίου. Παραλλήλως, επανέλαβε την κατηγορία ότι η Δύση προσπαθεί να καταστρέψει τη Ρωσία από μέσα, προσθέτοντας πως οι περισσότεροι πολίτες υποστηρίζουν την απόφασή του να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία, σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη στρατηγική σταθερότητα, αλλά απέρριψε οποιεσδήποτε προσπάθειες να εξαναγκαστεί η Ρωσία σε συνομιλίες.

Ο Πούτιν είπε ακόμη πως η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει προηγμένα οπλικά συστήματα, περιλαμβανομένων υπερηχητικών πυραύλων Zircon, και πως έχει το στρατιωτικό πλεονέκτημα στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε τις χώρες του ΝΑΤΟ πως κινδυνεύουν με πυρηνική σύγκρουση αν στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, προσθέτοντας πως η Ρωσία πρέπει να ενισχύσει τον δυτικό στρατιωτικό τομέα της μετά την εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Είπε πως όποιος επιχειρήσει να εισβάλει στη Ρωσία θα αντιμετωπίσει πιο σκληρές συνέπειες απ’ ό,τι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο επειδή η χώρα έχει τώρα όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους σε εχθρικό έδαφος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και σημαντικοί Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους δήλωσαν αυτήν την εβδομάδα πως δεν σχεδιάζουν να στείλουν χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία, αφού η Γαλλία υπαινίχθηκε το ενδεχόμενο αυτό.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago