Πολιτική

Δημοσκόπηση : Αλλάζουν τα δεδομένα ακρίβεια και πανδημία – Στις 7 μονάδες η διαφορά

Νέο σκηνικό στο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνουν η ακρίβεια και πανδημία με απώλειες αλλά και σοβαρά μηνύματα προς την κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας PRORATA που δημοσιεύει η ιστοσελίδα iEidiseis.

Βασικά προβλήματα αναδεικνύονται ακρίβεια (42%) και πανδημία (40%), με το θέμα των μεγάλων ανατιμήσεων να ξεπερνά για πρώτη φορά την πανδημία μετά από δυόμισι χρόνια που κυριαρχεί η υγειονομική κρίση.

Αρνητική είναι η αξιολόγηση των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας (61% αρνητικά και μάλλον αρνητικά, έναντι 38% που τη χαρακτηρίζει θετικά και μάλλον θετικά). Το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει το Μέγαρο Μαξίμου αναδεικνύεται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε με 85% θετικές κρίσεις ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας και έχει φτάσει στο 38%.

Σε μείζονα θέματα που έχουν προκύψει ως προς τα μέτρα για την πανδημία, εμφανίζονται να διαφωνούν με τα υφιστάμενα μέτρα σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία υιοθετεί τις προτάσεις της Αντιπολίτευσης, ανάμεσα στους οποίους και το ένα τρίτο των ψηφοφόρων της ΝΔ . Με τη συνταγογράφηση των δωρεάν τεστ, για παράδειγμα, συμφωνεί και το θεωρεί δημοσιονομικά εφικτό το 58% , συμφωνεί αλλά δεν το θεωρεί δημοσιονομικά εφικτό το 28% και μόνο το 8% διαφωνεί είτε είναι δημοσιονομικά εφικτό είτε όχι.

Στο ερώτημα «Σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο, η λειτουργία ενός σχολικού τμήματος θα αναστέλλεται στην περίπτωση που περισσότεροι από τους μισούς μαθητές/ριες (50%+1) του συγκεκριμένου τμήματος διαγνωσθούν θετικοί/ες στον Covid -19. Εσείς συμφωνείτε ή διαφωνείτε με το συγκεκριμένο μέτρο;» συμφωνεί μόλις το 30% των ερωτηθέντων, ενώ διαφωνεί το 58% (μεταξύ των οποίων και το 38% των ψηφοφόρων της ΝΔ).

Μείζον πρόβλημα αποτελεί η ακρίβεια . Μόνο το 7% μπορεί να πληρώσει το λογαριασμό ρεύματος, πετρελαίου ή φυσικού αερίου χωρίς πρόβλημα, με το 28% να δηλώνει ότι μπορεί να πληρώσει με ορισμένες δυσκολίες, το 39% ότι μπορεί να τους πληρώσει με πολλές δυσκολίες και το 24% ότι δεν μπορεί να πληρώσει.

Όσον αφορά στις ανατιμήσεις των βασικών ειδών διατροφής στο ερώτημα «Με βάση την προσωπική σας εμπειρία, τι από τα παρακάτω ισχύει ως προς τις τιμές των προϊόντων στα super market συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα;», το 41% απαντά πως έχουν αυξηθεί πολύ, το 38% αρκετά και μόλις το 18% ότι έχουν αυξηθεί λίγο.

Η πρόθεση ψήφου


Στο νέο τοπίο που δείχνει να διαμορφώνεται η εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου φέρει τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με 32,5% έναντι 25,5% του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την διαφορά να μειώνεται στις 7 μονάδες.

Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 12% (έναντι 11,5% στα μέσα Δεκεμβρίου), το ΚΚΕ με 4,5%, η Ελληνική Λύση με 3,5% και το ΜέΡΑ25 με 2%.

Τα ποιοτικά στοιχεία

Ενδιαφέροντα είναι όμως τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας που αποκαλύπτουν σημαντικές υπόγειες διεργασίες:

-Για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερη από τη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας (71% έναντι 70% αντίστοιχα)

-Το ΚΙΝΑΛ υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη κάνει εξίσου μεγάλη ζημιά στη Νέα Δημοκρατία όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κυβερνόν κόμμα χάνει προς το ΚΙΝΑΛ 8% και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάνει το 9%.

-Ακόμα ίσως πιο εντυπωσιακό είναι τα ευρήματα στις απευθείας μετακινήσεις μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων: Η ΝΔ χάνει απευθείας προς το ΣΥΡΙΖΑ 6% και ο ΣΥΡΙΖΑ προς τη Νέα Δημοκρατία το 5%.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago