Στο Ισραήλ επέστρεψε, σύμφωνα με τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, η αντιπροσωπεία που μετείχε στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο, για μια ενδεχόμενη δεύτερη παύση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ψηφιακές εκδόσεις των εφημερίδων Jerusalem Post και Times of Israel, αναφέρθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στην επιστροφή της ισραηλινής αντιπροσωπείας, χωρίς, ωστόσο, να αναφέρουν κάποια άλλη πληροφορία.
Στις συνομιλίες στο Κάιρο μετείχαν ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, ο αρχηγός της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Άμπντελ Ραχμάν αλ Θάνι, καθώς και αιγύπτιοι αξιωματούχοι. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Καχέρα, το οποίο θεωρείται γενικώς πως έχει δεσμούς με την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών, μετέδωσε νωρίτερα ότι οι συνομιλίες ήταν «θετικές» και ότι αυτές θα συνεχιστούν το επόμενο τριήμερο.
Από την πλευρά της, η Χαμάς είναι «ανοικτή στην ιδέα να συζητηθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία για τον τερματισμό του πολέμου», όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχός της, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. Πρόσθεσε επίσης ότι και «τα άλλα παλαιστινιακά κινήματα αναμένουν τα αποτελέσματα των συνομιλιών του Καΐρου».
Η Αίγυπτος είναι παραδοσιακά ο διαμεσολαβητής μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ και ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον επικεφαλής της CIA και με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, ζήτησε να καταβληθούν πιο εντατικές προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας παύσης του πυρός και για την προστασία των αμάχων.
Σύμφωνα με ενημέρωση από την αιγυπτιακή προεδρία, ο διευθυντής της CIA αναγνώρισε τις «αδιάκοπες», όπως τις χαρακτήρισε, προσπάθειες της Αιγύπτου για την αποκλιμάκωση της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και να βρίσκονται σε συντονισμό. Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κατάρ εκφράστηκε η ανησυχία για τον «κίνδυνο κλιμάκωσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων» στη Ράφα, καθώς και η προειδοποίηση για επιδείνωση της ανθρωπιστικής καταστροφής.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε πάντως χθες, ότι «μόνο η διατήρηση της στρατιωτικής πίεσης» θα μπορούσε να οδηγήσει σε απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, ενώ ο πρώην υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντς, ο οποίος εντάχθηκε στο πολεμικό συμβούλιο του Νετανιάχου, ανέφερε ότι «μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στη Ράφα» πρέπει να θεωρείται θέμα χρόνου.
Παραλλήλως, ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, φάνηκε να αποκλείει κάθε ενδεχόμενο ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας να τερματιστεί σύντομα. Αν και χαρακτήρισε εξαιρετικά τα αποτελέσματά των επιχειρήσεων, ο Χερτσί Χαλεβί, πρόσθεσε ότι απομένει ακόμη «μακρύς δρόμος» μέχρι να επιτευχθεί ο «σκοπός του πολέμου» που, όπως διευκρίνισε είναι να «εξαλειφθεί» ο Γιαχία αλ Σινουάρ και πολλοί άλλοι ηγέτες, στελέχη και μαχητές της Χαμάς. Σε ό,τι αφορά τη Ράφα και την επικείμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ, ο Χαλεβί είπε ότι αναμένει οι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που έχουν καταφύγει εκεί, θα μπορέσουν να φύγουν. Δεν διευκρίνισε πάντως προς ποια κατεύθυνση.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της οργάνωσης Χεζμπολά του Λιβάνου δήλωσε, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ότι οι διασυνοριακοί βομβαρδισμοί στο Ισραήλ θα σταματήσουν μόνο όταν σταματήσει η «επίθεση» του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Αναφερόμενος μάλιστα στις διπλωματικές προσπάθειες για παύση στις εχθροπραξίες κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου, ο Σάγεντ Χάσαν Νασράλα είπε ότι, μέχρι τώρα, φαίνεται να ωφελούν μόνον το Ισραήλ.
Ο ηγέτης της Χεζμπολά πρόσθεσε ότι πολλές ξένες «αντιπροσωπείες» ταξίδεψαν το τελευταίο διάστημα στη Βηρυτό με «προτάσεις» και ότι μία από αυτές «παρουσίασε ένα έγγραφο ως μεσολαβητής». Ο Νασράλα δεν κατονόμασε ποια χώρα εμφανίστηκε ως μεσολαβητής, ωστόσο, γραπτή πρόταση στη Βηρυτό κατέθεσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. Σύμφωνα μάλιστα με το Reuters, η πρόταση του Στεφάν Σεζουρνέ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την απομάκρυνση των μαχητών της Χεζμπολά, περιλαμβανομένων εκείνων της επίλεκτης μονάδας Ραντουάν, σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Ισραήλ.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…