Κόσμος

Νέοι βομβαρδισμοί στη Γάζα με φόντο πρόταση για δίμηνη παύση των μαχών

Με φόντο την πρόταση να υπάρξει «παύση» του πολέμου για μερικές εβδομάδες, καθώς μια μακροπρόθεσμη λύση δεν είναι ακόμη ορατή, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει και σήμερα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με παλαιστίνιους αυτόπτες μάρτυρες, τις πρώτες πρωινές ώρες, πυρά του πυροβολικού του Ισραήλ σημειώθηκαν κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις. Τη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι παλαιστίνιοι, αλλά και ηγέτες της Χαμάς, όπως αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) εξέφρασε εκ νέου την ανησυχία του, καθώς «οι εχθροπραξίες εντείνονται» μέσα στην πόλη και κοντά σε δομές ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Από την πλευρά της, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έκανε λόγο για κατάσταση «εξαιρετικά επικίνδυνη» στον τομέα όπου βρίσκεται άλλο νοσοκομείο, το Άμαλ («Ελπίδα»).

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι έθεσε υπό τον έλεγχό του κέντρα διοίκησης της Χαμάς, στη Χαν Γιούνις. Παραλλήλως ανακοίνωσε ότι 200 μέλη του έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, στις 27η Οκτωβρίου. Μερίδα του ισραηλινού Τύπου θεωρεί, πάντως, υποτιμημένο αυτόν τον επίσημο απολογισμό. Σύμφωνα με τις αρχές του Ισραήλ, 132 από τους ομήρους που απήγαγε η Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο, τουλάχιστον 28 από αυτούς εκτιμάται ότι είναι νεκροί. Από τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 25.295 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, και ενώ συνεχίζεται η πίεση προς την κυβέρνηση Νετανιάχου, τόσο στο Ισραήλ από συγγενείς των ομήρων όσο και διεθνώς, ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, ανέφερε ότι το Ισραήλ πρότεινε στη Χαμάς, μέσω των μεσολαβητών, του Κατάρ και της Αιγύπτου, να υπάρξει δίμηνη παύση των μαχών και των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση, οποία δεν συνεπάγεται τον τερματισμό του πολέμου, προβλέπει την επιστροφή των ομήρων που είναι εν ζωή και των πτωμάτων όσων έχουν σκοτωθεί. Η επιστροφή των ομήρων θα γίνει κατά φάσεις και η πρώτη θα αφορά γυναίκες και άνδρες ηλικίας 60 ετών και άνω. Θα ακολουθήσουν οι γυναίκες που υπηρετούν στον στρατό, οι άνδρες ηλικίας κάτω των 60 που δεν ανήκουν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων, κατόπιν οι ισραηλινοί στρατιωτικοί και, στην τελευταία φάση, τα πτώματα. Πάντα κατά το ίδιο δημοσίευμα, το σχέδιο προβλέπει ότι το Ισραήλ και η Χαμάς θα συνεννοηθούν εκ των προτέρων για τον αριθμό των παλαιστινίων κρατουμένων που θα αφήνονται ελεύθεροι για κάθε όμηρο, ανά κατηγορία, και στη συνέχεια για το ποιοι θα είναι αυτοί.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, στο ότι θα υπάρξει ισραηλινή «πρωτοβουλία» για την απελευθέρωση των ομήρων αναφέρθηκε, χθες Δευτέρα, και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με μέλη των οικογενειών τους, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν είναι σε θέση να «αποκαλύψει λεπτομέρειες». Της συνάντησης είχε προηγηθεί εισβολή μερίδας συγγενών των ομήρων στην ισραηλινή Βουλή (Κνεσέτ).

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago