Κόσμος

Απέναντι στις ΗΠΑ και για τους Χούθι ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε τα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε εγκαταστάσεις των Χούθι στην Υεμένη, χαρακτηρίζοντάς τα δυσανάλογη χρήση βίας. Κατηγόρησε μάλιστα την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο ότι προσπαθούν να μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε «θάλασσα από αίμα».

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν είπε ότι «όλο αυτό που έχει γίνει είναι μια δυσανάλογη χρήση βίας». «Αυτή τη στιγμή, προσπαθούν να μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε θάλασσα από αίμα και η Υεμένη, με τους Χούθι και χρησιμοποιώντας όλη τη δύναμή της, λέει πως είναι σε θέση και θα δώσει την απαραίτητη απάντηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Βρετανία» πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι η Άγκυρα έχει ακούσει από διάφορους διαύλους πως οι Χούθι διεξάγουν μια «πολύ επιτυχή άμυνα, απάντηση» εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας και συμπλήρωσε ότι το Ιράν εξετάζει «πώς μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του από όλα αυτά που συμβαίνουν».

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, υποστηρίζει, σε γενικές γραμμές, την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης και την υπό τα Ηνωμένα Έθνη διαδικασία που αποσκοπεί στην επίτευξη ειρήνης στην πιο φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου. Στο παρελθόν, έχει καταδικάσει μάλιστα αρκετές φορές τις  πυραυλικές επιθέσεις των σιιτών ανταρτών Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα της Υεμένης, εναντίον της Σαουδικής Αραβίας.

Το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν έχει βέβαια άμεση εμπλοκή ως οργανισμός στις χθεσινοβραδινές επιθέσεις, ωστόσο οι ΗΠΑ και η Βρετανία που τις σχεδίασαν και τις εκτέλεσαν είναι βασικά μέλη του, ενώ άλλα δύο μέλη της Συμμαχίας, η Ολλανδία και ο Καναδάς, παρείχαν υποστήριξη. Στην ανακοίνωση του δε, το ΝΑΤΟ αποφεύγει να πει αν η Συμμαχία, που αποτελείται από 31 μέλη, υποστήριξε το πλήγμα.

Ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας, Ντίλαν Γουάιτ, περιορίστηκε στην εκτίμηση ότι  τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα εναντίον των Χούθι στην Υεμένη ήταν «αμυντικά, και σχεδιασμένα ώστε να διατηρήσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε έναν από τους πιο ζωτικής σημασίας θαλάσσιους διαδρόμους στον κόσμο», προσθέτοντας ότι «οι επιθέσεις των Χούθι πρέπει να λάβουν τέλος». Παραλλήλως επανέλαβε την βασική θέση της Δύσης, ότι «οι δυνάμεις των Χούθι υποστηρίζονται, εφοδιάζονται και εξοπλίζονται από το Ιράν» για να συμπεράνει ότι η Τεχεράνη, η οποία αρνείται ότι ενισχύει στρατιωτικά τους σιίτες αντάρτες, «έχει μια ιδιαίτερη ευθύνη να χαλιναγωγήσει τους πληρεξουσίους της».

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο Ερντογάν διαφοροποιείται από τις θέσεις των Αμερικανών, της Δύσης και του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα έχει επικρίνει σφόδρα το Ισραήλ, αλλά και δυτικές χώρες για την υποστήριξη που παρέχουν στο Τελ Αβίβ.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago