Categories: Κόσμος

Επανέρχονται τα δωρεάν τεστ στη Γερμανία – Σε «κατάσταση καταστροφής» η Βαυαρία

Το μέτρο επιστρέφει για «το ενδεχόμενο κάποιος να μην ελέγχεται για οικονομικούς λόγους» • Ο επικεφαλής του τμήματος Μικροβιολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charité του Βερολίνου, Κρίστιαν Ντρόστεν, προέβλεψε ακόμη και επιπλέον 100.000 νεκρούς, αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα, ακόμη και lockdown

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι επανέρχονται τα δωρεάν διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό, την ώρα που η χώρα καταγράφει διαρκώς ρεκόρ κρουσμάτων και η τοπική κυβέρνηση της Βαυαρίας κήρυξε το κρατίδιο σε «κατάσταση καταστροφής». Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Γενς Σπαν, πρέπει να αποτραπεί «το ενδεχόμενο κάποιος να μην ελέγχεται για οικονομικούς λόγους».

Το τελευταίο 24ωρο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 39.832, φτάνοντας τα 4.844.054, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Είναι αριθμός άνευ προηγουμένου, με το προηγούμενο ρεκόρ, 37.120 μολύνσεις σε ένα 24ωρο να έχει καταγραφεί την περασμένη εβδομάδα.

Επίσης, καταγράφηκαν 236 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της ασθένεις Covid-19, με το σύνολο από την αρχή της πανδημίας να φτάνει του 96.963 νεκρούς.

Η απερχόμενη γερμανική κυβέρνηση υπό την Άνγκελα Μέρκελ, την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ετοιμάζεται να λάβει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μεταξύ αυτών και η επαναφορά των δωρεάν διαγνωστικών τεστ μια φορά την εβδομάδα, όπως συνέβαινε έως τις 11 Οκτωβρίου. Η Γερμανίδα καγκελάριος επιδιώκει να πραγματοποιηθεί διάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων «το συντομότερο δυνατό» προκειμένου να συντονιστούν οι πολιτικές κατά της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται για αυτό σε στενή επαφή με όλους τους συμμετέχοντες, καθώς και με εκπροσώπους της πιθανής μελλοντικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, με απόφαση του υπουργείου Υγείας, προβλέπεται ότι τα νοσοκομεία θα πρέπει να αναφέρουν την κατάσταση εμβολιασμού των ασθενών τους και τον αριθμό των εγκύων που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Στη Βαυαρία, η απόφαση να κηρυχθεί το κρατίδιο εκ νέου σε «κατάσταση καταστροφής» λόγω της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού, σημαίνει ότι όλοι οι φορείς, οι αρχές και οι υπηρεσίες θα εργαστούν συντονισμένα για τον έλεγχο της κατάστασης.

Η Βαυαρία είχε τεθεί ξανά σε κατάσταση καταστροφής από τις 9 Δεκεμβρίου 2020 έως και τις 4 Ιουνίου 2021. Σήμερα στο κρατίδιο ο δείκτης των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών έφθασε στο 395,4, ενώ στην περιφέρεια Ρόταλ-Ιν ξεπέρασε το 1.100. Η κατάσταση στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έχει επιβαρυνθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα «η πανδημία να απειλεί τη ζωή και την υγεία πολλών ανθρώπων σε ολόκληρη τη Βαυαρία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» η χώρα

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του τμήματος Μικροβιολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charité του Βερολίνου, Κρίστιαν Ντρόστεν, υποστήριξε ότι η Γερμανία στο σύνολό της βρίσκεται σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και προέβλεψε ακόμη και επιπλέον 100.000 νεκρούς, αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα, ακόμη και lockdown.

Μιλώντας στο podcast του δικτύου Βόρειας Γερμανίας NDR, ο κ. Ντρόστεν τονίζει ότι «πρέπει να κλείσουν τα κενά του εμβολιασμού», με τον ιδανικό στόχο να είναι ένας πληθυσμός που θα έχει εμβολιαστεί πλήρως, με τρεις δόσεις.

Ωστόσο, παραδέχθηκε, δεν μπορεί κανείς να υπολογίζει σε κάτι τέτοιο, πρέπει βραχυπρόθεσμα να συζητηθούν και πάλι μέτρα «τα οποία πιστεύαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω μας», όπως ο περιορισμός των επαφών.

Εκτίμησε ότι ο χειμώνας θα είναι «πολύ απαιτητικός» προβλέποντας «νέα – και το λέω ήρεμα – μέτρα lockdown». Όπως τόνισε, ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από εσωτερικούς χώρους και διάφορες δραστηριότητες (Κανόνας 2G) δεν αρκούν πλέον για να ανακόψουν την πανδημία, εξαιτίας της μεταδοτικότητας της παραλλαγής «Δέλτα».

Αν δεν αντιδράσουμε τώρα με αυστηρότερα μέτρα, με δεδομένη την εμπειρία της Βρετανίας, μπορεί να φθάσουμε και στους 100.000 νεκρούς, συνέχισε ο κ. Ντρόστεν, για να τονίσει: «Και πρόκειται για συντηρητική εκτίμηση».

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago