Οι επενδυτές «πέταξαν» τα μετρητά και διοχετεύουν χρήματα ιδίως σε μετοχές τεχνολογίας και ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας την εβδομάδα έως την Τετάρτη, αναφέρει η Bank of America σε σημερινή έκθεσή της.
Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν εισροές ύψους 16,1 δισ. δολαρίων σε μετοχές και 11,6 δισ. δολαρίων σε ομόλογα, έναντι εκροών 18,4 δισ. δολαρίων από μετρητά, οι περισσότερες εδώ και οκτώ εβδομάδες, ανέφερε η BofA στην εβδομαδιαία σύνοψη των ροών κεφαλαίων, χρησιμοποιώντας στοιχεία της EPFR.
Η ταχεία άνοδος των μεγάλων αμερικανικών τεχνολογικών μετοχών -που συχνά αναφέρονται ως οι “Magnificent Seven” – εν μέρει λόγω της αισιοδοξίας γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη- έχει οδηγήσει τις αμερικανικές μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα τους τελευταίους μήνες. Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 διαπραγματεύεται γύρω από υψηλά επίπεδα ρεκόρ.
Τα αμοιβαία κεφάλαια τεχνολογικών μετοχών σημείωσαν την έκτη συνεχόμενη εβδομάδα εισροών. Οι εισροές μόνος την εβδομάδα έως την Τετάρτη έφθασαν τα 2,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση της BofA.
Με τις μεγάλες τεχνολογικές μετοχές να προσελκύουν τη μεγαλύτερη προσοχή και την υπόλοιπη αγορά συγκριτικά λίγο, η BofA δήλωσε ότι η ευρύτητα του S&P 500 είναι πλέον η χειρότερη από το 2009, και συνέκρινε επίσης την τρέχουσα κατάσταση με άλλες «φούσκες» υψηλού προφίλ.
Οι “Magnificent Seven” διαπραγματεύονται σήμερα 45x κέρδη τους τελευταίους 12 μήνες. «Είναι αλήθεια ότι στα υψηλά επίπεδα των “φούσκων” έχουν παρατηρηθεί πιο τρελές αποτιμήσεις», αναφέρει η BofA, επισημαίνοντας ότι ο λόγος τιμής προς κέρδη ήταν 67 φορές το 1989, κατά τη διάρκεια της άνθησης του ιαπωνικού Nikkei, και 65 φορές το 2000, στο αποκορύφωμα της φούσκας των dotcom, για τον Nasdaq.
Ο Nikkei δεν έχει ακόμη ξεπεράσει την κορυφή του 1989, αλλά έχει σημειώσει απότομη άνοδο τους τελευταίους μήνες και έκλεισε την Παρασκευή στα πρόθυρα να σημειώσει νέο ιστορικό υψηλό.
Οι «Magnificent Seven» έχουν κερδίσει 140% τους τελευταίους 12 μήνες, σε σύγκριση με 150% κέρδος για 50 μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ στη δεκαετία του 1970, τότε γνωστές ως Nifty 50, και 180% άνοδο του Dow Jones στη δεκαετία του 1920.