Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κρατών μελών της ΕΕ στην κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες εκφράστηκαν ήδη από την ανακοίνωση της δημιουργίας ναυτικού συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, επανέρχονται στο προσκήνιο μετά τις αμερικανοβρετανικές επιθέσεις στην Υεμένη, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν, Μπαντρ Αλμπουσάιντι, σχετικά με τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και την ανάγκη να διατηρηθεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, όπως έγραψε σήμερα ο ίδιος στην πλατφόρμα Χ. Δεν υπάρχει, ωστόσο, για την ώρα κάποια ανακοίνωση της ΕΕ σχετικά με τα πλήγματα στην Υεμένη από τις πρωινές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Την ίδια ώρα πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου η Γερμανία, η Δανία και η Ολλανδία φέρονται ότι στήριξαν τις επιθέσεις εναντίον των Χούθι, οι οποίες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «καταδεικνύουν κοινή δέσμευση για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, του διεθνούς εμπορίου και της υπεράσπισης της ζωής ναυτικών απέναντι σε παράνομες και αδικαιολόγητες επιθέσεις (αυτές των Χούθι)». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο στόχος παραμένει η αποκλιμάκωση των εντάσεων και η αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά το μήνυμά μας πρέπει να είναι απολύτως σαφές», ότι δηλαδή δεν θα υπάρξει δισταγμός ανάληψης στρατιωτικών μέτρων.
Στηρίζουν Χάγη, Βερολίνο και Κοπεγχάγη
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε και σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, στην οποία επαναλαμβάνει ότι οι αμερικανοβρετανικές επιθέσεις αποσκοπούσαν στην αποτροπή των επιθέσεων των. Σημειώνει επίσης, ότι στόχος «παραμένει η αποκλιμάκωση των εντάσεων και η αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ερυθρά Θάλασσα». Αυτό παρά τις απειλές των Χούθι ότι θα συνεχίσουν, την καταδίκη των επιθέσεων από τη Ρωσία και αραβικές χώρες, την «ανησυχία» της Κίνας και τον σκεπτικισμό χωρών της Μέσης Ανατολής.
Πλήρη υποστήριξη στα πλήγματα εναντίον των Χούθι στην Υεμένη εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν. Η Δανία είχε συνταχθεί, άλλωστε, ήδη από την περασμένη εβδομάδα με αμερικανική ανακοίνωση που προειδοποιούσε τους Χούθι να αναστείλουν τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. «Θα είναι τεράστιος ο λογαριασμός, αν οι Χούθι επιτύχουν να απομακρύνουν τη διεθνή ναυσιπλοΐα από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ» είπε ο Ράσμουσεν, στη χώρα του οποίου εδρεύει η Maersk, ο κολοσσός των θαλάσσιων μεταφορών που από τον περασμένο μήνα διέκοψε την διέλευση από την περιοχή και τα πλοία του κάνουν πλέον τον περίπλου της Αφρικής.
Σε ανάλογη δήλωση προχώρησε και ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, τονίζοντας ότι η χώρα του στηρίζει «πολιτικά» τις επιχειρήσεις εναντίον των Χούθι, τις επιθέσεις των οποίων καταδίκασε. Παραλλήλως η κυβέρνηση της Χάγης ανακοίνωσε ότι στην αμερικανοβρετανική στρατιωτική επιχείρηση μετείχε και ένας αξιωματούχος του ολλανδικού στρατού, διευκρινίζοντας ότι αυτό έγινε μετά από αίτημα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σε άλλο τέμπο Ρώμη, Παρίσι και Μαδρίτη
Από την πλευρά της η Γαλλία αρκέστηκε στο να επαναλάβει την καταδίκη των επιθέσεων των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, επαναλαμβάνοντας παραλλήλως και την έκκλησή της αυτές να σταματήσουν αμέσως. «Με αυτές τις ένοπλες ενέργειες, οι Χούθι φέρουν την υπερβολικά σοβαρή ευθύνη για την κλιμάκωση στην περιοχή» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Γαλλία διαθέτει ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή, ωστόσο το Παρίσι δεν τις ενέταξε στον υπό τις ΗΠΑ ναυτικό συνασπισμό, προκειμένου αυτές να διατηρήσουν την επιχειρησιακή αυτονομία τους. Την διαβεβαίωση αυτή έδωσε, χθες Πέμπτη, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κοινός διοικητής των γαλλικών δυνάμεων στην περιοχή. Ο υποναύαρχος Εμανουέλ Σλαάρ είπε ότι οι εκεί γαλλικές δυνάμεις εργάζονται στενά με την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αποστολή “Φύλακας Ευημερίας» (Prosperity Guardian), ανταλλάσσοντας πληροφορίες και διεξάγοντας περιπολίες, αλλά η διοίκηση των γαλλικών δυνάμεων παραμένει εξ ολοκλήρου υπό τον έλεγχο του Παρισιού.
Σύμφωνα με τον ίδιο γαλλικές ναυτικές δυνάμεις συνοδεύουν πλοία γαλλικών συμφερόντων στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, «σε όλη τη διάρκεια της διέλευσής τους». Ο Σλαάρ, ο οποίος ηγείται και της αποστολής εννέα χωρών της ΕΕ που επιχειρεί στο Στενό του Ορμούζ, δήλωσε επίσης ότι πάντα υπάρχει ανάγκη για αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, διευκρινίζοντας ότι η Γαλλία δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο για την ώρα.
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στη Ρώμη, η Ιταλία αρνήθηκε να λάβει μέρος στις χθεσινοβραδινές επιχειρήσεις, προτιμώντας, όπως είπε, μια «κατευναστική» πολιτική στην Ερυθρά Θάλασσα. Η ίδια πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η ιταλική κυβέρνηση θα χρειαζόταν την έγκριση της Βουλής προκειμένου να εμπλακεί η χώρα σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια και ότι αυτό καθιστούσε αδύνατη μια γρήγορη έγκριση. Νωρίτερα, αυτήν την εβδομάδα, ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, Γκουίντο Κροσέτο, είχε δηλώσει στο Reuters ότι οι επιθέσεις των Χούθι πρέπει να σταματήσουν χωρίς να προκαλέσουν έναν νέο πόλεμο στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι η Ιταλία ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα έστελνε ένα πλοίο στην περιοχή, μετά από αιτήματα για υποστήριξη που υπέβαλαν πλοιοκτήτριες εταιρίες. Δεν δεσμεύθηκε, ωστόσο, με την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αποστολή “Επιχείρηση Φύλακας Ευημερίας”, καθώς και αυτό, σύμφωνα με τον Κροσέτο, θα απαιτούσε την έγκριση της Βουλής.
Η Ισπανία τέλος, η οποία αρνήθηκε να στείλει ναυτική δύναμη στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό και έχει επικρίνει αρκετές φορές το Ισραήλ για τις επιχειρήσεις του στη Γάζα, διαμήνυσε δια της υπουργού Άμυνας, Μαργαρίτας Ρόμπλες, ότι δεν θα επέμβει στρατιωτικά στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Η Ισπανίδα υπουργός επικαλέστηκε μια «δέσμευση» της χώρας της στην ειρήνη, σημειώνοντας παραλλήλως ότι «κάθε χώρα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τις πράξεις της». Διευκρίνισε πάντως ότι η Ισπανία δεν κρίνει τις πράξεις άλλων χωρών.
Αναφέρθηκε όμως και στην ενδεχόμενη απόφαση της ΕΕ για μια νέα ναυτική αποστολή στην περιοχή, επαναλαμβάνοντας ότι «η θέση της Ισπανίας είναι να μην επέμβει στην Ερυθρά Θάλασσα». Μετά από αυτά τα σχόλια της Ισπανίδας υπουργού ενισχύεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν μεγαλύτερες ρωγμές μεταξύ των μελών της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν από την Ένωση για τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…