Κόσμος

Βόμβα Μπορέλ για τις σχέσεις Ισραήλ-Χαμάς – Αντικείμενο ποινικών καταγγελιών αποτέλεσε στο Νταβός ο πρόεδρος του Ισραήλ

Στην αποκάλυψη ότι το κράτος του Ισραήλ χρηματοδότησε τη Χαμάς στην προσπάθειά του να αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή προχώρησε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

«Ναι, η Χαμάς χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του Ισραήλ στην προσπάθεια να αποδυναμωθεί η Παλαιστινιακή Αρχή, της οποίας ηγείται η Φάταχ» είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Βαγιαδολίδ. Ο Ζοζέπ Μπορέλ δεν έδωσε, ωστόσο,  περισσότερα στοιχεία για αυτήν την υποτιθέμενη χρηματοδότηση.

Σημειώνεται ότι ο Νετανιάχου έχει αρνηθεί κατηγορίες αντιπάλων του στο Ισραήλ, καθώς και ορισμένων διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνησή του στήριξε ενεργά, επί χρόνια, τη Χαμάς στη Γάζα.

Την ίδια ώρα, Ελβετοί εισαγγελείς επιβεβαίωσαν ότι ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, αποτέλεσε αντικείμενο ποινικών καταγγελιών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, καθώς το Ισραήλ κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα. Το Γραφείο της Ελβετικής Γενικής Εισαγγελίας ανέφερε ότι «οι ποινικές καταγγελίες θα εξεταστούν, σύμφωνα με τη συνήθη διαδικασία», προσθέτοντας ότι θα επικοινωνήσει με το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να εξετάσει το θέμα της ασυλίας του.

Η ελβετική Γενική Εισαγγελία δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για το είδος ή τον αριθμό των καταγγελιών ούτε και για το ποιοι τις κατέθεσαν. Από την πλευρά τους, εκπρόσωπος του γραφείου του Χέρτσογκ και εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών δεν απάντησαν για την ώρα σε αιτήματα για σχόλια.

Ο Χέρτσογκ μίλησε, χθες Πέμπτη, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να απορρίψει τους ισχυρισμούς για γενοκτονία που έχουν διατυπωθεί εναντίον του Ισραήλ. Ο ίδιος είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα, ότι δεν υπάρχει «τίποτα πιο ειδεχθές και παράλογο» από την αγωγή που κατέθεσε η Νότια Αφρική στο Διεθνές Δικαστήριο, κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων στη Γάζα. Σημειώνεται, ότι η Νότια Αφρική, παρουσιάζοντας την υπόθεσή της στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, κατονόμασε τον Χέρτσογκ και άλλους Ισραηλινούς αξιωματούχους, υποστηρίζοντας ότι εξέφρασαν πρόθεση γενοκτονίας εναντίον των Παλαιστινίων.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago