Πολιτισμός

Μενδώνη: Ακύρωσε χορηγία από εμπλεκόμενο στον βιασμό της 24χρονης μετά από αντιδράσεις

Μετά από σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός Βουλής ανακλήθηκε η απόφαση για χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «International Foundation for Greece» για την ανέγερση Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου, καθώς όνομα προσώπου που σχετίζεται με αυτό φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη.

Η απόφαση είχε υπογραφεί από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στις 24 Δεκεμβρίου 2021 και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 31 Δεκεμβρίου (αύριο θα δημοσιευθεί και η ανάκλησή της).Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ανακλήθηκε η απόφαση, εφόσον η υπόθεση είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης και έως ότου αυτή αποφανθεί.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου σε απάντηση της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρει:

Η απόφαση 626312 «Έγκριση εκπόνησης στρατηγικού σχεδίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του Αρχαιολογικού Χώρου Δήλου και Μελέτης για την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου, με δαπάνη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «International Foundation for Greece», προς τον σκοπό δωρεάς της προς το Ελληνικό Δημόσιο» (ΦΕΚ Β 6387/31.12.2021) έχει ήδη ανακληθεί. Αναμένεται η δημοσίευση της ανακλητικής πράξης στο ΦΕΚ.

Είχε προηγηθεί κριτική από την βουλευτή Αχαΐας και τομεάρχη πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλουη η οποία καλούσε την υπουργό να κινηθεί γρήγορα και να ανακαλέσει την απόφασή της:

Η δήλωση Αναγνωστοπουλου

Συγκεκριμένα, ανέφερε το εξής:

«Σύμφωνα με την καταγγελία της 24χρονης για την υπόθεση ομαδικού βιασμού της στη Θεσσαλονίκη, ένας από τους φερόμενους ως δράστες, τον οποίο και κατονόμασε (συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους), είναι μέλος του ΔΣ του κοινωφελούς Ιδρύματος ‘International Foundation For Greece’.

Η Υπουργός Πολιτισμού υπέγραψε πρόσφατα απόφαση έγκρισης χορηγίας του εν λόγω Ιδρύματος για την ανέγερση Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου.

Δεν θα ασχοληθούμε τώρα με τη δωρεά και την εν γένει πολιτική ιδιωτικοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Όμως η τυχόν εμπλοκή των «δωρητών» της αναστήλωσης ενός εκ των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας, σε μια υπόθεση μείζονος ποινικής και ηθικής απαξίας, δρομολογεί σημαντικές εξελίξεις για τις οποίες η Υπουργός Πολιτισμού οφείλει να ενεργήσει άμεσα.

Επειδή η υπόθεση της Θεσσαλονίκης είναι εξαιρετικά δύσοσμη, καλούμε την κ. Μενδώνη να ανακαλέσει άμεσα τη ‘χορηγία’ και να διακόψει κάθε είδους συνεργασία με το εν λόγω Ίδρυμα, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Οι άνθρωποι -κατεξοχήν οι γυναίκες του Πολιτισμού και του Αθλητισμού- που έχουν σηκώσει στην πλάτη τους τον αγώνα κατά του σεξισμού και της σεξουαλικής κακοποίησης, δεν αντέχουν για ακόμα μία φορά να μετατραπεί το ΥΠΠΟΑ σε «πλυντήριο» ξεπλύματος τέτοιων πράξεων.

Ο Πολιτισμός δεν αντέχει κακοποιητικά «κουκουλώματα» ερήμην του και ερήμην της κοινωνίας. Δεν αντέχει άλλη μία υπόθεση Λιγνάδη.Η κ. Μενδώνη οφείλει να κινηθεί γρήγορα και να ανακαλέσει την απόφασή της.

Αρκετά πια!», καταλήγει.

Να σημειωθεί ότι και η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στο Υπουργείο Πολιτισμού» ασκεί κριτική για το θέμα στην υπουργό Πολιτισμού και αναφέρει πως , ενώ γνώριζε ότι οι κατηγορούμενοι εμπλέκονται στην υπόθεση με την αστυνομία να έχει ξεκινήσει έρευνα, αποφάσισε να κάνει δεκτή χορηγία στην οποία είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Μάλιστα, δεν έβγαλε ποτέ επίσημη ανακοίνωση για την χορηγία, ενώ ακολούθησε ανακοίνωση, όπως επισημαίνει μόνο μετά από αντιδράσεις που ξεσηκώθηκαν στα social media.

Διαβάστε επίσης:

Ουσίες που προκαλούν παράλυση έδειξαν οι τοξικολογικές της 24χρονης – Κύκλωμα από τη Μύκονο μέχρι τα Εμιράτα

Εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση βιασμού της 24χρονης – Στη Θεσσαλονίκη αυτή η ομάδα είναι γνωστή λέει ο ακτιβιστής Ηλίας Γκιώνης που αποκάλυψε την υπόθεση

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago