Κόσμος

Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για την έκτακτη βοήθεια στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ να εγκρίνει την παροχή επιπλέον βοήθειας ύψους 50 δισεκ. ευρώ σε διάστημα τεσσάρων ετών στη χώρα του, κάνοντας λόγο για «συνεισφορά» στην «κοινή νίκη» απέναντι στη Ρωσία. «Οι χώρες μέλη της ΕΕ για άλλη μία φορά έδειξαν στην πράξη την αλληλεγγύη και την ενότητά τους βοηθώντας τον ουκρανικό λαό να αντέξει τον πόλεμο», έγραψε ο Σμιχάλ στο Χ. «Κάθε μία από τις ψήφους σας αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην κοινή μας νίκη» υποστήριξε.

Λίγη ώρα νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε ανακοινώσει στην ίδια πλατφόρμα ότι οι 27 χώρες μέλη κατέληξαν σε συμφωνία για το θέμα, ξεπερνώντας τις αντιρρήσεις της Ουγγαρίας. «Έχουμε συμφωνία. Ενότητα» τόνισε ο Μισέλ στην ανάρτησή του, προσθέτοντας: «Όλοι, οι 27 ηγέτες, συμφώνησαν στο επιπλέον πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισεκ. ευρώ για τη στήριξη της Ουκρανίας στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ».

«Αυτή η συμφωνία εγγυάται μια σταθερή, προβλέψιμη και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία. Η ΕΕ αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και επιδεικνύει υπευθυνότητα στηρίζοντας την Ουκρανία. Γνωρίζουμε τι διακυβεύεται», υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ. Η συμφωνία επιτεύχθηκε έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος είχε ασκήσει βέτο σε αυτό το πακέτο βοήθειας τον Δεκέμβριο.

Είχε προηγηθεί πολυμερής συνάντηση ευρωπαίων ηγετών με τον Βίκτορ Ορμπάν, την οποία είχε συγκαλέσει πριν την έναρξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Στη συνάντηση μετείχαν ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ.

Ο Όρμπαν έχει κατηγορηθεί ότι εκβίαζε μέσω Ουκρανίας την ΕΕ για το ξεπάγωμα ευρωπαϊκών κονδυλίων προς τη χώρα του, τα οποία έχουν «παγώσει» λόγω των κατηγοριών για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, υπάρχει μία προσέγγιση Βουδαπέστης-Κιέβου, με την επίσκεψη στην Ουκρανία του επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας Πέτερ Σιγιάρτο σε μια προσπάθεια προετοιμασίας μιας συνάντησης Όρμπαν-Ζελένσκι. Στόχος αυτής της συνάντησης είναι η εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες σκιάζονται από μειονοτικά ζητήματα.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago