Κόσμος

Αμερικανικά αντίποινα σε Συρία και Ιράκ – Συνέχεια υπόσχεται ο Τζο Μπάιντεν

Σε βομβαρδισμούς στο Ιράκ, εναντίον θέσεων ένοπλων οργανώσεων που πρόσκεινται στην Τεχεράνη προχώρησαν το βράδι της Παρασκευής προς Σάββατο οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, επλήγησαν στόχοι κυρίως στον τομέα της Αλ Κάιμ, στα σύνορα με τη Συρία.

Αξιωματούχος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στοχοθετήθηκε «αποθήκη ελαφρών όπλων». Από την πλευρά του, στέλεχος των Χασντ ας Σάαμπι («Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης»), συμμαχίας παραστρατιωτικών παρατάξεων που πρόσκεινται στο Ιράν και είναι τυπικά ενταγμένες στις ένοπλες δυνάμεις, επιβεβαίωσε το πλήγμα. Ο ίδιος ανέφερε ότι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και στην περιοχή Αλ Ακάσατ, νοτιότερα.

Πρόκειται για επιχειρήσεις αντιποίνων μετά τον θάνατο τριών αμερικανών στρατιωτικών και τον τραυματισμό άλλων 40 στην επίθεση της περασμένης Κυριακής, με drone, εναντίον βάσης υποστήριξης στη βόρεια Ιορδανία, στα σύνορα με τη Συρία, περίπου δέκα χιλιόμετρα από το Ιράκ. Μια επίθεση την οποία η Ουάσιγκτον απέδωσε σε ομάδες υποστηριζόμενες από το Ιράν. Τα αμερικανικά αντίποινα είχαν ξεκινήσει νωρίτερα την Παρασκευή στη Συρία, λίγες ώρες αφότου έγινε η επίσημη τελετή υποδοχής στο αμερικανικό έδαφος, υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, των σορών των τριών αμερικανών στρατιωτών.

Παραβίαση εθνικής κυριαρχίας καταγγέλλει το Ιράκ

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, κατήγγειλε τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς ως «παραβίαση της ιρακινής εθνικής κυριαρχίας» και εξέφρασε την ανησυχία του για τις δυνητικά «καταστροφικές» συνέπειες σε ό,τι αφορά «την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Ιράκ και της περιοχής». Επιβεβαιώνοντας τις αμερικανικές επιθέσεις, ο εκπρόσωπος του ιρακινού πρωθυπουργού, στρατηγός Γιαχία Ρασούλ, είπε επίσης ότι εγείρουν «απειλή» να «οδηγηθεί το Ιράκ και η περιοχή» σε ανεπιθύμητη κατάσταση με «καταστροφικές συνέπειες».

Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση του Ιράκ ότι θα υπάρξουν αντίποινα απαντά ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Τζον Κίρμπι, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν θέλει να ξαναδεί καμία άλλη επίθεση εναντίον αμερικανικών θέσεων ή αμερικανών στρατιωτικών στην περιοχή. Σημειώνεται, ότι από τα μέσα Οκτωβρίου, αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, έχουν σημειωθεί περισσότερες από 165 επιθέσεις, με drones, ρουκέτες και βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς εναντίον αμερικανών στρατιωτικών που είναι ανεπτυγμένοι, στο πλαίσιο της αποστολής αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού, στο Ιράκ και στη Συρία.

Μπάιντεν: Έπεται συνέχεια

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε επίσης ότι δεν συνδέονται ο επαναπατρισμός των σορών και οι επιχειρήσεις αντιποίνων, οι οποίες έγιναν χθες σε συνάρτηση πολλών παραγόντων, ανάμεσά τους οι μετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή. Παραλλήλως έκρινε ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί που εξαπολύθηκαν στο Ιράκ και στη Συρία ήταν «επιτυχείς».

Τα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράκ και τη Συρία θεωρούνται ως η αρχή των αμερικανικών αντίποινων, με τον ίδιο τον Τζο Μπάιντεν να δηλώνει κατηγορηματικά: «Η ανταπόδοσή μας άρχισε σήμερα. Θα συνεχιστεί σε χρόνο και τοποθεσίες που θα επιλέξουμε». Πρόσθεσε επίσης ότι «οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν σύρραξη στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο», προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι «όλοι αυτοί που επιδιώκουν να μας βλάψουν ας ξέρουν αυτό: αν κάνεις κακό σε Αμερικανό, θα ανταποδώσουμε».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπός του, Τζον Κίρμπι, είχε επαναλάβει ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν «πόλεμο» με το Ιράν και ότι η Ουάσιγκτον δεν είχε «καμιά επικοινωνία», ούτε καν ανεπίσημη ή έμμεση, με την Τεχεράνη μετά την επίθεση της Κυριακής στη βόρεια Ιορδανία.

Νέος απολογισμός για τη Συρία

Από την πλευρά του, το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») επιβεβαίωσε αργά χθες το βράδυ, ότι εξαπολύθηκαν «αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ και στη Συρία». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στόχος ήταν οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν και στελέχη της δύναμης Κουντς («Ιερουσαλήμ») των Φρουρών της Επανάστασης: ενός επίλεκτου σώματος του ιρανικού στρατού που αρμοδιότητά του είναι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός Ιράν.

Η CENTCOM διευκρίνισε ότι στα πλήγματα «χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 125 πυρομαχικά ακριβείας», προσθέτοντας ότι επλήγησαν πάνω από 85 τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων κέντρων διοίκησης, χώρων αποθήκευσης drones και πυραύλων, που ανήκουν σε παραστρατιωτικούς και στις ιρανικές δυνάμεις που, όπως αναφέρει,  «διευκόλυναν τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ και του (διεθνούς αντιτζιχαντιστικού) συνασπισμού».

Εντωμεταξύ, η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναθεώρησε προς τα πάνω τον  πρώτο απολογισμό θυμάτων από τους βομβαρδισμούς στη Συρία, που είχε δημοσιοποιήσει νωρίτερα, και πλέον κάνει λόγο για τουλάχιστον 18 νεκρούς μαχητές ένοπλων παρατάξεων προσκείμενων στο Ιράν. Σύμφωνα με την ίδια Οργάνωση οι πέντε από τους μαχητές σκοτώθηκαν στη Ντέιρ Εζούρ.

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago