Επιχειρήσεις

Fourlis: Το τριπλό όφελος από την επένδυση της ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο

Η αναπτυξιακή πορεία της χώρας, η γεωστρατηγική της θέση και το λιμάνι του Πειραιά αλλά και η αξιοπιστία του Ομίλου Fourlis έφεραν την επιλογή από την πολυεθνική ΙΚΕΑ στη χώρα μας για την επένδυση 70 εκατ. ευρώ στον Ασπρόπυργο, μια επένδυση που ενισχύει το προφίλ της Ελλάδας ως διαμετακομιστικό κέντρο και δημιουργεί Διεθνές Κέντρο Διανομής για την Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, για την  πολυεθνική ΙΚΕΑ.

Η δημοσιοποίηση της απόφασης του Ομίλου Inter IKEA έγινε χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπ. Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο Πρόεδρος του Ομίλου Fourlis Βασίλης Φουρλής και ο Category Distribution Manager του ομίλου Inter IKEA, κ. Andrea Colzani.

Η συγκεκριμένη επένδυση έχει πολλαπλό όφελος για τον Όμιλο Fourlis καθώς από τη μία ο όμιλος γίνεται στρατηγικός εταίρος της πολυεθνικής ΙΚΕΑ για την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου ενώ την ίδια στιγμή ενδυναμώνεται η θέση της Trade Logistics, καθώς και το προφίλ της ως διεθνής διαχειριστής υπηρεσιών αποθήκευσης και διαχείρισης και τέλος διευρύνεται το χαρτοφυλάκιο της TRADE Estates.

Επιπλέον, η λειτουργία του Κέντρου, εκτιμάται ότι ανοίγει παράθυρο μείωσης των τιμών των προϊόντων ΙΚΕΑ στη χώρα μας, καθώς μειώνεται το κόστος μεταφοράς για τον Όμιλο Fourlis ως master franchisee της ΙΚΕΑ που μέχρι σήμερα εισήγαγε τα προϊόντα από άλλα κέντρα διανομής της πολυεθνικής που βρίσκονται σε άλλες χώρες.

Η επένδυση στην πλήρη της ανάπτυξη οπότε και θα τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2025 αναμένεται να δημιουργήσει 100 μόνιμες θέσεις εργασίας και το project  έχει αναλάβει η Trade Estates του Ομίλου Fourlis, ο οποίος αποτελεί και το master franchisee της ΙΚΕΑ σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο.

Την ανάπτυξη της επένδυσης ανέλαβε η Trade Estates καθώς η εταιρεία έχει αποκτήσει μεγάλη τεχνογνωσία από τη διαχείριση των logistics του Ομίλου Fourlis καθώς και νέων αντίστοιχων αναπτύξεων που έχει αναλάβει για μεγάλες αλυσίδες λιανικής όπως το Logistic Center της Κωτσόβολος  στον Ασπρόπυργο.

Το νέο Διεθνές Κέντρο Διανομής 50.000 τ.μ. θα αποτελεί ιδιοκτησία της Trade Estates ΑΕΕΑΠ και θα σχεδιαστεί και αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Ten Brinke Hellas και τη λειτουργική διαχείριση θα έχει η Trade Logistics, επίσης εταιρεία του Ομίλου Fourlis.

Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ (κτηριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικός εξοπλισμός) και σχεδιάζεται να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και στις προβλέψεις Επιχειρηματικού Πάρκου (ΜΜΜ) του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Μέσω της νέας επένδυσης η TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου ενισχύοντας τη στρατηγική της στον πυλώνα Κέντρων Διανομής νέας γενιάς που εξυπηρετούν ομίλους Λιανικής ενώ η σημαντικού μεγέθους ανάπτυξη αποτελεί ιδιαίτερης σημασίας προσθήκη στο χαρτοφυλάκιό της, μετά τη λειτουργία των δύο επιτυχημένων Κέντρων σε Σχηματάρι και Οινόφυτα Βοιωτίας.

Πρόκειται για ένα Κέντρο Διανομής νέας γενιάς με έμφαση στη βιωσιμότητα καθώς το σύνολο της ενέργειας (100%) για τη λειτουργία του θα είναι Πράσινη (ΑΠΕ) με μηδενικό αποτύπωμα CO2.

Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο, η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει το 2ο τρίμηνο του 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το 3ο τρίμηνο του 2025. Το μέγεθος της κατασκευής του κτιρίου στην αρχική του φάση θα ανέρχεται σε 50.000 τ.μ. και θα διαθέτει 55.000 σύγχρονες θέσεις παλετών.

Το Κέντρο θα ξεκινήσει να λειτουργεί άμεσα με την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών. Με την υλοποίηση του έργου θα δημιουργηθούν 100 νέες θέσεις εργασίας μόνιμης απασχόλησης, από τις οποίες οι 18 αφορούν υψηλής εξειδίκευσης προσωπικό που θα στελεχώσει τα τμήματα μηχανογράφησης (ΙΤ), Logistics και τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Το Κέντρο θα εξυπηρετεί αρχικά τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων ΙΚΕΑ σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ισραήλ και Κύπρο, με στόχο να προστεθούν και επιπλέον χώρες μελλοντικά.

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago