Δύο χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι μάχες συνεχίζονται σε όλα τα μέτωπα με εμφανή πλέον την επικράτηση της Ρωσίας στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιφέρειες. Την ίδια ώρα, στη Δύση, παρά τις ενστάσεις, η ΕΕ ενέκρινε, την 1η Φεβρουαρίου, βοήθεια 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τέσσερα χρόνια, στέλνοντας στη Μόσχα το μήνυμα ότι δεν θα εγκαταλείψει το Κίεβο.
Η Δύση και κυρίως η ΕΕ επιμένουν στην αναγκαιότητα στήριξης της Ουκρανίας, διαβλέποντας ως απειλή μια καθολική επικράτηση της Ρωσίας του Πούτιν, και στο πλαίσιο αυτό τέσσερις ηγέτες δυτικών χωρών, ανάμεσά τους η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έφτασαν σήμερα στο Κίεβο σε ένδειξη αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο ταξίδεψαν μαζί στην ουκρανική πρωτεύουσα, στη διάρκεια της νύχτας, με τρένο από τη γειτονική Πολωνία. Η Μελόνι μάλιστα, καθώς η Ιταλία προεδρεύει της G7, προβλέπεται να διοργανώσει τηλεδιάσκεψη αργότερα σήμερα από το Κίεβο, στην οποία έχει προσκληθεί και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Φτάνοντας πριν λίγο στο Κίεβο, για έβδομη φορά από την έναρξη του πολέμου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στις «σημαντικές ανακοινώσεις όσον αφορά την οικονομική υποστήριξη προς την Ουκρανία», για να τονίσει στη συνέχεια ότι «είναι επίσης πολύ σημαντικό να εκφράσουμε την ηθική μας υποστήριξη».
Την ίδια ώρα, ο Μακρόν, η χώρα του οποίου έχει εντείνει το ενδιαφέρον της για την Ουκρανία από την αρχή του νέου έτους, προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι η υποστήριξη της Γαλλίας στο Κίεβο «δεν θα αποδυναμωθεί» και ότι «δεν θα πρέπει να υπολογίζει» σε μια «κούραση των Ευρωπαίων».
«Χτυπημένη και τραυματισμένη, αλλά πάντα όρθια, η Ουκρανία πολεμά για εκείνη, για τα ιδανικά της, για την Ευρώπη μας. Η δέσμευσή μας στο πλευρό της δεν θα αποδυναμωθεί» υπογραμμίζει ο Μακρόν σε μήνυμα που αναρτήθηκε από την γαλλική προεδρία στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X. Στην ανακοίνωσή του το Ελιζέ υπογραμμίζει επίσης ότι «η έκβαση αυτού του πολέμου θα είναι αποφασιστικής σημασίας για τα συμφέροντα, τις αξίες και την ευρωπαϊκή ασφάλεια» και ότι «η Γαλλία είναι και θα παραμείνει στο πλευρό της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού».
Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε και το Λονδίνο. Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ταξίδεψε πριν λίγες εβδομάδες στο Κίεβο, τόνισε ότι τώρα είναι «η ώρα να δείξουμε ότι η τυραννία δεν θα θριαμβεύσει ποτέ», τονίζοντας ότι τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε «το μεγαλύτερο μεμονωμένο πακέτο αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία, ανεβάζοντας την συνολική υποστήριξη στα 12 δισεκατομμύρια στερλίνες». Παραλλήλως αναφέρθηκε στο «δεκαετές σύμφωνο συνεργασίας για την ασφάλεια», επισημαίνοντας ότι είναι «το πρώτο του είδους του». Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του ηγέτη των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ, ο οποίος εξήρε «τη δύναμη, την αντοχή και το θάρρος» της Ουκρανίας και επανέλαβε τη δέσμευση του κόμματός του στην υποστήριξη της αντίστασής της στις ρωσικές δυνάμεις. «Η υπόσχεση αυτή είναι σθεναρή. Όποιος κι αν είναι στην εξουσία σε αυτήν την χώρα, η Βρετανία θα υποστηρίζει πάντα την Ουκρανία» είπε.
Μόλις την περασμένη Πέμπτη, άλλωστε, το Λονδίνο επιβεβαίωσε ότι παρέδωσε άλλους 200 αντιαρματικούς πυραύλους Brimstone στο Κίεβο, ενώ σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Γκραντ Σαπς ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε να επενδύσει περίπου 250 εκατομμύρια στερλίνες στην παραγωγή βλημάτων πυροβολικού για την Ουκρανία.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, επισκέφθηκε τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία και απευθυνόμενος στους Ρώσους στρατιώτες σε κέντρο διοίκησης τόνισε ότι «σήμερα, όσον αφορά την ισορροπία δυνάμεων, το πλεονέκτημα είναι με το μέρος μας (της Ρωσίας)». Στην ανακοίνωση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων διευκρινίζεται επίσης, ότι ο υπουργός ενημερώθηκε πως οι ρωσικές δυνάμεις πέρασαν στην επίθεση μετά την κατάληψη της πόλης Αβντιίβκα.
Τέλος, επί του πεδίου, εκρήξεις συγκλόνισαν πριν από λίγες ώρες το εργοστάσιο χάλυβα της NLMK στο Λίπετσκ, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε όλη τη Ρωσία, με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μεταδίδουν ρωσικά και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για επιδρομή μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι αναχαιτίστηκαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις περιφέρειες Τούλα (περίπου 150 χλμ νότια της Μόσχας) και Κουρσκ (κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία), ενώ, χθες Παρασκευή, ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν, για δεύτερη συνεχή νύχτα, το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…