Ενα μυστήριο που φαινόταν άλυτο για περισσότερο από 75 χρόνια κατάφεραν να εξιχνιάσουν οι Ολλανδικές αρχές μετά από έρευνα που κράτησε μία εξαετία. Εγκληματολόγοι, ιστορικοί, ειδικοί στην ανάλυση δεδομένων και ένας συνταξιούχος πράκτορας του FBI κατάφεραν να εντοπίσουν τον κύριο ύποπτο για την προδοσία του κρυσφήγετου της Άννας Φρανκ και την οικογένειάς της που είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά της σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και το θάνατό της.
Ο άνθρωπος που την πρόδωσε στους Ναζί φαίνεται ότι ήταν ο Εβραίος συμβολαιογράφος Άρνολντ Βαν Ντερ Μπεργκ και το πιθανό κίνητρό του ήταν η σωτηρία της δικής του οικογένειας όπως δήλωσε το μέλος της ερευνητικής ομάδας, Πίτερ Βαν Τουίσκ .
Ο Βαν Ντερ Μπεργκ ήταν μέλος του Εβραϊκού Συμβουλίου στο Άμστερνταμ, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί για να επιβάλουν περιορισμούς στην τοπική εβραϊκή κοινότητα. Το Συμβούλιο διαλύθηκε το 1943, καθώς στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης τα μέλη του -αν και όχι όλα: Ανάμεσα στους Εβραίους που ευνοήθηκαν από το έλεος των Ναζί, όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, ήταν και ο Βαν Ντερ Μπεργκ. Σε αυτόν, άγνωστο γιατί, είχε χαριστεί η ζωή.
Η προσπάθεια τατυτοποίησης του καταδότη του κοριτσιού που αναδείχθηκε ως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα του ολοκαυτώματος είχε στόχο να οδηγήσει στη λύση ενός από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην Ολλανδία κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν σύγχρονες τεχνικές ανάλυσης δεδομένων καταρτίζοντας μία βάση δεδομένων που περιελάμβαναν συνεργάτες των ναζί, ιστορικά έγγραφα, αστυνομικά αρχεία και στοιχεία από προηγούμενες έρευνες.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ , δεκάδες σενάρια και τοποθεσίες των υπόπτων απεικονίστηκαν στον χάρτη προκειμένου να εντοπιστεί ο προδότης, με βάση τη γνώση της κρυψώνας και το κίνητρο.
Οι Ναζί βρήκαν το κρησφύγετο της Άννας, στις 4 Αυγούστου 1944. Το κορίτσι πέθανε πιθανότατα από τύφο το 1945 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλτζεν σε ηλικά 15 ετών , όπου είχε μεταφερθεί μετά από την κράτησή της στο Άουσβιτς.
Μοναδικός επιζήσας από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν ο πατέρας της Αννας, Οττο ο οποίος εικάζεται ότι γνώριζε ποιος ήταν ο καταδότης , αν και ποτέ δεν μίλησε ανοιχτά γι αυτό. Η ερευνητική ομάδα βρήκε στο αρχείο κάποιου προηγούμενου ερευνητή το αντίγραφο ενός σημειώματος με παραλήπτη τον Όττο Φρανκ. Σε αυτό αναφερόταν επί λέξει ότι ο προδότης ήταν ο Βαν Ντερ Μπεργκ.
Το ημερολόγιο της Αννας το βρήκε και το διέσωσε μία από τις βοηθούς της οικογένειας η κυρία Μιπ Γκις, μέχρι που ο πατέρας της Άννας, Ότο, το δημοσίευσε το 1947, δύο χρόνια μετά τον θάνατο της.
Εχει διαβαστεί από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο και έχει μεταφραστεί σε 60 γλώσσες. Σε αυτό περιέγραψε τις ημέρες της απομόνωσής της για 2 ολόκληρα χρόνια, προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη από τους ναζί.
Διαβάστε επίσης:
To tweet Τσίπρα για τα σχολεία και ο παραλληλισμός με το #dontlookup
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…