Πολιτική

Δεν υπάρχει θέμα αποστολής στρατού στην Ουκρανία διαβεβαιώνουν ευρωπαίοι ηγέτες – Διατηρεί την αμφισημία ο Μακρόν

«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του, μετά τη διάσκεψη για τη στήριξη της Ουκρανίας στο Παρίσι, τη Δευτέρα. Ωστόσο, ο οικοδεσπότης Μακρόν διατήρησε την στρατηγική αμφισημία, αν και ανέφερε ότι για την ώρα δεν υπάρχει συναίνεση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε ερώτηση για το αποτέλεσμα της συνάντησης ο πρωθυπουργός είπε: «Οι συζητήσεις με τον Πρόεδρο Μακρόν και με τους ομολόγους μας έχουν πάντα ξεχωριστό ενδιαφέρον, πόσω μάλλον όταν συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πιστεύω ότι επαναβεβαιώσαμε την ενότητά μας και την αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε την Ουκρανία έτσι ώστε να μπορέσει να αμυνθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στην ρωσική εισβολή. Νομίζω ότι καταλήξαμε και σε ένα πλαίσιο το οποίο θα σας έλεγα ότι δεν αποκλίνει ιδιαίτερα από τις αποφάσεις που έχουμε πάρει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πώς μπορεί αυτή η βοήθεια, με πρακτικό τρόπο, να έχει πιο ουσιαστικό και χρήσιμο αποτέλεσμα για την Ουκρανία».

Πρόσθεσε επίσης ότι «από εκεί και πέρα, επειδή άκουσα και διάφορα σχόλια από συναδέλφους, ομολόγους μου, για ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να συζητήθηκαν εντός της αίθουσας, θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, εντός της Ουκρανίας. Ένα ζήτημα το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται και πιστεύω ότι δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας».

Στην ερώτηση αν τέθηκε θέμα ευρωπαϊκού στρατού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Όπως σας είπα δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα και νομίζω ότι αυτή η συζήτηση αποπροσανατολίζει και από την ουσία της προσπάθειάς μας να στηρίξουμε έμπρακτα αυτή τη στιγμή την Ουκρανία».

Στρατηγική αμφισημία από τον Μακρόν

Αργά το βράδυ της Δευτέρας πάντως ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία στο μέλλον δεν μπορεί να «αποκλειστεί». Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι σε αυτό το στάδιο «δεν υπάρχει συναίνεση» γι’ αυτό. Στη συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας της διεθνούς συνόδου για την υποστήριξη στην Ουκρανία που οργάνωσε το Ελιζέ, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους δεν θέλησε να πει περισσότερα για τη στάση της Γαλλίας στο ζήτημα, επικαλούμενος την ανάγκη τήρησης «στρατηγικής αμφισημίας».  «Δεν είπα ότι η Γαλλία δεν τάσσεται υπέρ. Δεν αίρω την αμφισημία, λέγοντας ονόματα. Λέω ότι ήταν μια από τις επιλογές που συζητήθηκαν», πρόσθεσε. Μια τέτοια επιλογή πάντως δεν είχε αναφερθεί ποτέ πριν από την κυβέρνηση της Γαλλίας.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο οποίος είναι και το φαβορί για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, εξερχόμενος από τη σύνοδο διαβεβαίωσε επίσης ότι η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων από κράτη της Δύσης δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Ο Μακρόν, ωστόσο, είπε ότι «πολύς κόσμος που λέει ‘ποτέ’ σήμερα είναι ο ίδιος που έλεγε ‘ποτέ άρματα μάχης, ποτέ αεροσκάφη, ποτέ πύραυλοι μακράς εμβέλειας’ πριν από δυο χρόνια» για να προσθέσει «ας έχουμε την ταπεινότητα να διαπιστώσουμε πως συχνά δρούμε με έξι ως δώδεκα μήνες καθυστέρηση». Είπε επίσης ότι ο σκοπός της συζήτησης ήταν να καταδειχθεί ότι «όλα είναι δυνατά αν χρησιμεύουν για να επιτύχουμε τον στόχο μας» και αφού επανέλαβε ότι οι σύμμαχοι του Κιέβου δεν βρίσκονται «σε πόλεμο με τον ρωσικό λαό», σημείωσε ότι «δεν μπορούν όμως να επιτρέψουν» στη Ρωσία «να νικήσει στην Ουκρανία».

Ο Γάλλος πρόεδρος ανήγγειλε επίσης τη δημιουργία νέου «συνασπισμού» για την προμήθεια πυραύλων μέσου και μακρού βεληνεκούς στην Ουκρανία, καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις και τόνισε ότι οι ηγέτες της Δύσης έχουν την πεποίθηση ότι «η ήττα της Ρωσίας είναι απόλυτα απαραίτητη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ευρώπης».

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago