Κόσμος

Νέες ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία εναντίον ιρανικών στόχων – Εχθροπραξίες και στη μεθόριο με τον Λίβανο

Δύο σημαντικοί στρατιωτικοί συνεργάτες των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού του Ιράν, σκοτώθηκαν σε νέα αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στη Δαμασκό, όπως μετέδωσε το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr. Νωρίτερα, πηγή ασφαλείας στην περιφερειακή συμμαχία υπέρ της Δαμασκού, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν τέσσερα μέλη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, περιλαμβανομένου ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου της μονάδας πληροφοριών του επίλεκτου ιρανικού σώματος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από την επίθεση με τη χρήση κατευθυνόμενων πυραύλων ακριβείας ισοπεδώθηκε ένα πολυώροφο κτήριο στη συνοικία Μαζέ της συριακής πρωτεύουσας. Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανέφερε ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και ότι στο κτίριο που αποτέλεσε στόχο γινόταν «σύσκεψη ηγετών προσκείμενων στο Ιράν». Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, που δεν διευκρίνισε την ταυτότητα των θυμάτων, «η επιδρομή είχε στόχο σίγουρα αυτούς τους ηγέτες».

Εκπρόσωπος του παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ δήλωσε στο Reuters πως κανένα μέλος της οργάνωσης δεν τραυματίστηκε από το πλήγμα, έπειτα από πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ορισμένοι βρίσκονταν στο βομβαρδισμένο κτήριο. Στη Δαμασκό, το συριακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana επιβεβαίωσε μια επίθεση εναντίον ενός κτηρίου κατοικιών στη συνοικία Μαζέ, κατηγορώντας το Ισραήλ, αλλά δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις. Σημειώνεται ότι στην ίδια συνοικία είναι το αρχηγείο του ΟΗΕ, καθώς και ξένες πρεσβείες.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από το Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ διενεργεί, συχνούς βομβαρδισμούς στη Συρία εναντίον στόχων που συνδέονται με το Ιράν. Μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα έχει στραφεί όμως σε φονικότερα πλήγματα. Στα μέσα Δεκεμβρίου, δύο μέλη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σκοτώθηκαν από ισραηλινή επίθεση, ενώ στις 25 Δεκεμβρίου, σε άλλη επίθεση, σκοτώθηκε υψηλόβαθμος συνεργάτης των Φρουρών που επέβλεπε τον στρατιωτικό συντονισμό ανάμεσα στη Συρία και το Ιράν.

Επίθεση και κατά στόχων στον Λίβανο

Χθες Παρασκευή, το Ισραήλ εξαπέλυσε νέες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων και στον νότιο Λίβανο, από τις οποίες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANI, καταστράφηκαν ολοσχερώς τουλάχιστον τρεις κατοικίες στο μεθοριακό χωριό Κφαρ Κίλα. Ένα άλλο σπίτι καταστράφηκε επίσης από πυρά πυροβολικού. Στο Κφαρ Κίλα βρίσκονται ακόμη «περίπου εκατό κάτοικοι», πάντως «κατά τύχη, τα σπίτια που καταστράφηκαν ήταν άδεια», όταν έγιναν οι βομβαρδισμοί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος της κοινότητας.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι «διεξήγαγε αεροπορικές επιδρομές» ενώ «το πυροβολικό και άρματα μάχης άνοιξαν πυρ» εναντίον «σημείων παρατήρησης της Χεζμπολά και τρομοκρατικών υποδομών» στους τομείς των κοινοτήτων Χούλα και Κφαρ Κίλα.

Οι εχθροπραξίες στη μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου έχουν ενταθεί μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα και έχουνστοιχίσει, μέχρι στιγμής, τη ζωή τουλάχιστον 195 ανθρώπων στον Λίβανο, από τους οποίους οι 142 ήταν μαχητές της Χεζμπολά, οργάνωσης προσκείμενης στο Ιράν που έχει ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στο νότιο τμήμα της χώρας. Στην ισραηλινή πλευρά, έχουν σκοτωθεί 15 άνθρωποι, εννέα στρατιωτικοί και έξι άμαχοι, σύμφωνα με τον Τσαχάλ, τον ισραηλινό στρατό.

Χθες, μετά το μεσημέρι, η Χεζμπολά ανέλαβε την ευθύνη για τρεις επιθέσεις, δύο από τις οποίες είχαν στόχο «συγκεντρώσεις στρατιωτικών» του Ισραήλ στα σύνορα. Οι επιθέσεις αυτές έγιναν με πυραύλους τύπου «Μπουρκάν», οι οποίοι μπορούν να φέρουν μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών. Η ένταση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου προκαλεί διεθνείς ανησυχίες και φόβους για επέκταση της σύρραξης, ειδικά μετά το ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό, από την οποία σκοτώθηκε ο υπαρχηγός της Χαμάς, Σαλέχ αλ-Αρούρι.

Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις παραγόντων και από τις δύο πλευρές. «Ο ισραηλινός εχθρός δεν είναι έτοιμος για τον πόλεμο που του ετοιμάζει η ισλαμική αντίσταση στον Λίβανο» διεμήνυσε, χθες Παρασκευή, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ισλαμικού κόμματος, Μοχάμεντ Ράαντ. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, την περασμένη Τετάρτη, ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου, Χερτσί Χαλεβί, έκρινε ότι η πιθανότητα πολέμου «τους επόμενους μήνες» στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, είναι σήμερα «πολύ υψηλότερη απ’ ό,τι στο παρελθόν». Την ίδια μέρα, και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ,  Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενος νέος πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολά θα προκαλούσε «απόλυτη καταστροφή».

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago