Οικονομία

Φορολογία: Τι αλλάζει με τα προσυμπληρωμένα έσοδα – έξοδα στις δηλώσεις ΦΠΑ

Σε επιπλέον έσοδα έως και 2 δισ. ευρώ προσβλέπει το οικονομικό επιτελείο την επόμενη διετία από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ, με την υποχρεωτική προσυμπλήρωση των σχετικών δηλώσεων από τη φορολογική αρχή, την επέκταση των POS σε όλη την αγορά και τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS.

Για το θέμα των POS οι διαδικασίες τρέχουν με γοργούς ρυθμούς, αν και δεν αποτελεί μια εύκολη υπόθεση και δίνονται συνεχώς παρατάσεις Ήδη, για τους 35 νέους κλάδους επιχειρήσεων που θα πρέπει να διαθέτουν υποχρεωτικά POS δόθηκε παράταση έως τα τέλη Φεβρουαρίου

Από την άλλη έσοδα-έξοδα και αντίστοιχοι φόροι στους κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ, θα προσυμπληρώνονται υποχρεωτικά από την εφορία, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να μην μπορούν να κάνουν καμιά παρέμβαση στο ποσό του φόρου που πρέπει να καταβάλουν στο δημόσιο αλλά και το ύψος του φόρου εισοδήματος που αντιστοιχεί στο καθαρό τους εισόδημα.

Η προσυμπλήρωση γίνεται με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στο myDATA και τον λογιστικό χαρακτηρισμό τους από τις υπόχρεες σε δήλωση επιχειρήσεις για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από 1.1.2024 και εφεξής.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, το νέο μέτρο αναμένεται να περιορίσει σταδιακά το «κενό» ΦΠΑ, από περίπου 15% που είναι σήμερα στο 9% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, το 2026, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο. Η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη για τις προσυμπληρωμές δηλώσεις ΦΠΑ, εκτιμάται από πηγές του οικονομικού επιτελείου πως ανοίγει το δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά για την επιτυχία του εγχειρήματος πολλά θα κριθούν από το στοίχημα της διασύνδεσης ταμειακών μηχανών και POS.

Επίσης, οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ αναμένεται να βάλουν τέλος στις εικονικές δαπάνες καθώς θα εκπίπτουν μόνο τα ποσά που έχουν δηλώσει ότι εισέπραξαν από τον επαγγελματία ή την επιχείρηση οι αντισυμβαλλόμενοι, και στην απόκρυψη τζίρου αφού τα έσοδά δε θα μπορούν να είναι μικρότερα από όσα οι πελάτες έχουν δηλώσει ότι πλήρωσαν για αγορές ή παροχή υπηρεσιών.

Το νέο σύστημα των προσυμπληρωμένων δηλώσεων που επιτρέπει πλέον η ψηφιακή τεχνολογία, πρόκειται να επεκταθεί σταδιακά σε όλες τις κατηγορίες φορολογούμενων από τους επιτηδευματίες μέχρι τους εισοδηματίες και την ακίνητη περιουσία.

Φέτος για 1 εκατ. φορολογούμενους που απέκτησαν το 2023 εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν καμία μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση οι φορολογικές δηλώσεις θα είναι «αυτόματες».

Παράλληλα, στις δηλώσεις του 2025 θα υπάρχουν περισσότερα προσυμπληρωμένα δεδομένα όπως εισοδήματα από ακίνητα, συμμετοχές στο κεφάλαιο εταιρειών κλπ. ενώ αυτόματα θα συμπληρώνεται το Ε9 και για τους φορολογούμενους που προχωρούν σε γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων με βάση τα στοιχεία από την πλατφόρμα myProperty καθώς σήμερα ισχύει μόνο για μεταβιβάσεις.

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago