Οι εκλογές στην Πορτογαλία, στις 30 Ιανουαρίου μπορεί να μην συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά αρκετά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα παρακολουθούν με αγωνία την προσπάθεια του Αντόνιο Κόστα να παραμείνει στην εξουσία, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης, όταν οι Κομμουνιστές και το Αριστερό Μπλοκ αρνήθηκαν να στηρίξουν τον προϋπολογισμό του.
Ετσι δόθηκε τέλος σε μια συνεργασία, που είχε ξεκινήσει το 2015 και είχε να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες, με αποτέλεσμα να αναφέρεται συχνά ως «παράδειγμα προς μίμηση» και από άλλα αριστερά κόμματα της Ευρώπης.
Ο «Σοσιαλιστής» Κόστα βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα αντιμέτωπος στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον ηγέτη του κεντροδεξιού κόμματος που ονομάζεται «Σοσιαλδημοκρατικό», Ρούι Ρίου. Ηταν μια αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους, που παρακολούθησαν πάνω από 3 εκατομμύρια Πορτογάλοι και από την οποία φάνηκε να βγαίνει κερδισμένος ο πρωθυπουργός. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, που τον φέρνουν τώρα να έχει διευρύνει το προβάδισμα του φτάνοντας σε ποσοστά κοντά στο 39% έναντι περίπου 29% του αντιπάλου του.
Τα ποσοστά αυτά δεν είναι και πολύ διαφοροποιημένα σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές (36,3% με 27,8%) κάτι που δείχνει ότι δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές πολιτικές μεταβολές. Για αυτό το λόγο και η διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού αποτέλεσε έκπληξη, από τη στιγμή μάλιστα που και τα κόμματα της Αριστεράς δεν φαίνεται να έχουν μεγάλες διακυμάνσεις στα ποσοστά τους. Στην τελευταία δημοσκόπηση εμφανίζονται λίγο πεσμένα τόσο το Μπλόκο της Αριστεράς με 7,5% όσο και το Κομμουνιστικό Κόμμα με 4,8%. Στις εκλογές του 2019 είχαν 9,5% και 6,3% αντίστοιχα.
Το ερώτημα είναι αν η πτωτική τους τάση οφείλεται στο γεγονός ότι στήριξαν τον Κόστα επί μια εξαετία ή στο ότι τώρα απέσυραν τη στήριξή τους. Ενα ερώτημα που φυσικά έχει να κάνει συνολικότερα με τα «διδάγματα» και τις «προοπτικές» της συνεργασίας της Αριστεράς με την Κεντροαριστερά στην Ευρώπη.
Το πρακτικό ερώτημα για τον ίδιο τον Κόστα έχει να κάνει με την αναζήτηση συμμάχων σε περίπτωση που δεν έχει αυτοδυναμία. Με βάση την παραπάνω δημοσκόπηση θα συγκέντρωνε 113 έδρες σε σύνολο 230. Για να μπορέσει να ξεπεράσει τις 116 έδρες θα πρέπει να φτάσει ένα ποσοστό 42-43%, κάτι που αυτή την ώρα μοιάζει μάλλον δύσκολο. Ο ίδιος πάντως φαίνεται να κυνηγά αυτό το στόχο σε βάρος των αριστερών κομμάτων, για τα οποία έχει δηλώσει ότι δύσκολα θα μπορέσει να συνεργαστεί και πάλι μαζί τους. Τα αισθήματα είναι πάντως… αμοιβαία.
Ανησυχητικό εύρημα της παραπάνω έρευνας είναι το γεγονός ότι το ακροδεξιό κόμμα «Chega» θα γίνει πιθανώς το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, συγκεντρώνοντας ποσοστό 9%, δείχνοντας σαφείς τάσεις ανόδου από 6,2% που έπαιρνε σε ανάλογες μετρήσεις τον Δεκέμβριο. Η Πορτογαλία αποτελούσε μέχρι πρότινος τη μοναδική χώρα της Ευρώπης, όπου η ακροδεξιά έμοιαζε ανύπαρκτη πολιτικά και εκλογικά. (Το 2019 είχε πάρει μόλις 1,3%). Αυτό έχει αλλάξει ήδη από πρόσφατες δημοτικές εκλογές και θα επιβεβαιωθεί όπως όλα δείχνουν και στα τέλη του μήνα. Είναι μια τάση που αξίζει να προσεχθεί από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και δε μπορεί να εξηγηθεί απλώς με κάποιες εσωτερικές διαφωνίες στο χώρο της Κεντροδεξιάς.
Διαβάστε ακόμα
Η Μαγκνταλένα, που θέλει να στρίψει τη σουηδική σοσιαλδημοκρατία αριστερά
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…