Υγεία

Η Επίτροπος Υγείας προειδοποιεί ότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τον κορωνοϊό

Δεν υπάρχει ασφαλείς πρόβλεψη για το αν η Ομικρον αποτελεί και το τελευταίο κύμα της πανδημίας εκτίμησε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Έχουμε δει πολλές ανατροπές σε όλη αυτή την πανδημία. Επομένως, δεν θα κάνω προβλέψεις για το πότε και αν αυτό θα είναι το τελευταίο κύμα ή όχι» είπε χαρακτηριστικά ενώ υπεραμύνθηκε της χρήσης των εμβολίων: «Προστατεύουν και σώζουν ζωές. Γνωρίζουμε ότι ο εμβολιασμός δεν προλαμβάνει πλήρως τη μόλυνση και τη μετάδοση, αλλά συνολικά μειώνει τις πιθανότητες μόλυνσης και περαιτέρω μετάδοσης».

Η κ. Κυριακίδου χαρακτήρισε απίθανο το ενδεχόμενο ο ιος να εξαφανιστεί μόνος του και για αυτό το λόγο και μέχρι να γίνει ενδημικός σε κάποιο στάδιο, πρέπει να προστατευτούμε μέσω των στρατηγικών εμβολιασμού.

Διαρκής απειλή οι παραλλαγές

Σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον, η Επίτροπος Υγείας δήλωσε ότι μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι οι παραλλαγές είναι μια «πάντα παρούσα απειλή» για την επιστροφή στην κανονικότητα και μπορούν να αλλάξουν την πορεία της πανδημίας πολύ γρήγορα.

Η Όμικρον μπορεί να σημαίνει ήπια ή έντονη λοίμωξη για το άτομο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται μια ήπια τόνισε και υπενθύμισε την προειδοποίηση του ΠΟΥ ότι το αφήγημα περί ήπιας μετάλλαξης είναι παραπλανητικό και επικίνδυνο, σημειώνοντας την αύξηση των νοσηλειών που παρατηρείται και την «πολύ ανησυχητική κατάσταση» λόγω της συνύπαρξης με τη Δέλτα.

Προειδοποίησε ότι στην Ευρώπη, δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αρκετά υψηλό επίπεδο εμβολιασμού για να μας προστατεύσει από την Όμικρον. «Γίνεται επίσης όλο και πιο σαφές ότι τα κράτη μέλη που θα υποφέρουν περισσότερο είναι εκείνα που έχουν χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού», προειδοποίησε.

Οι νέες θεραπείες και η υποχρεωτικότητα

Αναφερόμενη στις πέντε θεραπείες για την COVID-19 που έχουν ήδη εγκριθεί, είπε ότι μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά σε όσους έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και την επόμενη εβδομάδα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) είναι πιθανό να εγκρίνει το Paxlovid από την Pfizer ενώ το Molnupiravir από τη Merck αναμένεται τον Φεβρουάριο.

Αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, η Ευρωπαία Επίτροπος επισήμανε ότι έχει νόημα να γίνει μια τέτοια συζήτηση, αλλά δεν είναι οι Βρυξέλλες εκείνες που θα πουν στα κράτη-μέλη να υποχρεώσουν τον εμβολιασμό. «Τα κράτη-μέλη είναι στην καλύτερη θέση να αποφασίσουν τι είναι καλύτερο για εκείνα με βάση την κατάστασή τους». Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι η συζήτηση για πιθανή τέταρτη δόση του εμβολίου συνεχίζεται. 

Δυσοίωνες προβλέψεις Σαρηγιάννη για μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από κορονοϊό

Το τελικό χτύπημα για το Μπόρις Τζόνσον έρχεται από ένα πρώην «κολλητό» του

Ο Εμανουέλ Μακρόν στο Ευρωκοινοβούλιο: Ο λόγος του (δεν) μας χόρτασε

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago