Κόσμος

Συλλήψεις στη Ρωσία σε διαδηλώσεις για τον θάνατο του Ναβάλνι – Μυστήριο και με τη σορό

Περισσότεροι από 110 άνθρωποι συνελήφθησαν σε 13 πόλεις της Ρωσίας, σε εκδηλώσεις στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info, που καταγράφει τις διαδηλώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία. Κατά την ίδια πηγή τουλάχιστον 69 συλλήψεις έγιναν στην Αγία Πετρούπολη. Δεκαπέντε συλλήψεις σε συγκέντρωση σήμερα στη Μόσχα ανέφερε το μέσο ενημέρωσης Sota. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτόν τον απολογισμό.

Η Γενική Εισαγγελία της Μόσχας είχε προειδοποιήσει από την Παρασκευή τους κατοίκους της ρωσικής πρωτεύουσας ενάντια σε τυχόν «μη εξουσιοδοτημένες» διαδηλώσεις, αμέσως  μετά τη γνωστοποίηση του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι. Υπογράμμιζε μάλιστα ότι «προειδοποιεί ενάντια σε οποιαδήποτε παραβίαση του νόμου». Λίγη ώρα νωρίτερα ο Ρώσος πολιτικός, Μπορίς Ναντιέζντιν, ο οποίος τάσσεται κατά του πολέμου στην Ουκρανία έπλεκε το εγκώμιο του Ναβάλνι σε ανάρτησή του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram και ευχόταν η είδηση του θανάτου του, να αποδειχθεί αναληθής. 

Την είδηση επιβεβαίωσε, ωστόσο, η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, η οποία χθες δήλωνε ότι «δεν υπάρχει σχεδόν καμία ελπίδα» να είναι ζωντανός. Η ίδια ζήτησε η σορός να παραδοθεί αμέσως στην οικογένειά του. Το μεσημέρι του Σαββάτου, η Κίρα Γιάρμις έγραψε την πλατφόρμα Χ, ότι ένας δικηγόρος του ρώσου αντιφρονούντα και η μητέρα του, Λιουντμίλα Ναβάλναγια, έφτασαν στο μοναδικό νεκροτομείο της πόλης Σαλέχαρντ, της πόλης που βρίσκεται πιο κοντά στη φυλακή.

Σύμφωνα με την Γιάρμις, ο δικηγόρος και η μητέρα του Ναβάλνι βρήκαν το νεκροτομείο κλειστό, μολονότι από τη φυλακή τούς διαβεβαίωναν, ότι λειτουργούσε και ότι η σορός ήταν εκεί. Κατά την ίδια, ο δικηγόρος τηλεφώνησε στο νούμερο που ήταν αναρτημένο στην πόρτα και του απάντησαν ότι ήταν ο έβδομος που καλούσε σήμερα και ότι «η σορός του Αλεξέι δεν ήταν στο νεκροτομείο».

Ο στενός σύμμαχος του Αλεξέι Ναβάλνι, Ιβάν Ζντάνοφ, δήλωσε την Παρασκευή,  ότι ο Ρώσος αντιφρονών «πολύ πιθανόν» δολοφονήθηκε και κατηγόρησε ευθέως τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Πρόσθεσε επίσης, ότι το Ταμείο κατά της Διαφθοράς, που είχε ιδρύσει ο Ναβάλνι και έχει τεθεί εκτός νόμου στη Ρωσία αφού χαρακτηρίστηκε «εξτρεμιστική» οργάνωση, θα συνεχίσει το έργο του.

Ως υπαίτιο κατηγόρησε τον Πούτιν και η σύζυγος του Ναβάλνι, Γιούλια, ζητώντας από τους πολίτες να ενωθούν ενάντια στο «φρικτό καθεστώς» της Μόσχας. Αρκετοί Ρώσοι, πάντως, απορρίπτουν αυτήν την άποψη και επικαλούνται μια δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι περισσότεροι πολίτες τον αποδοκίμαζαν και ότι ο Πούτιν είναι πολύ πιο δημοφιλής.

«Ο θάνατος του Ναβάλνι ωφελεί τους αντιπάλους του Πούτιν» σχολίασε, από την πλευρά του, ο πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου, Σεργκέι Μαρκόφ. «Θα τον χρησιμοποιήσουν για να υπονομεύσουν τη νομιμότητα των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, για να μην αναγνωρίσουν τον Πούτιν ως νόμιμο πρόεδρο» είπε ο Μαρκόφ και πρόσθεσε ότι «προσπαθούν να παρουσιάσουν τον Πούτιν, όχι ως τον πρόεδρο μιας εχθρικής χώρας αλλά σαν εγκληματία με τον οποίο δεν πρέπει κανείς να συναλλάσσεται».

Εντωμεταξύ, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν ήδη από χθες σε διαδηλώσεις στη Βαρσοβία, το Βίλνιους, το Βερολίνο, το Άμστερνταμ, τη Χάγη το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον  για να αποτίνουν φόρο τιμής στον Ναβάλνι, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Πούτιν.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago