Κόσμος

Εντείνονται οι φόβοι για ανθρωπιστική καταστροφή στη Ράφα

Μετά τις ΗΠΑ και το Βερολίνο εξέφρασε τις ανησυχίες του για μια ενδεχόμενη επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, προειδοποιώντας για ανθρωπιστική καταστροφή.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Αναλένα Μπέρμποκ, σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, υπογράμμισε ότι «η απελπισία στη Ράφα είναι ήδη αδιανόητη», καθώς «1,3 εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν εκεί καταφύγιο από τις μάχες σε ένα πολύ περιορισμένο χώρο». Η ίδια πρόσθεσε ότι «μια επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα θα ήταν μια εξαγγελλόμενη ανθρωπιστική καταστροφή».

«Το Ισραήλ πρέπει να αμυνθεί έναντι του τρόμου της Χαμάς, όμως περιορίζοντας όσο είναι δυνατόν τα βάσανα του άμαχου πληθυσμού», τόνισε η Μπέρμποκ. Η ίδια επανέλαβε τις εκκλήσεις της Γερμανίας υπέρ της εφαρμογής μιας κατάπαυσης του πυρός, προκειμένου «οι Ισραηλινοί όμηροι εντέλει να απελευθερωθούν» και ανακοίνωσε πως θα μεταβεί εκ νέου την επόμενη εβδομάδα στο Ισραήλ για να συζητήσει το θέμα.

Η διεθνής κοινότητα εκφράζει την ανησυχία της, από την ώρα που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε τον στρατό να «προετοιμάσει» μια επίθεση στη Ράφα. Την πόλη που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο των εκτοπισμένων Παλαιστίνιων στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην Ουάσιγκτον πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως δεν έχουν δει προετοιμασίες που να υποδηλώνουν μια «μεγάλη επίθεση» ή «επικείμενη», προειδοποιώντας, ωστόσο, για «καταστροφή», αν επαναληφθεί και στη Ράφα το πολεμικό σχέδιο που εφάρμοσε το Ισραήλ στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Από την πλευρά της, η Χαμάς προειδοποίησε ότι μια επίθεση στη Ράφα θα μπορούσε να προκαλέσει «δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες». «Προειδοποιούμε για μια καταστροφή και ένα μακελειό που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δεκάδες χιλιάδες μάρτυρες και τραυματίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ισλαμιστική οργάνωση, προσθέτοντας ότι για αυτές τις πιθανές επιπτώσεις θα θεωρήσει υπεύθυνες «την αμερικανική κυβέρνηση, τη διεθνή κοινότητα και την ισραηλινή κατοχή».

Παραλλήλως, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα έναν απολογισμό 28.064 νεκρών, στην πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, και 67.611 τραυματιών, από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Αναφέρει επίσης ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο σκοτώθηκαν στη Γάζα, συνολικά, 117 άνθρωποι.

Για «ανθρωπιστική καταστροφή» εάν προχωρήσει μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, έκανε λόγο και το Ριάντ, ζητώντας την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας προειδοποιεί για τις «εξαιρετικά επικίνδυνες συνέπειες» μιας τέτοιας επιχείρησης. Παραλλήλως, υπογραμμίζει «την κατηγορηματική απόρριψη και την απερίφραστη καταδίκη» για τον «αναγκαστικό εκτοπισμό… εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων που αναγκάζονται να φύγουν για να σωθούν από τη βίαιη ισραηλινή επίθεση» στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας καταγγέλλει «αυτήν τη συνεχή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και υπογραμμίζει την ανάγκη «να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας για να εμποδίσει το Ισραήλ να προκαλέσει μία επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή, η ευθύνη της οποίας βαρύνει όλους εκείνους που υποστηρίζουν την επίθεση», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago