Κόσμος

Κορυφώνεται η αγωνία για τη Ράφα – Επίθεση σχεδιάζει το Ισραήλ, για «ανθρωπιστικό εφιάλτη» μιλά ο ΟΗΕ

Εντείνονται πλέον οι ανησυχίες για την τύχη του μισού και πλέον πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, τους 1,3 εκατ. ανθρώπους που έχουν καταφύγει στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, καθώς ο στρατός του Ισραήλ ετοιμάζεται να εξαπολύσει επιχείρηση ευρείας κλίμακας.

Μετά την πρώτη φάση των χερσαίων επιχειρήσεων που επικεντρώθηκαν στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, ο ισραηλινός στρατός επιχείρησε στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, κυρίως στην πόλη Χαν Γιούνις, η οποία, τις τελευταίες εβδομάδες, αποτελεί θέρετρο σκληρών μαχών και ακατάπαυστων βομβαρδισμών.

Ο Νετανιάχου δήλωσε την Τετάρτη, ότι έδωσε διαταγή στον ισραηλινό στρατό να «προετοιμαστεί» για επίθεση στη Ράφα, την πόλη στην οποία έχουν καταφύγει περίπου 1,3 εκατ. εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι. Αυτόπτες μάρτυρες και πηγές σε νοσοκομεία έκαναν λόγο για πολύνεκρα πλήγματα, την περασμένη νύχτα,  στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ειδικά στη Ράφα. Την ίδια ώρα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς καταμέτρησε 109 θανάτους από χθες βράδυ.

Η Ράφα, μια πόλη 270.000 κατοίκων προπολεμικά, έχει μετατραπεί σε έναν  αχανή καταυλισμό προσφύγων, μετά την έναρξη των βομβαρδισμών και κυρίως των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ. Αναφερόμενος στην κατάσταση στην περιοχή, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, κορυφαίο στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών αρμόδιο για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του Οργανισμού σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δήλωσε από τη Γενεύη ότι οι συνθήκες είναι φρικτές και ότι ο κόσμος «δεν έχει είδη πρώτης ανάγκης για να επιβιώσει».

Πρόσθεσε επίσης ότι στην επικείμενη επίθεση στη Ράφα υπάρχει κίνδυνος να χαθούν πολλές ζωές αμάχων και ότι οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις θα γίνουν ακόμα δυσκολότερες. «Για να το θέσουμε απλά: αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει» είπε χαρακτηριστικά. Για «ανυπολόγιστες συνέπειες σε όλη την  περιφέρεια» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας ότι μια ευρείας κλίμακας επίθεση στη Ράφα θα «μεγεθύνει εκθετικά αυτό που είναι ήδη ανθρωπιστικός εφιάλτης».

«Το Ισραήλ έχει ευθύνη και υποχρέωση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εγγυηθεί ότι οι άμαχοι θα προστατευθούν και ότι θα έχουν πρόσβαση στη βοήθεια που χρειάζονται» είπε από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα την πέμπτη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε επίσης ότι «οι ισραηλινοί στερήθηκαν την ανθρώπινη ιδιότητά τους με τον πιο φρικιαστικό τρόπο την 7η Οκτωβρίου. Οι όμηροι στερούνται την ανθρώπινη ιδιότητά τους κάθε μέρα έκτοτε. Αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για τη στέρηση της ανθρώπινης ιδιότητας άλλων. Η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας δεν είχε καμία σχέση με τις επιθέσεις» εκείνης της ημέρας.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago