Κόσμος

Κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο: Πυρά από την Πιονγκγιάνγκ στα θαλάσσια σύνορα – Εκκένωσε δύο νησιά η Σεούλ

Την εσπευσμένη απομάκρυνση των κατοίκων δυο νησιών της Νότιας Κορέας, των Γιονπγιόνγκ και Μπανγκγιόνγκ, κοντά στη Βόρεια Κορέα, διέταξε η Σεούλ, μετα τα πυρά της Πιονγκγιάνγκ στα διαφιλονικούμενα θαλάσσια σύνορα των δυο κρατών. Ο βορειοκορεατικός στρατός έβαλε με πυροβόλα προς τα ανοικτά των δυτικών ακτών των δύο νησιών, στην Κίτρινη Θάλασσα.

Όπως ανέφερε νοτιοκορεάτης αξιωματούχος οι περισσότερες από 200 βολές του στρατού της Πιονγκγιάνγκ σημειώθηκαν από τις 09:00 έως τις 11:00 το πρωί (τοπικές ώρες, 02:00-04:00 ώρες Ελλάδας) «στις ζώνες της Τζανγκσάν-γκοτ στα βόρεια του νησιού Μπανγκγιόνγκ και στα βόρεια του νησιού Γιονπγιόνγκ».

Η Σεούλ προχώρησε στην εσπευσμένη, εκκένωση των δύο νησιών, με τις τοπικές αρχές να διευκρινίζουν ότι στο Γιονπγιόνγκ η εντολή εκδόθηκε «προληπτικά», ενώ στο Μπανγκγιόνγκ, επειδή πρόκειται να διεξαχθούν, αμέσως, ναυτικά γυμνάσια. Λίγη ώρα αργότερα, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε ασκήσεις βολής με πραγματικά πυρά.

Αντιδρώντας στην ομοβροντία του πυροβολικού της Πιονγκγιάνγκ, η Σεούλ έκανε λόγο για «προκλητική ενέργεια» και απαίτησε να τερματιστούν αμέσως οι επιθετικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας. Παραλλήλως προειδοποίησε την Πιονγκγιάνγκ, ότι «θα φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτή την κλιμάκωση της κρίσης». Τόνισε τέλος, ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, επισημαίνοντας ότι ο νοτιοκορεατικός στρατός «παρακολουθεί και επιτηρεί από κοντά την κατάσταση σε στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ».

Σημειώνεται ότι τα θαλάσσια σύνορα των δύο κρατών έχουν μετατραπεί πολλές φορές στο παρελθόν σε πεδίο μαχών, καθώς η Πιονγκγιάνγκ δεν αναγνωρίζει την λεγόμενη «βόρεια γραμμή διαχωρισμού». Τα θαλάσσια σύνορα, δηλαδή, που χαράχτηκαν μονομερώς από τον ΟΗΕ, μετά τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953). Το σημερινό επεισόδιο κρίνεται πάντως, ως το σοβαρότερο από το 2010, όταν η Βόρεια Κορέα έπληξε με 170 οβίδες πυροβολικού το νησί Γιονπγιόνγκ. Στην επίθεση εκείνη, η οποία ήταν η πρώτη βορειοκορεατική επίθεση εναντίον νοτιοκορεατών πολιτών μετά τον πόλεμο της Κορέας, είχαν σκοτωθεί τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο άμαχοι.

Η σημερινή κλιμάκωση έρχεται μετά από μία ταραχώδη χρονιά στις σχέσεις των δύο κρατών, καθώς το 2023 υπήρξε επιδείνωση, μετά την εκτόξευση κατασκοπευτικού δορυφόρου από την Πιονγκγιάνγκ. Η ενέργεια αυτή οδήγησε τη Σεούλ στη μερική αναστολή της συμφωνίας του 2018 για την αποκλιμάκωση της στρατιωτικής έντασης στην κορεατική χερσόνησο. Μια συμφωνία που επισφράγιζε τις διαδικασίες επαναπροσέγγισης των δύο κρατών, στο πλαίσιο των οποίων ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο τότε νοτιοκορεάτης πρόεδρος, Μουν Τζε-ιν είχαν συναντηθεί τρεις φορές.

Η κλιμάκωση σημειώνεται και εν μέσω γενικότερων γεωπολιτικών εξελίξεων παγκοσμίως (Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Σαχέλ), που φέρνουν σε έμμεση αντιπαράθεση τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρωτίστως με τη Ρωσία και μερικώς με την Κίνα. Η Πιονγκγιάνγκ κατηγορείται από την Ουάσιγκτον και τη Δύση ότι προμήθευσε τη Μόσχα με οπλισμό που χρησιμοποιήθηκε στην Ουκρανία, ενώ ο Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέφθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο τη Ρωσία και είχε συνάντηση με τον Πούτιν, επιτείνοντας τους φόβους μιας ενδεχόμενης συνεργασίας. Κατά την επίσκεψή του μάλιστα στη Ρωσία, ο βορειοκορεάτης ηγέτης ξεναγήθηκε στη ρωσική Άπω Ανατολή από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σοϊγκού, ο οποίος του «επέδειξε» τις δυνατότητες του ρωσικού στόλου στον Ειρηνικό.  

Η νέα κρίση στην κορεατική χερσόνησο εκδηλώνεται όμως και σε μια περίοδο που, παρά τις εκατέρωθεν δηλώσεις για συνεργασία, εντείνονται οι τριβές ανάμεσα στο Πεκίνο (βασικό υποστηρικτή της Πιονγκγιάνγκ) και την Ουάσιγκτον. Η στάση της Κίνας στην ουκρανική κρίση (δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή), στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή (όπου πέρασε από την σχετική «αδιαφορία» στη σθεναρή υποστήριξη της λύσης των δύο κρατών) και κυρίως οι συσχετισμοί δυνάμεων στη Σινική Θάλασσα (κοινά γυμνάσια Νότιας Κορέας, Ιαπωνίας και Κίνας) είναι μερικά από τα ζητήματα που τις προκαλούν. Μείζον ζήτημα και η Ταϊβάν, η οποία επανέρχεται στο προσκήνιο με τις προεδρικές εκλογές της 13ης Ιανουαρίου.

Η σημερινή κλιμάκωση είχε πάντως σχεδόν προαναγγελθεί από τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα, μετά από τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του Κόμματος Εργατών Κορέας, διέταξε να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες του στρατού για το ενδεχόμενο «πολέμου», που, όπως είπε, θα μπορούσε να ξεσπάσει «ανά πάσα στιγμή» στην κορεατική χερσόνησο. Ο βορειοκορεάτης ηγέτης, η χώρα του οποίου ενέγραψε στο Σύνταγμά της ότι είναι πυρηνική δύναμη είχε κατηγορήσει μάλιστα την Ουάσιγκτον και την Σεούλ ότι προκαλούν μια κατάσταση «μόνιμης και ανεξέλεγκτης κρίσης» στην κορεατική χερσόνησο.

Σημειώνεται ότι, το 2023, η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε αριθμό-ρεκόρ δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων, κατά παραβίαση σειράς αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με αποκορύφωμα τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) τύπου Hwasong-18, ο οποίος μπορεί να πλήξει οποιοδήποτε σημείο στην επικράτεια των ΗΠΑ.

Οι ειδήσεις σήμερα

Βαγγέλης Σαρακηνός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago