Κόσμος

Το Διεθνές Δικαστήριο διατάζει το Ισραήλ να λάβει μέτρα για τους άμαχους – «Χάγη και κουραφέξαλα» απαντά ο Μπεν-Γκβιρ

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε το Ισραήλ να επιτρέψει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα, τονίζοντας στην απόφασή του ότι η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ οφείλει να λάβει «άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να επιτρέψει την παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας που οι Παλαιστίνιοι έχουν επειγόντως ανάγκη για να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης που υφίστανται».

Το Δικαστήριο διατάσσει επίσης το Ισραήλ «να προλάβει και να τιμωρήσει» την υποκίνηση γενοκτονίας. Το Ισραήλ οφείλει να λάβει «όλα τα μέτρα εντός της δικαιοδοσίας του για να προλάβει και να τιμωρήσει κάθε άμεση και δημόσια υποκίνηση για διάπραξη γενοκτονίας» αναφέρεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ), όπως δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μάλικι, ενώ η ανάγνωση της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, βρισκόταν σε εξέλιξη.

«Οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αξιολόγησαν τα γεγονότα και τη νομοθεσία, αποφάνθηκαν υπέρ του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου», τόνισε, μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Παλαιστίνη καλεί όλα τα κράτη να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα που διέταξε το Δικαστήριο θα εφαρμοστούν, «συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της δύναμης κατοχής», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι μια σημαντική εξέλιξη που συμβάλλει στην απομόνωση του Ισραήλ και εκθέτει τα εγκλήματά του στη Γάζα, δήλωσε στο Reuters ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, προσθέτοντας ότι η Χαμάς ζητά «να αναγκαστεί η κατοχική δύναμη να εφαρμόσει τις αποφάσεις του δικαστηρίου».

Για «αποφασιστική νίκη» για το διεθνές κράτος δικαίου έκανε λόγο η προσφεύγουσα χώρα Νότια Αφρική. «Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί μια αποφασιστική νίκη για το διεθνές κράτος δικαίου και ένα σημαντικό ορόσημο στην επιδίωξη δικαιοσύνης για τον παλαιστινιακό λαό» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής. Παραλλήλως εκφράζει την «ειλικρινή ελπίδα ότι το Ισραήλ δεν θα ενεργήσει για να εμποδίσει την εφαρμογή της απόφασης, όπως έχει απειλήσει δημόσια ότι θα κάνει, αλλά ότι θα ενεργήσει για να συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση, όπως υποχρεούται να κάνει». Τονίζει τέλος ότι η Νότια Αφρική θα συνεχίσει να ενεργεί στο πλαίσιο των θεσμών της παγκόσμιας διακυβέρνησης για την προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

«Χάγη και κουραφέξαλα» ήταν η πρώτη αντίδραση από το Ισραήλ και από τον ακροδεξιό υπουργό Εθνικής Ασφάλεια, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ. Αυτό έγραψε ο Μπεν-Γκβιρ στην  πλατφόρμα Χ, προφανώς με διάθεση να χλευάσει την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago