Κόσμος

Αδιάφορο το Κρεμλίνο για την αλλαγή στρατιωτικής ηγεσίας στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι δεν πιστεύει πως μια αλλαγή στην στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας θα αλλάξει την έκβαση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, όπως τη χαρακτηρίζει η Ρωσία, στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες ότι αντικατέστησε τον απερχόμενο αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Βαλέρι Ζαλούζνι με τον στρατηγό Ολεξάντρ Σίρσκι.

Την ίδια ώρα, επί του πεδίου, η  Ρωσία εξαπέλυσε 16 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας και η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε τα 10 από αυτά, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική πολεμική αεροπορία.

Οι ουκρανικές πολιτικές αρχές ανακοίνωσαν παράλληλα ότι drones προκάλεσαν ζημιές “αποκλειστικά σε μη στρατιωτικές υποδομές” στην ανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου και τραυμάτισαν έναν άνθρωπο. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές την ανακοίνωση της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας.

Από την πλευρά της, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της νύκτας εξουδετέρωσε 19 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε τέσσερις διαφορετικές περιφέρειες και πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. «Απόπειρα του καθεστώτος του Κιέβου να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση με 19 μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον τοποθεσιών στο ρωσικό έδαφος εμποδίσθηκε», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Διευκρίνισε επίσης ότι «τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισαν και κατέστρεψαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις περιφέρειες του Κουρσκ (2), του Μπριάνσκ (5), του Ορέλ (4), του Κρασνοντάρ (2) και πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα (6)», διευκρίνισε.

Στην περιφέρεια του Ορέλ (περίπου 300 χλμ. νοτιοδυτικά της Μόσχας), η επίθεση είχε στόχο χώρους ενεργειακών υποδομών και δεν προκάλεσε θύηματα, έγραψε στην πλατφόρμα Telegram ο περιφερειακός κυβερνήτης Αντρέι Κλίτσκοφ. Στην περιφέρεια του Κρασνοντάρ (νότια), πυρκαγιά εκδηλώθηκε τη νύκτα στο διυλιστήριο πετρελαίου στο Ίλσκι, σύμφωνα με ανακοίνωση των τοπικών υπηρεσιών διάσωσης, οι οποίες δεν συνέδεσαν πάντως το επεισόδιο αυτό με την επίθεση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Το εν λόγω διυλιστήριο είχε ήδη στοχοθετηθεί πέρυσι από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Από την αρχή της επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας, το Φεβρουάριο 2022, το ρωσικό έδαφος γίνεται τακτικά στόχος πληγμάτων και επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη οι οποίες αποδίδονται στο Κίεβο. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού επιθεώρησε θέση διοίκησης των ρωσικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην επιχείρηση στην Ουκρανία.

Υψηλόβαθμοι αξιωματικού του παρέδωσαν εκθέσεις για την κατάσταση στο μέτωπο και ο ίδιος ευχαρίστησε τους στρατιώτες για «επιτυχημένες επιθετικές ενέργειες στους περισσότερους από τους άξονες και την κατάληψη περισσότερο πλεονεκτικών θέσεων», σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού, στην οποία δεν διευκρινίζεται η ημερομηνία αυτής της επιθεώρησης που πραγματοποίησε ο Σοϊγκού.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago