Κόσμος

Ευρωπαϊκές πιέσεις στον Όρμπαν  για να ξεμπλοκάρει η βοήθεια στην Ουκρανία

Η κρίση στην Ουκρανία και η ευρωπαϊκή βοήθεια προς το Κίεβο θα είναι στο κυρίως πιάτο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο για τη λήψη σχετικής απόφασης, παρά τα βήματα προσέγγισης που είναι σε εξέλιξη ανάμεσα στη Βουδαπέστη και το Κίεβο.

Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, η Κομισιόν πρότεινε στον Ούγγρο πρωθυπουργό μια ετήσια συζήτηση για την οικονομική βοήθεια που δίδεται στην Ουκρανία, προσδοκώντας ότι ο Όρμπαν θα προχωρήσει σε άρση του βέτο για τη στήριξη, ύψους 50 δισεκ. ευρώ, προς το Κίεβο.

Με δεδομένη την κόπωση κάποιων ευρωπαϊκών κρατών και τα προβλήματα που προέκυψαν στο αμερικανικό κογκρέσο σχετικά με την πρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία, η λήψη απόφασης κατά την αυριανή σύνοδο στις Βρυξέλλες μοιάζει λίγο ως μονόδρομος. Στο πλαίσιο αυτό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν να πείσουν τον Όρμπαν, ο οποίος αποτελεί τον πιο στενό σύμμαχο του Πούτιν εντός της ΕΕ και έχει ζητήσει να γίνεται μια ετήσια αναθεώρηση των κεφαλαίων που θα χορηγηθούν σε ορίζοντα τετραετίας στο Κίεβο.

Μια τέτοια εξέλιξη δίνει όμως στον Ούγγρο πρωθυπουργό περιοδικά τη δυνατότητα για την άσκηση βέτο και αρκετές χώρες της ΕΕ δεν θέλουν να του παρέχουν αυτές τις τακτικές ευκαιρίες. Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι, ωστόσο, πιεστική και καθώς ο Ζελένσκι αναζητεί απεγνωσμένα τη δυτική βοήθεια, φαίνεται, σύμφωνα πάντα με τον ανώνυμο διπλωμάτη, ότι η Επιτροπή προχώρησε στην υιοθέτηση του μισού αιτήματος Όρμπαν και σε μια νέα αναθεωρημένη-συνθετική πρόταση.  

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η λύση που προτείνεται από την ΕΕ είναι να διοργανώνεται μεν μια ετήσια συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών για την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά σε αυτήν να μην υπάρχει η δυνατότητα άσκησης βέτο. Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ, αν και χαρακτήρισε αυτήν την πρόταση ως «ένα βήμα προς την Ουγγαρία», παραδέχθηκε ότι δεν έχει ακόμη την σύμφωνη γνώμη της Βουδαπέστης.

Προχώρησε, ωστόσο, στην εκτίμηση ότι σήμερα υπάρχουν «περισσότερες θετικές ενδείξεις» από εκείνος που υπήρχαν στα τέλη του περασμένου έτους, όταν ο Όρμπαν μπλόκαρε τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Στην εκτίμηση αυτή συνηγορούν προφανώς και οι κινήσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα από την ουγγρική κυβέρνηση με την επίσκεψη του Ούγγρου υπουργού Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να προετοιμαστεί μια συνάντηση Όρμπαν-Ζελένσκι. Σημειώνεται ότι πέρα από τις φιλικές σχέσεις του Όρμπαν με τη Ρωσία, Ουγγαρία και Ουκρανία έχουν διμερείς διαφορές που επικεντρώνονται κυρίως σε μειονοτικά ζητήματα.

Ενισχυτικά στο ότι η κατάσταση είναι τώρα καλύτερη σε σχέση με τα τέλη του 2023 λειτουργεί και η δήλωση του συμβούλου του Ούγγρου πρωθυπουργού,  Μπάλαζ Ορμπάν, την Δευτέρα, σύμφωνα με την οποία η Βουδαπέστη είναι ανοικτή στη χρήση του προϋπολογισμού της ΕΕ για την παροχή του πακέτου των 50 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία και για την έκδοση κοινού χρέους για τη χρηματοδότησή του, αν προστεθούν πρόσθετοι όροι. Ο ίδιος επιβεβαίωσε μάλιστα, ότι η ουγγρική κυβέρνηση έστειλε το περασμένο Σάββατο σχετική  πρόταση στις Βρυξέλλες.

Της ανακοίνωσης αυτής είχε προηγηθεί δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο, επικαλούμενο έγγραφο που συνέταξαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ανέφερε  ότι οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να πλήξουν την οικονομία της Ουγγαρίας, εάν παρεμποδίσει εκ νέου τη βοήθεια προς το Κίεβο. Ο Ούγγρος υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων, Γιάνος Μπόκα, είχε δηλώσει πάντως στην ίδια εφημερίδα ότι η Βουδαπέστη δεν γνωρίζει κάτι για οικονομική απειλή από την ΕΕ, υπογραμμίζοντας, παραλλήλως ότι η χώρα του «δεν υποκύπτει στην πίεση».

Ο Όρμπαν δεν έχει αποδεχθεί μέχρι στιγμής την πρόταση που ανέφερε ο ευρωπαίος αξιωματούχος και η οποία, προφανώς, αποτελεί την ευρωπαϊκή απάντηση στη δική του πρόταση για «πρόσθετους όρους». Τι θα γίνει όμως αν και στην αυριανή Σύνοδο επιμείνει στο βέτο; Θα επαληθευτούν οι Financial Times;

Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν πρόσθετες πιέσεις προς τον Όρμπαν, η χώρα του οποίου αναμένεται να αναλάβει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους την προεδρία της ΕΕ. Ήδη όμως, οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν υποσχεθεί να βρουν οπωσδήποτε μια λύση για να συνεχίσουν να στηρίζουν οικονομικά την Ουκρανία. Το βράδυ της Δευτέρας μάλιστα έγινε και το πρώτο βήμα, σε επίπεδο πρεσβευτών στην ΕΕ, για την χρησιμοποίηση των εσόδων από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία υπέρ της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας. Όπως ανακοίνωσε η βελγική προεδρία, με την συμφωνία αυτή προχωρά μία μακρά και δύσκολη συζήτηση σε νομικό επίπεδο. Το εγχείρημα βρίσκει, ωστόσο, κάθετα αντίθετη τη Μόσχα, η οποία έχει δηλώσει ότι θα απαντήσει σθεναρά.

Οι ειδήσεις σήμερα

Βαγγέλης Σαρακηνός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago