Κόσμος

«Αμυντικά» χαρακτηρίζει τα πλήγματα κατά των Χούθι ο Μπάιντεν και δηλώνει ικανοποιημένος

Την ικανοποίησή του για τα «επιτυχή» πυραυλικά πλήγματα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη εναντίον θέσεων και εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούθι εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντας «αμυντική» την στρατιωτική επιχείρηση.

Πρόσθεσε επίσης ότι πρόκειται για αντίδραση στις επιθέσεις των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, σημειώνοντας ότι η επιχείρηση είχε την «υποστήριξη» της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας. Παραλλήλως, σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο, προειδοποίησε, ότι «δεν θα διστάσει» να «διατάξει κι άλλα μέτρα» αν κρίνει πως είναι απαραίτητο.

«Τα πλήγματα αυτά έγιναν σε άμεση αντίδραση στις άνευ προηγουμένου επιθέσεις των Χούθι εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα», σημείωσε ο κ. Μπάιντεν, κάνοντας λόγο για συνολικά «27 επιθέσεις» που έπληξαν «πάνω από 50 χώρες» και ανάγκασαν «πάνω από 2.000 πλοία» να αλλάξουν πορεία για να αποφύγουν αυτή τη θαλάσσια περιοχή. Ο αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στο ότι πριν από τη στρατιωτική επιχείρηση καταβλήθηκαν, κατ’ αυτόν, εντατικές διπλωματικές προσπάθειες.

Την ίδια ώρα, ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησής, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε ότι τα πλήγματα είχαν στόχο «υποδομές» από τις οποίες εξαπολύονται «πύραυλοι και drones», καθώς και «ραντάρ» των Χούθι. Ο ίδιος επανέλαβε την αμερικανική θέση ότι το Ιράν είναι «από τους βασικούς, αν όχι ο βασικός υποστηρικτής» του κινήματος των σιιτών ανταρτών και ότι η Τεχεράνη τους παρέχει οπλισμό, αλλά και πληροφορίες για τις  επιθέσεις τους.

Ο αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν «ιστορικά ιδιαίτερη ευθύνη στην υπεράσπιση» των σημαντικών θαλασσίων οδών του διεθνούς εμπορίου, αποκαλύπτοντας ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε, την 1η Ιανουαρίου, από την ομάδα του που είναι αρμόδια για την εθνική ασφάλεια να ετοιμάσει στρατιωτικές «επιλογές» εναντίον των Χούθι. Αποκάλυψε επίσης ότι ο αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να προχωρήσει σε δράση, μετά την» επίθεση των Χούθι, την 9η Ιανουαρίου. Εκείνη την ημέρα, 18 drones και τρεις πύραυλοι των ανταρτών καταστράφηκαν από τρία αμερικανικά αντιτορπιλικά, από το βρετανικό πολεμικό “Ντάιαμοντ” (HMS Diamond) και από μαχητικά αεροσκάφη που απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο “Αϊζενχάουερ” (USS Dwight D. Eisenhower).

Για το στρατιωτικό μέρος, ανώτερος αξιωματικός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων είπε σε δημοσιογράφους ότι στοχοποιήθηκαν «συγκεκριμένες τοποθεσίες με πυρομαχικά ακριβείας», ώστε «να μειωθεί ο κίνδυνος παράπλευρων απωλειών», έναν όρο που χρησιμοποιεί ο στρατός των ΗΠΑ όταν  αναφέρεται σε θανάτους ή τραυματισμούς αμάχων. Ο ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι σκοπός της επιχείρησης ήταν να «μειωθεί» η δυνατότητα των Χούθι να πλήττουν εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν θα «εξέπληττε» την Ουάσιγκτον μια απάντηση των ανταρτών.

Λίγο καιρό, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, οι Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης διεμήνυσαν πως θα βάζουν στο στόχαστρο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα αν έχουν οποιαδήποτε «σχέση» με το Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ, αντέδρασαν αναπτύσσοντας πολεμικά πλοία στην περιοχή κΑι ανακοινώνοντας τον Δεκέμβριο την ίδρυση ναυτικού συνασπισμού με αποστολή την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των Χούθι σε αυτόν τον στρατηγικής σημασίας θαλάσσιο κόμβο, από τον οποίο διέρχεται περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου. Ορισμένες μεγάλες ναυτιλιακές αποφεύγουν πλέον εντελώς την περιοχή και επιλέγουν τον περίπλου της Αφρικής, κάτι που αυξάνει τα κόστη των μεταφορών ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago