Πολιτική

Ποιοι ανεμβολίαστοι πολίτες εξαιρούνται από το πρόστιμο των 100 ευρώ

Στο ζήτημα της επιβολής του προστίμου των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 σημειώνοντας ότι «αφορά όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους στη χώρα και τα οποία δεν έχουν πραγματοποιήσει μέχρι χθες 16 Ιανουαρίου, έστω την πρώτη δόση του εμβολιασμού».

Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι εξαιρούνται «όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 90 ημερών από την νόσησή τους», οι οποίοι θα πρέπει να κλείσουν αμέσως μετά ραντεβού, ώστε να μην τους επιβληθεί το πρόστιμο. Αναφορικά με τους πολίτες που θα εμβολιαστούν εντός Ιανουαρίου, θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο 50 ευρώ. «Για κάθε επόμενο μήνα, όποιος εμβολιαστεί μέχρι τις 16 του κάθε επόμενου μήνα θα πληρώνει μισό πρόστιμο, δηλαδή 50 ευρώ». Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία παρακράτηση από τον μισθό ή την σύνταξη.

Επίσης, ο κ. Γεωργαντάς πρόσθεσε ότι «εξαιρούνται όσοι έχουν κάνει αίτηση στην ειδική υγειονομική επιτροπή για να εξαιρεθούν για όλους υγείας. Η αίτηση γίνεται από τον γιατρό τους, ενώ η καταληκτική ημερομηνία ήταν μέχρι τις 14 Ιανουαρίου και θα εξεταστούν μέχρι την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου. Για όσους δεν γίνουν δεκτές οι αιτήσεις τους πρέπει μέχρι τις 28 Ιανουαρίου να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν». Η τρίτη κατηγορία αφορά σε όσους πολίτες ζήτησαν να εμβολιαστούν κατ’ οίκον. «Γύρω στους 15.000 εξ αυτών δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη λόγω μεγάλης αύξησης της ζήτησης του κατ’ οίκον εμβολιασμού, εξαιρούνται του προστίμου μέχρι να γίνει ο εμβολιασμός του», ανέφερε.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε ότι 220 χιλιάδες πολίτες έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού τους και να εμβολιαστούν και «αυτήν την στιγμή το ποσοστό των εμβολιασθέντων στην ηλικία άνω των 60 ετών πάνω από 90%» και συμπλήρωσε ότι «αυτή τη στιγμή υποχρέωση υπάρχει για όσους έχουν γεννηθεί έως 30 Δεκεμβρίου 1961. Δίνεται όμως η δυνατότητα στον υπουργό Υγείας να αποφασίσει το επόμενο διάστημα αν θα συμπεριλάβει κι άλλους που γεννήθηκαν το επόμενο διάστημα».

Για όσους εμβολιάστηκαν στο εξωτερικό στις χώρες της ΕΕ ή στις συνεργαζόμενες χώρες, όπου χρησιμοποιείται το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό «μπορούν να μπούνε στη σχετική πλατφόρμα, anagnorisi. emvolio.gov.gr και εκεί να καταχωρίσουν τον εμβολιασμό». Για όσους θέλουν να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους στη χώρα μας «θα πρέπει να κλείσουν το ραντεβού τους ή να πάνε σε κάποιο ΚΕΠ».

Διαβάστε επίσης:

Ξεκινά σήμερα η επιβολή προστίμων στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Τα κρούσματα μειώνονται, οι σκληροί δείκτες επιδεινώνονται

Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τη μετάλλαξη Όμικρον- Ολα τα νεότερα δεδομένα

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago