Κόσμος

Επιχείρηση «σκούπα» ετοιμάζει το Ισραήλ στη Ράφα – Κάλεσε τις υπηρεσίες του ΟΗΕ να βοηθήσουν στην απομάκρυνση αμάχων

Παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις να μην προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στη Ράφα, το Ισραήλ δείχνει ότι ετοιμάζεται για χερσαίας επιχείρησης “σκούπα”, στην πόλη, όπου έχουν καταφύγει περίπου 1,3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι. Σήμερα κάλεσε μάλιστα τις υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ να βοηθήσουν στην απομάκρυνση αμάχων από τις εμπόλεμες ζώνες της Λωρίδας της Γάζας. «Μην λέτε, ότι δεν μπορεί να γίνει. Συνεργαστείτε μαζί μας, για να βρεθεί τρόπος» είπε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Έιλον Λέβι, ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει κατηγορήσεις επανειλημμένως τις υπηρεσίες του ΟΗΕ και κυρίως το Γραφείο Αρωγής και Έργων του διεθνούς Οργανισμού για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή, την γνωστή UNRWA, ότι έχει διασυνδέσεις με τη Χαμάς και ότι στελέχη της βρίσκονται σε άμεση σύνδεση με το παλαιστινιακό κίνημα. Έχει ζητήσει μάλιστα την παραίτηση του επικεφαλής της.

Αναφερόμενος εκ νέου στο θέμα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σημείωσε ότι η UNRWA πρέπει να μπορεί να συνεχίσει τη δουλειά της. «Κανένας άλλος δεν μπορεί να κάνει αυτό που κάνει η UNRWA» δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προσθέτοντας ότι «οι κατηγορίες πρέπει να επαληθευτούν». «Ας περιμένουμε να γίνουν οι έρευνες» πρόσθεσε χαρακτηριστικά, προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Ανάπτυξης της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επανέλαβε σήμερα τις εκκλήσεις για εκεχειρία στη Γάζα και εξέφρασε, επίσης, ιδιαίτερη ανησυχία για τις ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα. Σύμφωνα με τον Γκεμπρεγέσους, μόλις 15 από τα 36 νοσοκομεία στη Γάζα «εξακολουθούν να λειτουργούν μερικώς ή στον ελάχιστο βαθμό» και οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις λειτουργούν υπό αντίξοες συνθήκες. Ο ίδιος, μιλώντας στην Παγκόσμια Κυβερνητική Διάσκεψη στο Ντουμπάι, είπε ότι ο ΠΟΥ, η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ, συνεχίζει να ζητεί εκεχειρία και ασφαλή πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και  απελευθέρωση των ομήρων.

Επικριτικός εμφανίστηκε μετά τις χθεσινοβραδινούς βομβαρδισμούς στη Ράφα και ο βρετανός υπουργός εξωτερικών, ο οποίος είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει και να σκεφτεί σοβαρά προτού αναλάβει οποιαδήποτε περαιτέρω δράση στην πόλη. Ερωτηθείς για την κατάσταση στη Ράφα και για το αν το Ισραήλ έχει υπερβεί το διεθνές δίκαιο, ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι το Λονδίνο «πιστεύει πως είναι αδύνατο να δούμε πώς μπορείς να πολεμήσεις ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν υπάρχει πουθενά να πάνε». Παραλλήλως εξέφρασε την ανησυχία του Ηνωμένου Βασιλείου, τονίζοντας ότι «θέλουμε να δούμε το Ισραήλ να σταματά και να σκέφτεται πολύ σοβαρά προτού αναλάβει οποιαδήποτε περαιτέρω δράση». Τάχθηκε τέλος υπέρ της άμεσης παύσης των εχθροπραξιών και εξέφρασε τη θέληση αυτή η παύση να οδηγήσει σε εκεχειρία.

Την ίδια ώρα, τοπικοί αξιωματούχοι της υγείας ανέφεραν ότι 67 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους περισσότεροι από 50 άμαχοι, και δεκάδες τραυματίστηκαν στις αεροπορικές επιδρομές, υπό την κάλυψη των οποίων το Ισραήλ απελευθέρωσε δύο  Ισραηλινοαργεντίνους που κρατούσε ομήρους η Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα στη Ράφα την ώρα της επιχείρησης απελευθέρωσης των δύο ομήρων. Η κυβέρνηση της Αργεντινής ευχαρίστησε το Ισραήλ για τη διάσωσή τους, ενώ ο ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζοκ, δήλωσε ότι οι αρχές της χώρας του προσπαθούν «με κάθε δυνατό μέσο» να σώσουν τους ομήρους. Σύμφωνα με το Ισραήλ, στη Γάζα υπάρχουν πλέον 130 όμηροι, από τους οποίους οι 29 θεωρούνται νεκροί.

Η Χαμάς, η οποία προειδοποίησε την Κυριακή ότι τέτοια επιχείρηση θα «τορπίλιζε» οποιαδήποτε συμφωνία για να απελευθερωθούν οι όμηροι που εξακολουθεί να κρατά, έκανε λόγο για συνέχεια του «γενοκτονικού πολέμου» που διεξάγει το Ισραήλ και για προσπάθεια βίαιου εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago