Πολιτική

Γεραπετρίτης: Παρούσα η Ελλάδα στην ανασυγκρότηση της Ουκρανίας – Καμία αναθεωρητική επιχείρηση δεν μπορεί να σταθεί σε μία σύγχρονη εποχή

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα «δηλώνει παρούσα στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας» έστειλε ο Γιώργος Γεραπετρίτης με τον εναρκτήριο χαιρετισμό του στο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει στην Αθήνα το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Καθώς, συμπληρώνονται σε λίγες ημέρες, δύο χρόνια από την έναρξη του πολέμου και ενώ οι μάχες συνεχίζονται, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα από την πρώτη ημέρα του πολέμου, «από κοινού με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έλαβε μια ξεκάθαρη θέση αρχής. Υπεστήριξε απολύτως την Ουκρανία, στάθηκε σταθερά στο πλευρό του Διεθνούς Δικαίου απέναντι σε οποιαδήποτε απρόκλητη επίθεση, απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση κυριαρχίας, απέναντι σε οποιαδήποτε διάθεση αναθεωρητισμού».

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο Κίεβο είπε ο κ. Γεραπετρίτης, τονίζοντας ότι «η ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας δεν συνιστά απειλή μόνο για την ασφάλεια της Ευρώπης. Θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα, παραβιάζοντας κατάφωρα τον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και το παγιωμένο Διεθνές Δίκαιο, συμβατικό και εθιμικό». Πρόσθεσε επίσης ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την ανεξαρτησία της Ουκρανίας στο πλαίσιο των αναγνωρισμένων κυριαρχικά συνόρων της. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και διαυγής. Καμία αναθεωρητική επιχείρηση δεν μπορεί να σταθεί στη σύγχρονη εποχή».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συνέχεια στους μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς που, όπως σημείωσε, «δικαιολογούν αυτήν τη στάση της ελληνικής πολιτείας, πέρα από την εξωτερική πολιτική αρχών, την οποία απαρέγκλιτα τηρεί η χώρα μας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου». «Πολίτες ελληνικής καταγωγής έζησαν ειρηνικά επί αιώνες στις ακτές του Εύξεινου Πόντου, γι’ αυτό και κανείς δεν ξεχνά τα εγκλήματα στη Μαριούπολη. Μία πόλη με ελληνικό όνομα και με σημαντικό πληθυσμό ελληνικής καταγωγής, όπως επίσης δεν ξεχνάμε τις μάχες και τις απώλειες στην Οδησσό» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να προκαλεί ανθρώπινες απώλειες, έχοντας εκτοπίσει εκατομμύρια Ουκρανούς και έχοντας καταστρέψει βασικές υποδομές, μεταξύ των οποίων και σημαντικά μνημεία οικουμενικού πολιτισμού» ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης και αναφερόμενος στο Συνέδριο πρόσθεσε: «Προσβλέπουμε σε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Όλοι γνωρίζουμε ότι στην Ουκρανία συνεχίζεται η απάνθρωπη επιθετικότητα της Ρωσίας εις βάρος ενός κυρίαρχου κράτους. Και αναμένουμε να συζητήσουμε για τον τερματισμό αυτής της τρομερής κατάστασης και για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, το σημερινό Συνέδριο, που διοργανώνει το ΥΠΕΞ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, «εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια της χώρας μας να συνδράμει στην ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της Ουκρανίας». Στόχος του Συνεδρίου είναι, όπως τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης «η ανάδειξη της σταθερής πολιτικής δέσμευσης και αλληλεγγύης προς την Ουκρανία, με παράλληλη αναγνώριση του σημαντικού ρόλου του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος μπορεί να συμβάλει στην πράσινη, στην κοινωνική, στην ψηφιακή μετάβαση της Ουκρανίας, καθώς η χώρα προβαίνει σε βασικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο και της υποψηφιότητάς της ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ευρωπαϊκής οικογένειας. Ένταξη την οποία η Ελλάδα ενθαρρύνει απαρέγκλιτα».

Πρωταρχικός στόχος της ανοικοδόμησης θα πρέπει να είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών «ο μετασχηματισμός της ουκρανικής οικονομίας και κοινωνίας με τις αναγκαίες εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις για τις υποδομές στους οικονομικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς θεσμούς επί τη βάσει του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η βιώσιμη ανάπτυξη και η ανοικοδόμηση προϋποθέτει την αναγνώριση του σημαντικού ρόλου του ιδιωτικού τομέα, μέσω των επενδύσεων και των εταιρικών σχέσεων μεταξύ των επιχειρήσεων». Ο αρμόδιος Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, Κώστας Φραγκογιάννης, παρακολουθεί άλλωστε στενά το ζήτημα αυτό και «θα βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό των ενδιαφερομένων» σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για σημαντικές ευκαιρίες για την επιχειρηματική δραστηριότητα, οι οποίες, όπως επισήμανε καταδεικνύονται από τον «ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ουκρανίας, την ανθεκτικότητα της κοινωνίας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, τη διαφοροποιημένη οικονομία της στο σημαντικό μέγεθος αγοράς και το υψηλής ποιότητας εργατικό δυναμικό». «Να μην ξεχνούμε ότι η Ουκρανία αποτελεί και έναν πόλο σε ό,τι αφορά στη διατροφική αλυσίδα, έχοντας ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς στη διακίνηση των σιτηρών που έχει πληγεί εξαιτίας της ρωσικής στάσης σε σχέση με την πρωτοβουλία για τα σιτηρά» πρόσθεσε.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης έστειλε το μήνυμα ότι «η Ελλάδα δηλώνει παρούσα στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας» και ότι «επιθυμεί να δώσει ένα δυναμικό παρών». Σημείωσε μάλιστα ότι στη χώρα μας δραστηριοποιούνται πολλές επιχειρήσεις και φορείς με συσσωρευμένη εμπειρία και συγκριτικό πλεονέκτημα στο χώρο της ανοικοδόμησης και ανασυγκρότησης, προσθέτοντας ότι τέτοιοι τομείς είναι «οι ενεργειακές υποδομές, η ναυτιλία, η ψηφιοποίηση, οι κατασκευές, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο αγροτικός τομέας, ο τουρισμός και πολλοί άλλοι».

«Η κινητοποίηση της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και του δημοσίου τομέα της χώρας μας για συμμετοχή στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα συμβάλει ουσιωδώς και στην εκμετάλλευση των αναδυόμενων ευκαιριών που θα υπάρξουν πολύ σύντομα με την κίνηση σημαντικών κονδυλίων που προβλέπεται να δαπανηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά και από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πρέπει να ιδωθούν ως μοχλός ανάπτυξης, όχι μόνο της Ουκρανίας, αλλά και του ευρύτερου ευρωπαϊκού χώρου» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Έχουμε την ευκαιρία όμως να αναλάβουμε όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί για την Ουκρανία, για τη Μέση Ανατολή, για όλες τις εστίες που σήμερα θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία» είπε ο κ. Γεραπετρίτης, αναφέροντας ότι «δυστυχώς» δεν θα μπορέσει να παρακολουθήσει «εκτενώς τη σημερινή συνεδρία», καθώς υποδέχεται και τον  Παλαιστίνιο Υπουργό Εξωτερικών. «Έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε σήμερα τις τρέχουσες χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, αλλά και περιφερειακές και εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες. Πρόκειται να αναδειχθούν τα διάφορα σημαντικά έργα προτεραιότητας της ουκρανικής πλευράς, ο σχεδιασμός του οργανωτικού πλαισίου για την ανασυγκρότηση, ο προγραμματισμός επιχειρήσεων και φορέων» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις παρεμβάσεις που θα κάνουν οι Ουκρανοί απεσταλμένοι στο συνέδριο, «έτσι ώστε να αφουγκραστούμε και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής οικονομίας σε σχέση με το έργο αυτό, το οποίο θα είναι τιτάνιο».

«Η διεθνής κοινότητα θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια, τη δίκαιη προσπάθεια της Ουκρανίας προς ανασυγκρότηση» και «οι συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και η συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και κρατών μελών αποτελούν το κλειδί για την ανασύνταξη της Ουκρανίας» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης και έκλεισε τον χαιρετισμό του επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα, στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής αρχών, με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και κατά κάθε έννοιας αναθεωρητισμού στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον, θα σταθεί αρωγός» σε αυτήν την προσπάθεια «και θα βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο κάθε πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη, την ανασυγκρότηση και τη διαμόρφωση σύγχρονων θεσμών που θα βοηθήσουν την Ουκρανία».

Βαγγέλης Σαρακηνός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago