Κόσμος

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για κακομεταχείριση κρατουμένων παλαιστίνιων – Έρευνα για τον θάνατο 23χρονου

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε έρευνα εις βάρος στρατιώτη που φέρεται να σκότωσε Παλαιστίνιο κρατούμενο στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Παλαιστίνιος, τον οποίο ο στρατός χαρακτηρίζει «φερόμενο τρομοκράτη», συνελήφθη και στη συνέχεια ανακρίθηκε στη Γάζα προτού τεθεί «υπό την εποπτεία ενός στρατιώτη ο οποίος πιστεύεται ότι άνοιξε πυρ εναντίον του προκαλώντας τον θάνατό του», σύμφωνα με ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

«Με βάση τις προκαταρκτικές πληροφορίες, ξεκίνησε έρευνα της στρατονομίας προκειμένου να εξεταστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί», πρόσθεσε. Ο θάνατος του 23χρονου Παλαιστίνιου, που ήταν μέλος της Φάταχ, της παράταξης του προέδρου της παλαιστινιακής αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από την ισραηλινή υπηρεσία φυλακών.

Ο κρατούμενος, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, πέθανε στη φυλακή Μεγκίντο, στο βόρειο Ισραήλ, διευκρίνισε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της. Καταγόταν από τη Ναμπλούς, στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη, είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2022 και καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή φυλάκισης για «αδικήματα» που σχετίζονταν με την ισραηλινή εθνική ασφάλεια. Τον θάνατο του 23χρονου επιβεβαίωσε και η Επιτροπή Κρατουμένων, οργανισμός που υπάγεται στην Παλαιστινιακή Αρχή, προσθέτοντας ότι προσπαθεί να συγκεντρώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, έπειτα από την αιματηρή επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου. Η Χαμάς ζήτησε στις 24 Δεκεμβρίου τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για «τις εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες», τις οποίες, όπως καταγγέλλει, έχει διαπράξει ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνοντας ότι έχει καταγράψει τουλάχιστον 137 από την αρχή του πολέμου.

Στις 21 Δεκεμβρίου, η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωνε ότι περίπου 20 φύλακες σε κέντρα κράτησης ανακρίθηκαν, προτού αφεθούν ελεύθεροι «με περιοριστικούς όρους», στο πλαίσιο έρευνας για τον θάνατο παλαιστινίου κρατουμένου, έπειτα από φερόμενη άσκηση βίας σε βάρος του. Σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, ο Θάερ Αμπού Ασάμπ, 38 ετών, από την πόλη Καλκίλγια, στον βόρειο τομέα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, πέθανε τον Νοέμβριο, μετά από ξυλοδαρμό από υπαλλήλους φυλακής του νότιου Ισραήλ, όπου κρατείτο.

Η δημόσια επιτροπή κατά των βασανιστηρίων στο Ισραήλ (ΔΕΚΒΙ) εκτίμησε ότι η υπόθεση εγείρει «σοβαρές υποψίες για τη μεταμόρφωση της ισραηλινής υπηρεσίας φυλακών από επαγγελματικό οργανισμό σε εκδικητική και τιμωρητική δύναμη». Η Επιτροπή ανέφερε επίσης ότι «έξι κρατούμενοι έχουν πεθάνει στη φυλακή» και ότι «όλες οι υποθέσεις κακομεταχείρισης και θανάτων πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο άμεσης έρευνας».

Με το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές αρχές σκλήρυναν τους όρους κράτησης των παλαιστινίων εγκλείστων. Στο πλαίσιο αυτό δεν επιτρέπονται πλέον έξοδοι από τα κελιά, έχουν απαγορευτεί οι αγορές από καντίνες, τα κελιά είναι χωρίς ρεύμα και οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι έχουν ενταθεί.

Παραλλήλως έχουν πυκνώσει και οι καταγγελίες για κακομεταχείριση κρατουμένων. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, τρία αδέλφια που συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας, υποστήριξαν ότι οι ίδιοι και οι συγκρατούμενοι τους ξυλοκοπήθηκαν,  κατά τη διάρκεια της κράτησής τους. Ανέφεραν επίσης ότι τους έγδυσαν αφήνοντάς τους με τα εσώρουχα, ότι τους έκαψαν με τσιγάρα και ότι υπέστησαν και άλλου είδους κακομεταχείριση.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις αφηγήσεις τους. Οι περιγραφές τους, ωστόσο, συνάδουν με τις περιγραφές που έχουν δώσει περισσότεροι από 20 πρώην κρατούμενοι, οι οποίοι έχουν αναφέρει επίσης ότι υπέστησαν κακομεταχείριση από τους Ισραηλινούς στρατιώτες. Σε γραπτή απάντησή του, εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων είχε αναφέρει τότε, ότι οι κρατούμενοι αντιμετωπίζονται με βάση το διεθνές δίκαιο και συχνά απαιτείται να παραδώσουν τα ρούχα τους για να διασφαλιστεί ότι δεν φέρουν επάνω τους όπλα ή εκρηκτικά.

Οι αδελφοί Γιασίν είπαν ότι τους πήραν από τα σπίτια τους, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ότι τους χώρισαν από τις οικογένειές τους και ότι τους κράτησαν επί δύο εβδομάδες σε άγνωστες τοποθεσίες. Ένας από αυτούς υποστήριξε ότι τέσσερα άτομα τον ξυλοκόπησαν επειδή δεν μπορούσε να σκαρφαλώσει σε ένα φορτηγό, καθώς είχε τραυματιστεί στο πόδι, πριν από τη σύλληψή του. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τον μετέφεραν στη συνέχεια σε έναν ανοιχτό χώρο, όπου οι άνθρωποι που τους είχαν συλλάβει «κάπνιζαν και έσβηναν τα τσιγάρα στην πλάτη μας, μας έριχναν άμμο και νερό, ουρούσαν επάνω μας».

Σύμφωνα με την Ένωση Παλαιστινίων Φυλακισμένων, στις φυλακές του Ισραήλ βρίσκονταν στις αρχές του Δεκεμβρίου 7.800 παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago