Τα πάρτυ του Μπόρις Τζόνσον τελείωσαν, το «Partygate» όμως καλά κρατεί

Αυτή τη φορά φαίνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα καταφέρει να ξεγλιστρήσει εύκολα, αφού η «σκόνη» των αποκαλύψεων για τα πάρτυ σε κυβερνητικά γραφεία εν μέσω αυστηρής καραντίνας συνεχίζονται και η αξιοπιστία του Βρετανού πρωθυπουργού ολοένα και συρρικνώνεται. Ο Τζόνσον αμφισβητείται έντονα και μέσα στο κόμμα του, ενώ οι Εργατικοί βλέπουν να τους πέφτει «ένα δώρο από τον ουρανό», αφού χωρίς να κουνήσουν το δαχτυλάκι τους έχουν βρεθεί να προηγούνται με άνεση στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με δυο μεγάλες δημοσκοπήσεις των Ινστιτούτων YouGov και SavantaComRes, οι οποίες δημοσιεύθηκαν το Σάββατο, η ψαλίδα μεταξύ Εργατικών και Συντηρητικών όλο και μεγαλώνει, ξεπερνώντας πλέον το 10% υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το χειρότερο στοιχείο για τους Συντηρητικούς είναι ότι 4 στους 10 Βρετανούς που ψήφισαν Τζόνσον το 2019, δηλώνουν τώρα ότι αυτός θα πρέπει να παραιτηθεί. Μόλις ένα 20% έχει θετική άποψη για τον πρωθυπουργό, έναντι 72% που τον βλέπει αρνητικά.

Οι Εργατικοί προσπαθούν φυσικά να εκμεταλλευτούν το κλίμα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του Partygate με ολομέτωπες επιθέσεις κατά του Τζόνσον. Ο επικεφαλής Κιρ Στάρμερ μιλά ανοιχτά για «παράβαση του νόμου από τον Τζόνσον και όχι απλά παραβίαση κυβερνητικών οδηγιών». Αλλά και οι βουλευτές του κόμματος των Συντηρητικών άμεσα ή έμμεσα δείχνουν πλέον τη δυσαρέσκειά τους, βλέποντας το κόμμα να κατρακυλά στις δημοσκοπήσεις.

Η αποκάλυψη μάλιστα, ότι έγιναν πάρτι ακόμα και μία ημέρα πριν την κηδεία του Πρίγκιπα Φίλιππου και ενώ η χώρα βρισκόταν σε εθνικό πένθος, ήταν ίσως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Εξι Συντηρητικοί βουλευτές έχουν ήδη δημοσίως ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν δεκάδες ακόμα που είναι έτοιμοι να τον «ρίξουν». Απλώς περιμένουν τα αποτελέσματα της επίσημης έρευνας. Τα βρετανικά μέσα πάντως ασχολούνται εκτεταμένα με τα πιθανά σενάρια διαδοχής. Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας και ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ φέρονται να έχουν ξεκινήσει «εσωτερική εκστρατεία» με στόχο να αναλάβουν την ηγεσία.

Μάλιστα, ο Ρίσι Σούνακ θεωρείται φαβορί, αφού είναι αρκετά δημοφιλής και έχει φροντίσει να αποφεύγει τις κακοτοπιές. Εκτιμάται ότι δεν ήταν τυχαία η απουσία του την Τετάρτη από τη Βρετανική Βουλή στην απολογία του πρωθυπουργού, αλλά και γενικότερα οι αποστάσεις, που έχει αποφασίσει να κρατήσει καθόλη τη διάρκεια των αποκαλύψεων.

Πάντως οι «Times» γράφουν ότι η συντηρητική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε μια σειρά εξαγγελιών, όπως η άρση και των τελευταίων περιορισμών για την πανδημία, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα.

Είναι σαφές ότι ο Τζόνσον δεν θα παραδώσει τόσο εύκολα τα όπλα. Μάλιστα ακούγεται ότι σκέφτεται να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις κορυφαίων συνεργατών του, στους οποίους και θα χρεώσει έμμεσα τα «κορωνοπάρτυ», ενώ παράλληλα θα επιστρατεύσει τις επικοινωνιακές του ικανότητες, προκειμένου να βελτιώσει τη φθαρμένη του προσωπική εικόνα.

Διαβάστε ακόμα

O «αγνοούμενος» Ναζαρμπάγιεφ και οι συγγενείς και φίλοι του έχουν αγοράσει το… μισό Λονδίνο

Νέος ψυχρός πόλεμος: Πόσο πιθανή είναι η σύγκρουση που προαναγγέλουν τα «τύμπανα πολέμου» στην Ουκρανία

Επίσημος υποψήφιος της ιταλικής Δεξιάς για την Προεδρία ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago