Η μικρή ανάσα από την σταδιακή μείωση των κρουσμάτων ανακόπηκε ξαφνικά το απόγευμα της χθεσινής μέρας, της δεύτερης κατά συνέχεια, που σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, καταγράφηκε σημαντική αύξηση στους θανάτους. Ανακοινώθηκαν 101 νεκροί,( προχθές 95) , 672 διασωληνωμένοι και 18.834 νέα κρούσματα.
Η κατάσταση ωστόσο με τις απώλειες ζωών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό στη χώρα μας τον τελευταίο καιρό είναι , όπως δείχνουν τα στοιχεία άκρως ανησυχητική.
Οι «σκληροί» δείκτες καταδεικνύουν το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει: Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.087 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 672 (59.5% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 79.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 549 (81.7%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 123 (18.3%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.904 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 472 (ημερήσια μεταβολή -16.16%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 555 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Η εξήγηση που έδωσε στο ερώτημα του γιατί συμβαίνει αυτό σε μια χώρα με μικρό πληθυσμό όπως η Ελλάδα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός εγείρει ερωτήματα για την αντιμετώπιση των βαριά νοσούντων με Covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας μας. Ο κύριος Γιαννακός κατήγγειλε ότι « πολλοί εκ των διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό κυρίως ηλικιωμένοι δεν είναι επιλέξιμοι για ΜΕΘ , ακόμη και όταν αδειάζει κρεβάτι. Βρίσκονται επί μέρες εκτός ΜΕΘ». Εκτίμησε μάλιστα πως« 70 με 80 διασωληνωμένοι ασθενείς είναι εκτός ΜΕΘ».
Την ίδια ώρα τα στοιχεία από το ourworldindata.org δυστυχώς επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες θέσεις όσον αφορά στους θανάτους από Covid-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Οι ανανεωμένοι χάρτες του, είναι αμείλικτοι: οι συγκρίσεις μεταξύ της χώρας μας και άλλων χωρών της Ευρώπης οδηγούν σε θλιβερά συμπεράσματα και αποκαλύπτουν ότι δεν εχουμε καταφέρει να ελέγξουμε τους λεγόμενους «σκληρούς» επιδημιολογικούς δείκτες και ειδικά εκείνον των θανάτων από Covid-19. Ενδεικτική είναι η σύγκριση μεταξύ των μέσων όρων της Ελλάδας και της Γερμανίας με τη χώρας μας να έχει τριπλάσιο ποσοστό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων.
Oσον αφορά τα στοιχεία με άλλες χώρες της ηπείρου, η Ελλάδα μας έχει ακόμη χειρότερο ποσοστό και η πορεία των δεικτών για τους θανάτους δεν μπορεί παρά να σοκάρει.Το σχετικό διάγραμμα του ourworldindata.org φανερώνει μια ανατριχιαστική εικόνα. Η χώρα μας έχει περιέλθει σε μια πραγματικά δυσμενέστατη κατάσταση.
Και όλα αυτά την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσηση συγκριτικά με της Δέλτα. Καλύτερα να μη σκεφτόμασταν τι θα γινόταν αν δεν είχε εξασθενήσει λίγο η Δέλτα…
Ωστόσο ακόμη και έτσι όπως έχει η κατάσταση με την Όμικρον είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθεί εάν η μετάλλαξη Όμικρον θα σηματοδοτήσει το τελευταίο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον κορυφαίο αμερικανό επιδημιολόγο και ιατρικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Άντονι Φάουτσι.
Η Ομικρον, αν και εξαιρετικά μεταδοτική, έχει βρεθεί ότι είναι λιγότερο σοβαρή από τις προηγούμενες παραλλαγές, πυροδοτώντας την ελπίδα ότι θα μπορούσε να επισπεύσει το τέλος της πανδημίας. Ωστόσο, ο Φάουτσι τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμα «καμία εγγύηση» για κάτι τέτοιο.
«Ελπίζω να είναι έτσι τα πράγματα. Αλλά αυτό θα συνέβαινε μόνο εάν δεν εμφανιστεί κάποια άλλη παραλλαγή, που θα διαφύγει από την ανοσολογική απόκριση της προηγούμενης παραλλαγής», ανέφερε χαρακτηριστικά μέσω βιντεοδιάσκεψης στην εκδήλωση «The Davos Agenda».
Όπως τόνισε ο ίδιος, ακόμα και αν η Όμικρον αποδειχθεί ότι είναι η τελική μετάλλαξη της Covid-19, είναι απίθανο να σημαίνει το τέλος του ιού. Αντίθετα, θα παραμείνει παρούσα στην κοινωνία σε ενδημικό επίπεδο.
Διευκρίνισε δε, πως σε αυτό το στάδιο δεν θα απαιτούνται πλέον μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η χρήση μάσκας, ενώ παράλληλα η κοινωνία θα μπορούσε να επιστρέψει σε κάποιο επίπεδο κανονικότητας. «Δεν πρόκειται να εξαληφθεί ποτέ αυτός ο ιός. Αλλά ελπίζουμε ότι θα είναι σε τόσο χαμηλό επίπεδο που δεν θα διαταράξει τις κοινωνικές, οικονομικές και άλλες δραστηριότητές μας» κατέληξε.
Και μέσα σε όλα αυτά προστίθεται ακόμη μια διόλου καθησυχαστική είδηση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων (ECDC): Από τα μέσα Δεκεμβρίου, ιοί της γρίπης κυκλοφορούν στην Ευρώπη με ταχύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό, αφού σχεδόν εξαφανίστηκαν πέρυσι, εγείροντας ανησυχίες για μια ασυνήθιστα μακρά περίοδο γρίπης παράλληλα με την COVID-19.
Όπως ανακοινώθηκε τα lockdown, η χρήση προστατευτικών μασκών και οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης που αποτέλεσαν τον κανόνα στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 εξοστράκισαν τη γρίπη τον περσινό χειμώνα, εξαλείφοντας προσωρινά έναν ιό, ο οποίος προκαλεί παγκοσμίως τον θάνατο περίπου 650.000 ανθρώπων το χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ .
Ωστόσο αυτό άλλαξε τώρα καθώς οι χώρες υιοθετούν λιγότερο αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της COVID-19 λόγω του εκτεταμένου εμβολιασμού.
Τον Δεκέμβριο, ο αριθμός των ασθενών με γρίπη στις ευρωπαϊκές μονάδες εντατικής θεραπείας αυξανόταν σταθερά φτάνοντας τους 43 την τελευταία εβδομάδα του έτους, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του ECDC και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Πρόκειται για μεγάλη αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όταν για όλο τον Δεκέμβριο είχε καταγραφεί μία μόνο νοσηλεία σε ΜΕΘ με γρίπη, σύμφωνα και πάλι με τα στοιχεία.
Η επιστροφή του ιού μπορεί να αποτελεί την αρχή μιας ασυνήθιστα μακράς περιόδου γρίπης, η οποία μπορεί να επεκταθεί μέχρι το καλοκαίρι, δήλωσε στο Reuters ο κορυφαίος ειδικός του ECDC για την γρίπη Πάσι Πέντινεν.
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Νέο σοκ με 101 θανάτους – 18.834 νέα κρούσματα και 672 διασωληνωμένοι – 22.087 νεκροί
Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τη μετάλλαξη Όμικρον- Όλα τα νεότερα δεδομένα
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…