Κόσμος

Πυραυλική επίθεση κατά των Χούθι στην Υεμένη – Θα υπερασπιστούμε τη ροή του εμπορίου λένε οι συμμαχικές δυνάμεις – Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητά η Ρωσία

Την καταδίκη χωρών του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου προκάλεσαν τα πυραυλικά πλήγματα στην Υεμένη που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, εναντίον των ανταρτών Χούθι.

Οι συμμαχικές δυνάμεις υποστήριξαν πως επρόκειτο για μια άκρως αναγκαία και απαραίτητη επίθεση που σκοπός της ήταν να «αποκαταστήσουν τη σταθερότητα στην Ερυθρά Θάλασσα» και να αποκλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή.
Μάλιστα, οι Σύμμαχοι αναφέρουν πως «δεν θα διστάσουμε να υπερασπίσουμε ζωές και να προστατεύσουμε την ελεύθερη ροή των εμπορευμάτων αν οι «απειλές συνεχιστούν».
Πάντως, οι Houthis, αφού έκαναν λόγο για βάρβαρα πλήγματα, προειδοποίησαν πως μετά από αυτήν την επίθεση, θα υπάρξουν σοβαρά αντίποινα και ότι θα συνεχίσουν να χτυπούν τα πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Την ίδια ώρα, η διπλωματία της Ρωσίας γνωστοποίησε ότι ζήτησε να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητήσει για αυτήν την επίθεση, η οποία, για πολλούς,  σηματοδοτεί την επέκταση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναάνι, σε ανακοίνωσή του «καταδικάζει σθεναρά» τα πυραυλικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου και κάνει λόγο για «καθαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης, του διεθνούς δικαίου, των διεθνών κανονισμών και δικαιωμάτων».

Άμεση ήταν και η αντίδραση της σιιτικής ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολά του Λιβάνου, η οποία θεωρείται, όπως και οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, προσκείμενη στο Ιράν. «Η αμερικανική επίθεση επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι οι ΗΠΑ είναι πλήρως συνένοχες για τις τραγωδίες και τις σφαγές που διαπράττονται από τον σιωνιστή εχθρό στη Λωρίδα της Γάζας και στην περιοχή» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χεζμπολά, καταδικάζοντας τα πλήγματα εναντίον των Χούθι.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντιπολεμικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για τα πλήγματα σστην Τάιμς Σκουέρ (Times Square) της Νέα Υόρκης και έξω από τον Λευκό Οίκο, στην Ουάσιγκτον, το βράδυ χθες Πέμπτη (τοπική ώρα), διαμαρτυρόμενοι για τις επιθέσεις των αμερικανικών και βρετανικών ενόπλων δυνάμεων στην Υεμένη. Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από τη Μέση Ανατολή. Κάτω τα χέρια από την Υεμένη» και «Κάτω τα χέρια από τη Γάζα», οι διαδηλωτές στη Νέα Υόρκη τόνισαν τον κίνδυνο η επιχείρηση αυτή να προκαλέσει εξάπλωση του πολέμου.

Στην Ουάσιγκτον, οι διαδηλωτές, κοντά στον Λευκό Οίκο, ανέμιζαν σημαίες της Παλαιστίνης και κρατούσαν πανό και πλακάτ με συνθήματα, όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και «Σταματήστε να βομβαρδίζετε την Υεμένη».

Ανάμεσα στις συλλογικότητες που κάλεσαν στις χθεσινές διαδηλώσεις είναι η συμμαχία ANSWER (Act Now to Stop War and End Racism, «δράσε τώρα για να σταματήσουμε τον πόλεμο και να τελειώσουμε τον ρατσισμό»). Η συμμαχία χαρακτήρισε μέσω X (πρώην Twitter) τα πλήγματα στην Υεμένη «μείζονα κλιμάκωση» που ίσως βάλει φωτιά σ’ όλη την περιοχή.

Εκπρόσωπος των ανταρτών Χούθι, ο Μοχάμεντ Άμπντελ Σαλάμ, κατέστησε πάντως σαφές ότι το κίνημα θα συνεχίσει να βάλει εναντίον εμπορικών πλοίων, εάν αυτά έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ. Παραλλήλως κατάγγειλε ως «αδικαιολόγητα» τα πλήγματα των αμερικανικών και των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον εγκαταστάσεων των Χούθι σε διάφορες πόλεις της Υεμένης. Για «βάρβαρα» πλήγματα μίλησε και ο Μοχάμεντ Άλι αλ-Χούθι, μέλος τους ανώτατου πολιτικού συμβουλίου του υεμενικού κινήματος, ενώ ο Φάντι Αλ-Σαμάρι, σύμβουλος του πρωθυπουργού του Ιράκ, κατηγόρησε τη Δύση ότι επεκτείνει τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και ότι αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago