Κόσμος

Επιμένουν πανευρωπαϊκά οι αγρότες – Πράσινη γεωργία και ουκρανικά προϊόντα τα σημεία αιχμής

Η απόφαση της Κομισιόν να εγκαταλείψει ένα σχέδιο για μείωση στο μισό της χρήσης φυτοφαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν οδήγησε τελικά σε ανάσχεση των κινητοποιήσεων των αγροτών, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι στους δρόμους σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η  Ελλάδα, η Ισπανία και η Γερμανία.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τους περιορισμούς που τους θέτουν τα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας ότι οι κανόνες είναι ασφυκτικοί και τους καθιστούν λιγότερο ανταγωνιστικούς σε σχέση με συναδέλφους τους της Λατινικής Αμερικής, αλλά και ευρωπαϊκών χωρών εκτός ΕΕ.

Η Κομισιόν πήρε πίσω το σχέδιο για τη χρήση φυτοφαρμάκων και έκανε ελαστικότερη για έναν χρόνο την εφαρμογή του μέτρου της αγρανάπαυσης. Παραλλήλως ανέστειλε, στην παρούσα φάση, και την σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τον νοτιοαμερικανικό συνασπισμό Mercosur, καθώς η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είχε πυροδοτήσει δυσαρέσκεια για αθέμιτο ανταγωνισμό. Η διατήρηση, ωστόσο, των μέτρων στήριξης των ουκρανικών προϊόντων (κυκλοφορούν ελεύθερα χωρίς δασμούς στην ΕΕ), σε συνδυασμό με τα αυξημένα κόστη παραγωγής και την υψηλή φορολόγηση κρατούν τους ευρωπαίους αγρότες στα μπλόκα και στις κινητοποιήσεις.

Χθες Σάββατο, σημειώθηκαν επεισόδια στη Μαδρίτη, όταν αστυνομικοί συγκρούστηκαν με αγρότες και οδηγούς φορτηγών που επιχείρησαν να αποκλείσουν κεντρική οδική αρτηρία της ισπανικής πρωτεύουσας. Αντιπροσωπείες συνδικαλιστικών ενώσεων που εκπροσωπούν οδηγούς φορτηγών και αγρότες συγκεντρώθηκαν σε χώρο στάθμευσης κοντά στο γήπεδο της Ατλέτικο Μαδρίτης, φορώντας κίτρινα γιλέκα, ανεμίζοντας ισπανικές σημαίες και φωνάζοντας «Ζήτω η Ισπανία». Οι διαδηλωτές, οι οποίοι  διαμαρτύρονταν για τους περιβαλλοντικούς κανόνες της Κομισιόν, τη γραφειοκρατία και την υψηλή φορολογία, αποφάσισαν να συντονίσουν τις κινητοποιήσεις τους και να ενώσουν στο εξής τις δυνάμεις τους.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, εκατοντάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να αποκλείσουν κεντρικό αυτοκινητόδρομο, αλλά ισχυρή αστυνομική δύναμη τους απώθησε βίαια. Λίγη ώρα αργότερα, περίπου 200 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, γύρω από τα οποία η αστυνομία είχε δημιουργήσει κλοιό ασφαλείας.

Από την Τρίτη, ισπανοί αγρότες, ακολουθώντας το παράδειγμα συναδέλφων τους σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Βέλγιο, ξεκίνησαν καθημερινές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, οι οποίες περιλαμβάνουν αποκλεισμούς δρόμων και λιμανιών. Στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας αγρότες περικύκλωσαν το περιφερειακό κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη και προχώρησαν σε αποκλεισμούς δρόμων σε όλη τη χώρα, επηρεάζοντας, σύμφωνα με την ομοσπονδία μεταφορών FENADISMER περισσότερα από 80.000 φορτηγά. Οι κινητοποιήσεις οδήγησαν την κυβέρνηση να ανακοινώσει τη χορήγηση επιπλέον 269 εκατομμυρίων ευρώ ως επιδοτήσεις σε περίπου 140.000 αγρότες.

Στην Ιταλία, την Παρασκευή, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο υπουργός Γεωργίας Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα συναντήθηκαν με εκπροσώπους σειράς ιταλικών συνδέσμων του γεωργικού τομέα. Ωστόσο, στη συνάντηση δεν μετείχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι των συντονιστικών συμβουλίων των αγροτών που τις τελευταίες εβδομάδες διαδηλώνουν στους αυτοκινητοδρόμους της Ιταλίας.

Πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι η κυβέρνηση πρότεινε την φοροαπαλλαγή για τα εισοδήματα αγροτών που δεν ξεπερνούν τα δέκα χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ιταλίδα πρωθυπουργός τάχθηκε κατά των λεγόμενων  «συνθετικών τροφίμων» και τόνισε ότι επείγει να σταματήσει η πώληση αγροτικών προϊόντων σε τιμή κάτω από το κόστος παραγωγής.

Οι ιταλοί αγρότες είχαν αποφασίσει να εισβάλλουν με τρακτέρ στη Ρώμη, ωστόσο την τελευταία στιγμή άλλαξαν την απόφασή τους, για να μην ταλαιπωρήσουν τους πολίτες που δηλώνουν στο πλευρό τους. Έτσι έδωσαν συμβολικό χαρακτήρα στην κινητοποίηση και στην Αιώνια Πόλη μπήκαν μόνον τέσσερα τρακτέρ, τα οποία διέσχισαν κεντρικούς δρόμους κοντά στο Κολοσσαίο, τον σιδηροδρομικό σταθμό Τέρμινι και τον χώρο του πρώην ρωμαϊκού σταδίου Τσίρκο Μάσιμο. 

Στην Πολωνία, την Παρασκευή, αγρότες απέκλεισαν και πάλι δρόμους σε όλη τη χώρα και σε συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία, ξεκινώντας μια γενική απεργία που θα διαρκέσει ένα μήνα με στόχο να διαμαρτυρηθούν κατά των πολιτικών της ΕΕ και της έλλειψης κυβερνητικών ενεργειών για την προστασία της εργασίας τους. Οι Πολωνοί αγρότες απέκλεισαν την πρόσβαση προς το συνοριακό πέρασμα Μεντίκα, μπλοκάροντας την κίνηση για όλα τα αυτοκίνητα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής συνοριακής υπηρεσίας, Αντρίι Ντεμτσένκο. Την ίδια ώρα, τα πολωνικά Μέσα Ενημέρωσης μετέδωσαν ότι σε όλη τη χώρα τα μπλόκα των αγροτών ξεπέρασαν τα 250.

Ο υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας, Τσέσλαβ Σικίρσκι, δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και έκανε λόγο για «νόμιμες ανησυχίες, προσδοκίες και αιτήματα για να περιορίσουν την υπερβολική εισροή αγαθών από την Ουκρανία, καθώς και από άλλες μη ευρωπαϊκές αγορές προς την ΕΕ, ειδικά την Πολωνία». Από την πλευρά του, το συνδικάτο των αγροτών Solidarity, που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τις διαδηλώσεις, ανέφερε ότι εκτός από τον αποκλεισμό των συνοριακών περασμάτων με την Ουκρανία σχεδιάζει να αποκλείει περιστασιακά δρόμους σε όλη την Πολωνία μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago