Φόβους για νέες εστίες έντασης πυροδοτούν, στο περιθώριο της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα, τα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράκ και τη Συρία, σε αντίποινα της επίθεσης εναντίον αμερικανικής βάσης την περασμένη Κυριακή, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις αμερικανοί στρατιώτες.
Το Ιράκ κατάγγειλε παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του, ενώ τα αντίποινα καταδίκασαν η Χαμάς, το Ιράν και η Ρωσία. Αντιθέτως το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε την σύμπλευσή του με τις ΗΠΑ, ενώ ο Μπάιντεν προειδοποίησε για συνέχεια.
Η Βρετανία επανέλαβε σήμερα ότι οι ΗΠΑ είναι «ακλόνητος» σύμμαχός της, τονίζοντας παραλλήλως, ότι υποστηρίζει το δικαίωμα της Ουάσιγκτον να απαντά σε επιθέσεις. «Δεν θα σχολιάσουμε τις επιχειρήσεις τους, αλλά υποστηρίζουμε το δικαίωμά τους να απαντούν σε επιθέσεις» ανέφερε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «έχει καταδικάσει από καιρό την αποσταθεροποιητική δραστηριότητα του Ιράν σε ολόκληρη την περιοχή, περιλαμβανομένης της πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξής του σε αριθμό μαχητικών οργανώσεων».
Την ίδια ώρα, ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντεκ Σικόρσκι, κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση του άτυπου Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι τα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράκ και τη Συρία ήταν το αποτέλεσμα του «παιγνιδιού με τη φωτιά» που παίζουν πληρεξούσιοι του Ιράν.
Αντιθέτως, η Ρωσία καταδικάζει τα αμερικανικά αντίποινα και υποστηρίζει ότι η κατάσταση στο Ιράκ και στη Συρία πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, υποστήριξε ότι «είναι προφανές πως τα αεροπορικά πλήγματα σχεδιάστηκαν επίτηδες, ώστε να πυροδοτήσουν περαιτέρω τη σύγκρουση». Πρόσθεσε επίσης, ότι οι ΗΠΑ με το να εξαπολύουν συνεχώς επιθέσεις «σε εγκαταστάσεις φερόμενων ως φιλοϊρανικών οργανώσεων στο Ιράκ και στη Συρία, προσπαθούν σκόπιμα να οδηγήσουν τις μεγαλύτερες χώρες της περιοχής στη σύγκρουση».
Είχε προηγηθεί αντίδραση του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος καταδίκασε τις επιδρομές και ταυτίστηκε με τη θέση της ιρακινής κυβέρνησης ότι αποτελούν «παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» των δύο χωρών. Ο Νάσερ Καναανί έκανε επίσης λόγο για «παρακινδυνευμένη ενέργεια» και για «άλλο ένα στρατηγικό λάθος των Ηνωμένων Πολιτειών», εκτιμώντας ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μόνο την αύξηση της έντασης και της αστάθειας στην περιοχή. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν δεν ανέφερε από τις επιδρομές σκοτώθηκαν και Ιρανοί, μίλησε, ωστόσο, για «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Υποστήριξε τέλος, ότι οι αμερικανικές επιθέσεις «έχουν στόχο να ικανοποιήσουν τους σκοπούς του σιωνιστικού καθεστώτος», αναφερόμενος στο Ισραήλ, το οποίο η Τεχεράνη δεν αναγνωρίζει ως κράτος.
Καταδικαστική ήταν και η αντίδραση της Χαμάς, η οποία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» στη Μέση Ανατολή και ότι «φέρουν πλήρως την ευθύνη» για τυχόν αντίποινα. Σημείωσε επίσης ότι δεν θα υπάρξει σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή, όσο συνεχίζονται «η σιωνιστική [ισραηλινή] επίθεση, τα εγκλήματα γενοκτονίας και η εθνοκάθαρση εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας».
Λίγες ώρες μετά τα αμερικανικά αντίποινα η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι μαχητές της στοχοθέτησαν την αεροπορική βάση αλ-Χαρίρ που φιλοξενεί αμερικανικές δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ωστόσο, τρεις πηγές των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας ανέφεραν στο Ρόιτερς ότι καμιά επίθεση δεν σημειώθηκε σήμερα στην αεροπορική βάση.
Εντωμεταξύ έγινε γνωστό, ότι από τα αμερικανικά πλήγματα στο δυτικό Ιράκ υπάρχουν τουλάχιστον 16 νεκροί, ανάμεσά τους άμαχοι, σύμφωνα με έναν επίσημο απολογισμό που ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης Μπάσεμ αλ-Αουάντι. Ο ίδιος διέψευσε τους αμερικανικούς ισχυρισμούς ότι των πληγμάτων προηγήθηκε «συντονισμός» ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την κυβέρνηση της Βαγδάτης.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα πλήγματα στη Συρία, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναθεώρησε προς τα πάνω τον αριθμό των νεκρών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΜΚΟ, Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, Τουλάχιστον 23 φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις της Παρασκευής, δέκα στην επαρχία Ντέιρ Έζορ και 13 στην επαρχία αλ Μαγιαντίν. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι κανένας άμαχος δεν έχασε τη ζωή του.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…