Πολιτική

Στην ατζέντα των επαφών Μπλίνκεν και η προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας

Η προσέγγιση Άγκυρας-Αθήνας ήταν στο μενού των συζητήσεων που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο πρόεδρο και τον Έλληνα πρωθυπουργό. Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε, ότι συνομίλησε με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας για το πώς να φέρουν τις χώρες τους πιο κοντά.

Στη συνάντηση στο σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μπλίνκεν έκαναν μια συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν και άλλα θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αντάλλαξαν απόψεις και για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Ο πόλεμος στη Γάζα φυσικά και βρέθηκε στο επίκεντρο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκφράζει την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, καθώς και  για τους κινδύνους επέκτασης της κρίσης, ιδιαίτερα μετά την επίθεση του Ισραήλ στην Βηρυτό και την τρομοκρατική επίθεση στο Ιράν.

Παραλλήλως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Υπογράμμισε επίσης ότι η λύση στο παλαιστινιακό δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική και στη βάση της λύσης των δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η ουκρανική κρίση ήταν και αυτή στην ατζέντα, με τον Άντονι Μπλίνκεν να εκφράζει τις ευχαριστίες του στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία, από την πρώτη στιγμή.

Σε ότι αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή και διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Αρχές που, όπως με συνέπεια τονίζει η Αθήνα, διασφαλίζουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Μετά την κατ΄ ιδίαν συνάντηση ακολούθησε συνάντηση εργασίας, στην οποία μετείχαν, από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης ‘Αννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Πριν την επίσκεψή του στην Κρήτη, ο Αμερικανός υπουργός επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στις συναντήσεις αυτές η θεματική σε πολλά σημεία ήταν η ίδια, κυριάρχησε, ωστόσο, η συζήτηση για τα τελικά βήματα που πρέπει να κάνει η Άγκυρα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τις ερχόμενες εβδομάδες.

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στη Γάζα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Άντονι Μπλίνκεν «τόνισε την ανάγκη να αποτραπεί η επέκταση της σύγκρουσης, να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων, να επεκταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια και να μειωθούν οι απώλειες αμάχων». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε και την ανάγκη «για μια ευρύτερη, διαρκή περιφερειακή ειρήνη που θα διασφαλίζει την ασφάλεια του Ισραήλ και θα προωθεί την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους».

Είχε προηγηθεί συνάντηση, περίπου δύο ωρών, με τον Χακάν Φιντάν, στην οποία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επέμεινε στην ολοκλήρωση των διαδικασιών αγοράς των F-16 από τις ΗΠΑ. Σε ό,τι αφορά το μείζον, για της ΗΠΑ, θέμα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Χακάν Φιντάν επανέλαβε ότι η απόφαση εναπόκειται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Η Άγκυρα συνδέει, άλλωστε, εδώ και καιρό τα δύο θέματα και επιδιώκει μια παράλληλη εξέλιξη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών φέρεται ότι επανέλαβε στον Αμερικανό ομόλογό του, ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα του Ισραήλ αποτελεί απειλή για ολόκληρη την περιοχή. Έθεσε επίσης ξανά το θέμα της άμεσης κήρυξης κατάπαυσης του πυρός καθώς και της άμεσης έναρξης διαπραγματεύσεων για λύση δύο κρατών. Σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση, ο Χακάν Φιντάν επισήμανε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί εντάσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και ότι καταβάλλει προσπάθειες για την ασφαλή μεταφορά τροφίμων από τη Ρωσία και την Ουκρανία στις παγκόσμιες αγορές. Στην συνάντηση των δύο υπουργών συζητήθηκαν επίσης η κατάσταση στην Αρμενία, τη Συρία και το Ιράκ.

Οι ειδήσεις σήμερα

Βαγγέλης Σαρακηνός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago