Πολιτική

Ευρωκοινοβούλιο: Θέσεις αντιπροέδρου για Παπαδημούλη και Καϊλή, αλλά όχι για ευρωβουλευτή της Ν.Δ.

Την επανεκλογή του στη θέση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρείται βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης με την ομάδα της Αριστεράς, ενώ στη θέση του αντιπροέδρου εκ μέρους της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών αναμένεται να εκλεγεί η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή.

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προεδρείου θα πραγματοποιηθούν την επόμενη Τρίτη (18 Ιανουαρίου) και στη θέση του προέδρου κατά πάσα πιθανότητα θα εκλεγεί η ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από τη Μάλτα Ρομπέρτα Μέτσολα, στη θέση του εκλιπόντος Νταβίντ Σασόλι.

Απο τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. δεν υπάρχουν υποψήφιοι για τις θέσεις αντιπροέδρων, οπότε η πολιτική δυναμική των ευρωβουλευτών του κυβερνώντος κόμματος στην Ελλάδα θα φανεί από το κατά πόσον θα εξασφαλίσουν θέσει σε κρίσιμες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν.

Στις Βρυξέλλες πάντως δεν περνά απαρατήρητο ότι οι ευρωβουλευτές Γιώργος Κύρτσος και Θοδωρής Ζαγοράκης έχουν στην πράξη αυτονομηθεί, ενώ ο επικεφαλής της ομάδας Βαγέλης Μεϊμαράκης διατηρεί χαμηλό προφίλ και λίγες επαφές, σε αντίθεση με τη Μαρία Σπυράκη, την Ελίζα Βόζεμπεργκ και τον Μανώλη Κεφαλογιάννη που είναι δραστήριοι.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης έχει αναδειχθεί ανάμεσα στους 10 πιο επιδραστικούς ευρωβουλευτές από το σύνολο των συναδέλφων του στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ η Εύα Καϊλή έχει αναπτύξει σημαντικές πρωτοβουλίες σε θέματα κυβερνοχώρου, ψηφιακής οικονομίας και κρυπτονομισμάτων.

Όλα τα αιρετά αξιώματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ο Πρόεδρος, οι Αντιπρόεδροι, οι Κοσμήτορες, οι πρόεδροι επιτροπών και αντιπροσωπειών και οι αντιπρόεδροι) ανανεώνονται κάθε δυόμισι χρόνια, στην αρχή και στο μέσο της πενταετούς νομοθετικής περιόδου όπως γράφει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες Γιώργος Συριόπουλος.

Μέχρι στιγμής, τέσσερις ευρωβουλευτές έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους: η Roberta Metsola (ΕΛΚ, Μάλτα), η Alice Bah Kuhnke (Πράσινοι, Σουηδία), ο Kosma Zlotowski (Συντηρητικοί, Πολωνία) και η Sira Rego (Αριστερά, Ισπανία). Περαιτέρω υποψηφιότητες για τον πρώτο γύρο μπορούν να ανακοινωθούν μέχρι τη Δευτέρα στις 17.00 (τοπική ώρα). Ωστόσο, δεν αναμένονται εκπλήξεις. Σύμφωνα με τις “πολιτικές ενδείξεις”, διάδοχος του αποβιώσαντος Νταβίντ Σασόλι θα είναι η Μαλτέζα υποψήφια, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Για το αξίωμα των Αντιπροέδρου (14) και των Κοσμητόρων (5) οι επίσημες υποψηφιότητες έχουν ήδη ανακοινωθεί από τις μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες. Δεδομένου ότι ο αριθμός των υποψηφίων ταυτίζεται με τον αριθμό των αξιωμάτων δεν αναμένεται να υπάρξουν εκπλήξεις.

Από το ΕΛΚ υποψήφιοι για τη θέση Αντιπροέδρου θα είναι: ο Οthmar Κaras (Αυστρία), η Ewa Kopacz (Πολωνία) και ο Rainer Wieland (Γερμανία), ενώ για τη θέση Κοσμήτορα υποστηρίζονται οι υποψηφιότητες του Christophe Hansen (Λουξεμβούργο) και της Anne Sander (Γαλλία).

Από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών υποψήφιοι Αντιπρόεδροι θα είναι ο Pedro Silva Pereira (Πορτογαλία), η Katarina Barley (Γερμανία), η Εύα Καϊλή (ΠΑΣΟΚ-Ελιά), η Pina Picierno (Ιταλία), η Evelyn Regner (Αυστρία) και για αξίωμα κοσμήτορα η Monika Benova (Σλοβακία).

Από την ομάδα Renew Europe προτείνονται ως υποψήφιοι για την Αντιπροεδρία ο Michael Simecka (Σλοβακία), η Nicola Beer (Γερμανία), η Dita Charanzova (Τσεχία) και για τη θέση Κοσμήτορα η Fabienne Keller (Γαλλία).

Από την Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) θα είναι και πάλι υποψήφιος για μια θέση Αντιπροέδρου.

Διαβάστε ακόμη:

Κινητικότητα στα δεξιά της «γαλάζιας πολυκατοικίας»- Παρασκήνιο με τον Μπογδάνο-Ο Κύρτσος αφήνει πάλι αιχμές

Θλίψη για τον θάνατο του Νταβίντ Σασόλι: Η Ευρώπη αποχαιρετά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Έκθεση Παπαδημούλη για ΕΚΤ: Εγκρίθηκε με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των τελευταίων ετών

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago