Κόσμος

Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Σε σύνολο 600 βουλευτών υπέρ ψήφισαν 287 βουλευτές, κατά 55 και 4 λευκό.

Μετά την έγκρισή του από την Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης το πρωτόκολλο πρέπει να λάβει και την τελική υπογραφή από τον πρόεδρο της Τουρκίας και να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Η διαδικασία αυτή είναι συνήθως γρήγορη, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Χθες Τρίτη, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είχε δηλώσει ότι θα υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης. Υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τάχθηκε και το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, το ισλαμιστικό Κόμμα Ευτυχίας και το δεξιό εθνικιστικό Καλό Κόμμα (ΙΥΙ) της πρώην υπουργού Εσωτερικών, Μεράλ Ακσενέρ, έκαναν γνωστό ότι θα καταψηφίσουν το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα είχε δώσει ήδη την ένδειξη ότι προσανατολίζεται να προχωρήσει στην έγκριση του πρωτοκόλλου, δίνοντας το «πράσινο φως» στη συμμετοχή της Σουηδίας στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Steadfast Defender 24», η οποία ξεκινάει στις 31 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, το σχέδιο της οποίας οριστικοποιήθηκε στις συνεδριάσεις της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Ιανουαρίου. Εκεί, ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Μετίν Γκιουράκ, δεν πρόβαλε καμία αντίρρηση στη συμμετοχή της Σουηδίας, κάτι  που φυσικά και δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία εγκρίθηκε στις 26 Δεκεμβρίου από την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και εισήχθη στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας από τις 16 Ιανουαρίου, στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς, αλλά μέχρι χθες δεν είχε τεθεί σε ψηφοφορία.

Η Τουρκία καθυστερούσε να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, κατηγορώντας τη Στοκχόλμη ότι ανέχεται τη δράση, στο έδαφός της, τρομοκρατικών οργανώσεων που, όπως υποστηρίζει, δρουν κατά της Τουρκίας. Ανέφερε δε συγκεκριμένα την αυτονομιστική κουρδική οργάνωση ΡΚΚ και τους οπαδούς του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ως ιθύνοντα νου της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Παραλλήλως, η Τουρκία είχε εκφράσει και την οργή της για διαδηλώσεις που έγιναν στη Σουηδία και στη διάρκειά τους διαδηλωτές είχαν κάψει το Κοράνι. Ο Ερντογάν συνέδεσε, ωστόσο, την ένταξη της Σουηδίας με τις εξελίξεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και με την πορεία εξοπλιστικών προγραμμάτων. Κύριο ζήτημα, μετά το «πάγωμα» της συμμετοχής της Τουρκίας στα μαχητικά F-35, αποτέλεσε η προμήθεια των F-16. Ο Ερντογάν διαπραγματεύτηκε μάλιστα την ταυτόχρονη λήψη απόφασης από το Κογκρέσο των ΗΠΑ για τα μαχητικά με την άρση από την πλευρά της Άγκυρας του αδιεξόδου στο θέμα της Σουηδίας.

Το θέμα ένταξης της Σουηδίας παραμένει, ωστόσο, σε εκκρεμότητα, καθώς η σχετική διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και στην Ουγγαρία, με τον Όρμπαν να έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι η χώρα του δεν θα είναι η τελευταία που θα πει το «ναι».

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago