Κόσμος

Πένθος και οργή στο Ιράν για την «τρομοκρατική» επίθεση – Αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό των νεκρών η Τεχεράνη

Η Τεχεράνη αναθεώρησε προς τα κάτω, στους 84 νεκρούς, τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της επίθεσης που σημειώθηκε χθες, Τετάρτη, στην πόλη Κερμάν κοντά στον τάφο του διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σολεϊμανί.

Η ανακοίνωση έγινε από τον επικεφαλής των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του Ιράν, Τζαφάρ Μιαντφάρ, ο οποίος, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι υπάρχουν 248 τραυματίες και ότι 195 από αυτούς «εξακολουθούν να νοσηλεύονται».

Προηγούμενος απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για 95 νεκρούς και 181 τραυματίες. Σύμφωνα με τον Μιαντφάρ, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται κάποια από τα πτώματα δυσκολεύει την καταμέτρηση των θυμάτων.Από την πλευρά του ο Ιρανός υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχιντί προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς κάποιοι τραυματίες βρίσκονται «σε κρίσιμη κατάσταση».

Η διπλή έκρηξη σημειώθηκε στην Κερμάν, κατά τη διάρκεια τελετής στη μνήμη του στρατηγού Σολεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε πριν τέσσερα χρόνια από πλήγμα αμερικανικού drone στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Το μεγάλο πλήθος που βρισκόταν συγκεντρωμένο στο μνημόσυνο αποτελείτο από αξιωματούχους του καθεστώτος και πολίτες.

Η επίθεση, την ευθύνη για την οποία δεν έχει αναλάβει προς το παρόν κανείς, σημειώθηκε την ώρα που η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι τεταμένη και μία ημέρα μετά την ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό που κόστισε τη ζωή στον δεύτερο στην ιεραρχία της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι.

Συλλυπητήριο μήνυμα προς τον Ιρανό πρόεδρο, για την “τρομοκρατική επίθεση”, όπως την χαρακτήρισε, απέστειλε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, όπως μετέδωσε σήμερα η κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV. Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ότι εμπλέκονται στην πολύνεκρη επίθεση. Ο στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας των ιρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων και του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης» στη Μέση Ανατολή, σκοτώθηκε, άλλωστε, πριν τέσσερα χρόνια από πλήγμα αμερικανικού drone στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

«Η ευθύνη για αυτό το έγκλημα βαραίνει το αμερικανικό και το σιωνιστικό καθεστώς και η τρομοκρατία δεν είναι παρά εργαλείο», έγραψε στο X, ο Μοχαμάντ Τζαμσιντί, πολιτικός σύμβουλος του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί. Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «παράλογη» οποιαδήποτε υπόνοια για εμπλοκή των ΗΠΑ ή του Ισραήλ στην επίθεση, με τον εκπρόσωπό του Μάθιου Μίλερ να δηλώνει: «Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται με κανέναν τρόπο. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι εμπλέκεται το Ισραήλ».

Παραλλήλως, αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ανέφερε ότι η επίθεση «μοιάζει με τρομοκρατική, όπως εκείνες που έκανε το Ισλαμικό Κράτος στο παρελθόν». Το Τελ Αβίβ, ορκισμένος εχθρός της Τεχεράνης, δεν έχει σχολιάσει την επίθεση. Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε απλώς ότι το Ισραήλ είναι επικεντρωμένο στις μάχες με τη Χαμάς.

Σύμφωνα με το Irna, η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε 700 μέτρα από τον τάφο του στρατηγού Σολεϊμανί και η δεύτερη ένα χιλιόμετρο πιο μακριά. Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το συγκεντρωμένο πλήθος να διαλύεται και να προσπαθεί να απομακρυνθεί από το σημείο, ενώ δυνάμεις ασφαλείας αποκλείουν την περιοχή. Σε άλλα βίντεο φαίνονται άνθρωποι να τρέχουν πανικόβλητοι. Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, ανέφερε ότι οι εκρήξεις προκλήθηκαν από «βόμβες κρυμμένες σε δύο σακίδια» και ότι «οι δράστες προφανώς τις πυροδότησαν από μακριά».

Η κυβέρνηση του Ιράν κήρυξε τη σημερινή ημέρα ως «ημέρα εθνικού πένθους», καθώς η επίθεση είναι η πιο πολύνεκρη στο Ιράν από το 1978, όταν, σύμφωνα με το αρχείο του Γαλλικού Πρακτορείου, από πυρκαγιά που προκλήθηκε από εγκληματική ενέργεια σε κινηματογράφο της πόλης Αμπαντάν έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 377 ανθρώπους.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago