Κόσμος

Υπό το άγρυπνο βλέμμα του Πεκίνου οι πρώτες επαφές της Ουάσιγκτον με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ταϊβάν

Στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, Ταϊπέι, βρίσκεται ανεπίσημη αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, η οποία συναντήθηκε με την απερχόμενη πρόεδρο Τσάι και με τον νικητή των προχθεσινών προεδρικών εκλογών, Λάι Τσινγκ-τε. Η επίσκεψη αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Ταϊβάν, η οποία για το Πεκίνο αποτελεί κινεζική επαρχία, γίνεται μία ημέρα μετά τις προειδοποιήσεις της Κίνας ότι οποιοδήποτε βήμα προς την ανεξαρτησία της νήσου θα «τιμωρηθεί αυστηρά».

Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την Ταϊβάν (επισήμως Δημοκρατία της Κίνας) ως κράτος. Αντιθέτως αναγνωρίζουν τη Λαϊκή Δημοκρατία ως μοναδική νόμιμη αντιπρόσωπο του κινεζικού έθνους, στο πλαίσιο της λεγόμενης πολιτικής της «ενιαίας Κίνας». Ωστόσο προσφέρουν εδώ και δεκαετίες στρατιωτική βοήθεια στη νήσο και τονίζουν ότι τάσσονται υπέρ του status quo, που, κατά την Ουάσιγκτον, εγγυάται την ειρήνη. Αφήνουν όμως ανοικτό, στο πλαίσιο της πολιτικής της λεγόμενης «στρατηγικής αμφισημίας», το ενδεχόμενο να  υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση από την Κίνα.

Το κλίμα αυτό επιβεβαιώθηκε και στη σημερινή συνάντηση της αμερικανικής αντιπροσωπείας με την απερχόμενη πρόεδρος της Ταϊβάν, η οποία χαρακτήρισε την επίσκεψη σύμβολο της «στενής και ακλόνητης εταιρικής σχέσης» της Ταϊπέι και της Ουάσιγκτον. Η Τσάι έκανε λόγο για μια «πολύ σημαντική» επίσκεψη που, όπως είπε, «δείχνει πλήρως την υποστήριξη των ΗΠΑ στη δημοκρατία στην Ταϊβάν».

Η αμερικανική ανεπίσημη αντιπροσωπεία αποτελείται από τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της προεδρίας, Στίβεν Χάντλεϊ, τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών, Τζέιμς Στάινμπεργκ, και την πρόεδρο του αμερικανικού ινστιτούτου στην Ταϊβάν, Λόρα Ρόζενμπεργκερ. Πριν αναχωρήσει, αύριο Τρίτη, για την Ουάσιγκτον η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί και με τον νικητή των προεδρικών εκλογών της 13ης Ιανουαρίου, Λάι Τσινγκ-τε, ο οποίος θεωρεί de facto ανεξάρτητη την Ταϊβάν και διαμηνύει ότι θα αμυνθεί έναντι των «απειλών και των εκφοβισμών» του Πεκίνου.

«Είμαστε εδώ για να σας απευθύνουμε, όπως και στον λαό της Ταϊβάν, τα συγχαρητήριά μας για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τη 13η Ιανουαρίου», είπε ο Στίβεν Χάντλεϊ, χαρακτηρίζοντας τη δημοκρατία στη νήσο «παράδειγμα για όλο τον κόσμο». «Είμαι ευγνώμων προς τις ΗΠΑ για τη σθεναρή υποστήριξή τους στην ταϊβανέζικη δημοκρατία, που πιστοποιεί τη στενή και ακλόνητη εταιρική σχέση ανάμεσα στην Ταϊβάν και στις ΗΠΑ» δήλωσε κατά τη συνάντηση με την αμερικανική αντιπροσωπεία ο Λάι Τσινγκ-τε, δύο ημέρες μετά τις εκλογές.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον στέλνει ανεπίσημη αντιπροσωπεία στην Ταϊβάν έπειτα από εκλογές. Το 2016, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Μπιλ Μπερνς, είχε πάει στη νήσο, δύο ημέρες μετά την ανάδειξη της Τσάι στην προεδρία. Η σημερινή επίσκεψη καταγράφεται ωστόσο, μετά από μια προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από την αυξημένη, διπλωματική και στρατιωτική, πίεση της Κίνας προς την Ταϊβάν.

Χθες Κυριακή η Ταϊπέι κάλεσε την ηγεσία της Κίνας να «αντιμετωπίσει την πραγματικότητα» και να «σεβαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών», ενώ το Πεκίνο προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε κίνηση προς την ανακήρυξη ανεξαρτησίας θα «τιμωρηθεί αυστηρά».

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago