Οικονομία

Τι ζητούν οι επιχειρήσεις και οι ενεργοβόρες βιομηχανίες για το κόστος ενέργειας

Το κόστος ενέργειας ανέδειξαν ως  ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και χρήζει αντιμετώπισης από την Πολιτεία οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν» που παρουσίασε χθες ο ΣΕΒ. Παρά την αποκλιμάκωση σε σχέση με τα επίπεδα-ρεκόρ του 2022 και τα ακόμα υψηλά επίπεδα του περασμένου έτους, το κόστος της  ενέργειας για τις επιχειρήσεις -και ιδιαίτερα για τις ενεργοβόρες- παραμένει «αγκάθι» για την ανταγωνιστικότητά τους. Η μείωση του κόστους ενέργειας, μάλιστα αποτελεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού το 88% εξ αυτών τη θεωρεί εξαιρετικά αναγκαία παρέμβαση από πλευράς Πολιτείας, ενώ στο σύνολο των επιχειρήσεων το ποσοστό αυτών που κρίνουν πως η Πολιτεία πρέπει να παρέμβει στο ζήτημα διαμορφώνεται στο 75%.

Πιο συγκεκριμένα, το 54,5% των επιχειρήσεων ανέδειξαν την μείωση του κόστους ενέργειας ως την πλέον αναγκαία βελτίωση που ζητούν από πλευράς Πολιτείας, πίσω μόνο από την ανάγκη για σταθερό φορολογικό πλαίσιο, ένα διαχρονικό ζητούμενο για το ελληνικό επιχειρείν.

Για το θέμα του κόστους ενέργειας των επιχειρήσεων έχει συσταθεί Ομάδα Εργασίας με συμμετοχή στελεχών του ΣΕΒ και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ. Από την πλευρά της ελληνικής ενεργοβόρου βιομηχανίας ωστόσο εκφράζεται έντονη αγωνία, με κύκλους της ΕΒΙΚΕΝ να υπογραμμίζουν ότι στην Ελλάδα τα μέτρα στήριξης για τη αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους παραμένουν εξαγγελίες, ενώ μεγάλες χώρες της Ευρώπης όπως η Γερμανία και η Γαλλία εδώ και καιρό στηρίζουν τις βιομηχανίες τους με ισχυρές επιδοτήσεις.

Αύξηση εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων

Μεταξύ των θεμάτων που είναι ψηλά στην ατζέντα των επιχειρήσεων είναι  η αύξηση των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων που διοχετεύονται για την αντιστάθμιση του κόστους CO2. Το ΥΠΕΝ έχει σηματοδοτήσει ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, χωρίς να έχει τοποθετηθεί ως προς τη δυνατότητα αύξησης των πόρων για την αντιστάθμιση όπως ζητά η ενεργοβόρος βιομηχανία.

Την ίδια στιγμή, σε αναμονή βρίσκεται η ενεργοβόρος βιομηχανία για την Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη της καταβολής των ποσών που προβλέπονται (το σχετικό κονδύλι εκτιμάται στα 80 εκατ. ευρώ)  για την επιδότηση ρεύματος των επιλέξιμων εταιρειών στη βάση του σχήματος κρατικών ενισχύσεων TCTF για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή μετάβαση. Στην Ελλάδα το TCTF δεν έχει ακόμα «μπει στην πρίζα» για την ενεργοβόρο, τη στιγμή που σε άλλες χώρες έχει αξιοποιηθεί ήδη από το 2022 για τη στήριξη των βιομηχανιών και μάλιστα με πολύ μεγάλα ποσά. Σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε πρόσφατα το ινστιτούτο Bruegel, από τότε που τέθηκε σε ισχύ το TCTF (Μάρτιος 2022) έχουν δοθεί με βάση αυτό κρατικές επιδοτήσεις στις βιομηχανίες ύψους σχεδόν 700 δις. ευρώ σε ολόκληρη την ΕΕ, με την μερίδα του λέοντος (53% του συνόλου ή 356 δις. ευρώ) να καταλήγει σε γερμανικές επιχειρήσεις και το 24% (ή 161 δις. ευρώ) σε γαλλικές επιχειρήσεις.

Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι παρά τον προβληματισμό για το ενεργειακό κόστος, την ίδια στιγμή οι επιχειρηματίες δεν θέτουν ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων τους τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος -ως μέσο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς τους-, καθώς το εν λόγω θέμα βρίσκεται στην όγδοη θέση της σχετικής λίστας, με την εκπαίδευση και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών στις πρώτες θέσεις.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα του ΣΕΒ, οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι τα ζητήματα της βιώσιμης ανάπτυξης θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον και ότι είναι αρκετά σύνθετα. Στην παρούσα φάση, ωστόσο, η πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν τα εντάσσουν στη στρατηγική τους ενώ παρατηρείται και έλλειμμα ενημέρωσης γύρω από τα ζητήματα αυτά. Πιο συγκεκριμένα, 1 στις 3 επιχειρήσεις δεν  δίνει καμία βαρύτητα στη βιώσιμη ανάπτυξη, πάνω από τις μισές (52%) δεν είναι ενημερωμένο, το 61% έχουν ήδη εντάξει ή σκοπεύει να εντάξει την κυκλική οικονομία στη στρατηγική τους και το 52% των επιχειρήσεων κρίνει πως η μείωση του κόστους ενέργειας αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της βιώσιμης ανάπτυξης.

πηγή: energymag.gr

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago