Κόσμος

«Στραπατσάδα» και πετροπόλεμος στις Βρυξέλλες – Αγρότες «πολιόρκησαν» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Αγρότες εκτόξευσαν σήμερα αυγά και πέτρες εναντίον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ανάβοντας φωτιές κοντά στο κτίριο και ρίχνοντας πυροτεχνήματα για να ασκήσουν πίεση στη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών να κάνει περισσότερα για να τους βοηθήσει με τους φόρους και τα αυξανόμενα κόστη.

Διαδηλωτές προσπάθησαν να ρίξουν τους φράκτες που είχε υψώσει η αστυνομία μπροστά από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, λίγα τετράγωνα από το χώρο διεξαγωγής της συνόδου κορυφής. Αστυνομικοί τους απώθησαν με εκτοξευτήρες νερού και χρήση δακρυγόνων. Τοπικός αξιωματούχος είπε ότι ένα άγαλμα στην πλατεία κοντά στο κοινοβούλιο, στην οποία συγκεντρώθηκαν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους, υπέστη ζημιές.

Την ίδια ώρα, μείζονες οδικές αρτηρίες στις Βρυξέλλες, την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αποκλεισθεί από περίπου 1.300 τρακτέρ, σύμφωνα με εκτίμηση της αστυνομίας. Αγρότες από την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν επίσης στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας με εξάρτηση για την αντιμετώπιση ταραχών φυλάει τα φράγματα που έχουν στηθεί γύρω από το χώρο, όπου συναντώνται οι ηγέτες στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαμαρτυρόμενοι για το υψηλό κόστος παραγωγής και την επίσης υψηλή φορολόγηση, καθώς και για περιορισμούς που θέτει η αποκαλούμενη «πράσινη ανάπτυξη» οι αγρότες βρίσκονται εδώ και αρκετές ημέρες στους δρόμους, ζητώντας από την ΕΕ τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Παραλλήλως διαμαρτύρονται και για τις διευκολύνσεις της ΕΕ προς τα ουκρανικά προϊόντα, τα οποία διακινούνται στα κράτη μέλη χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις. Από την πολιτική αυτή ξεκίνησαν άλλωστε οι αγροτικές κινητοποιήσεις, αρχικά στην Πολωνία και τη Ρουμανία.

Τα πρώτα κονβόι τρακτέρ άρχισαν να συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες από το βράδυ της Τετάρτης με προορισμό την Ευρωπαϊκή Συνοικία, ενώ είχαν κλείσει ήδη κάποια σημεία εξόδου και εισόδου της πόλης. Σύμφωνα με Βέλγους αγροτοσυνδικαλιστές το σχέδιο ήταν να κατευθυνθούν σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) κοντά στην πλατεία Σουμάν, όπου βρίσκονται τα κτίρια της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και προς την πλατεία Λουξεμβούργου (Place du Luxembourg) έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στα κονβόι μετέχουν αντιπροσωπείες αγροτών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Ρουμανία και την Πολωνία. Συμμετοχή έχουν δηλώσει και σωματεία αγροτών από την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

Σύμφωνα με τα αγροτικά συνδικάτα το σχέδιο είναι ο «γενικός αποκλεισμός» των Βρυξελλών να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 5 το απόγευμα. Ωστόσο, οι πρόεδροι των κυριότερων βελγικών σωματείων προειδοποιούν ότι εάν οι αγρότες δεν κερδίσουν αυτά που ζητούν, σήμερα, οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν και αύριο Παρασκευή, ημέρα ολοκλήρωσης της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και από το πρωί της Πέμπτης επεκτάθηκαν και στην Πορτογαλία, όπου επίσης έχουν αποκλειστεί πολλοί οδικοί άξονες, μεταξύ των οποίων και δύο αυτοκινητοδρόμοι  προς τα σύνορα με την Ισπανία. Στην Πορτογαλία, η σημερινή κινητοποίηση δεν  υποστηρίζεται από τη μεγαλύτερη οργάνωση του τομέα, τη Συνομοσπονδία Πορτογάλων Αγροτών (CAP), μετά την χθεσινή ανακοίνωση από την κυβέρνηση μέτρων στήριξης, συνολικού ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είναι κυρίως αποζημιώσεις για τις επιπτώσεις της ξηρασίας.

Παρά τις «παραχωρήσεις» των Βρυξελλών, κυρίως στους περιβαλλοντικούς περιορισμούς της ΚΑΠ οι κινητοποιήσεις των ευρωπαίων αγροτών δείχνουν να κορυφώνονται, κυρίως στη Γαλλία, όπου οι αποκλεισμοί στρατηγικών οδικών αξόνων αναμένεται να συνεχιστούν, σήμερα, για τέταρτη ημέρα.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago