Κόσμος

Σε εξέλιξη η κρίσιμη περιοδεία Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή – Στόχοι, προσδοκίες και «δύσκολες» συνομιλίες

Με τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας συναντήθηκε σήμερα στο Αμάν, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Πρόκειται για την τέταρτη περιοδεία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοχή, από τις 7 Οκτωβρίου, ημέρα που ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Η περιοδεία του Άντονι Μπλίνκεν γίνεται μετά από μια ταραγμένη εβδομάδα,  εξαιτίας των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών στη Γάζα, αλλά κυρίως εξαιτίας της επίθεσης στη Βηρυτό κατά την οποία σκοτώθηκε ο υπαρχηγός της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι, και άλλα έξι στελέχη της Οργάνωσης. Μια επίθεση που φέρνει ακόμη πιο κοντά στο ενδεχόμενο μιας γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή.

Στη συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας προειδοποίησε για τις «καταστροφικές επιπτώσεις» της συνέχισης των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνοντας ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και να πιέσει το Ισραήλ να συμφωνήσει σε άμεση εκεχειρία.

Οι ΗΠΑ είναι ο βασικός σύμμαχος και υποστηρικτής του Ισραήλ σε αυτόν τον πόλεμο, αν διαφοροποιούνται από το Τελ Αβίβ σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα στον παλαιστινιακό θύλακα και έχουν απευθύνει πολλές εκκλήσεις για μέτρα προστασίας των αμάχων. Ωστόσο, πολλοί Άραβες ηγέτες εκτιμούν η Ουάσιγκτον  δεν έχει ασκήσει τη δέουσα πίεση προς το Ισραήλ, προς την κατεύθυνση του τερματισμού των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Η δήλωση, πάντως, του Μπλίνκεν, ότι οι συνομιλίες που θα έχει στο Ισραήλ «δεν θα είναι εύκολες» εκτιμάται από αρκετούς αναλυτές ως πρόθεση των Αμερικανών, αυτή τη φορά, να πιέσουν λίγο περισσότερο το Τέλ Αβίβ, καθώς συνεκτιμούν και τις εσωτερικές αντιδράσεις στο Ισραήλ.

Μετά την Ιορδανία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Κατάρ, χώρα που έχει επιφορτιστεί, μαζί με την Αίγυπτο, ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Η ημέρα του θα ολοκληρωθεί στο Αμπού Ντάμπι, προτού μεταβεί στη Σαουδική Αραβία και στη συνέχεια στο Ισραήλ, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του.

Ο Άντονι Μπλίνκεν, σε αυτήν την περιοδεία επιδιώκει να εξασφαλιστεί ότι η σύγκρουση δεν θα επεκταθεί πέρα από τη Λωρίδα της Γάζας. Στον Λίβανο, ωστόσο, η κατάσταση είναι τεταμένη, μετά την δολοφονία του Αρούρι, ενώ στην Ερυθρά Θάλασσα οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης συνεχίζουν τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων, δημιουργώντας προβλήματα στη ναυσιπλοΐα στον στρατηγικής σημασίας κόμβο του Σουέζ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας χαρακτήρισε «πραγματική ανησυχία» την κατάσταση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, όπου οι συγκρούσεις ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και την σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, πλέον και ως «απάντηση» για τον θάνατο του Σάλεχ αλ Αρούρι, που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Πέρα από την αποτροπή της επέκτασης του πολέμου, ο Μπλίνκεν επιδιώκει σε αυτήν την περιοδεία του να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων και στην αύξηση των ροών ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας. Βασική πολιτική επιδίωξη της Ουάσιγκτον είναι, όπως είπε, «να μειωθεί ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων, να εργαστούμε προς μία διαρκή περιφερειακή ειρήνη και να προχωρήσουμε προς τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους».

Στην ατζέντα των συζητήσεων του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με Άραβες ηγέτες είναι άλλωστε και η επόμενη ημέρα στη Γάζα, ειδικά μετά και την κοινοποίηση σχεδίου από το Ισραήλ. Για τον αραβικό κόσμο, ωστόσο, προτεραιότητα είναι η εκεχειρία και η προστασία των άμαχων Παλαιστίνιων της Γάζας.

Οι ειδήσεις σήμερα

Βαγγέλης Σαρακηνός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago