Κόσμος

Επίσημος υποψήφιος της ιταλικής Δεξιάς για την Προεδρία ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Τα κόμματα της Δεξιάς της Ιταλίας ανακοίνωσαν ότι υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την προεδρία της χώρας. Η συμφωνία έγινε γνωστή την Παρασκευή μετά από συνάντηση μεταξύ του Μπερλουσκόνι και του αρχηγού της ακροδεξιάς Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, και της επικεφαλής των νεοφασιστών «Αδελφών Ιταλών» (Fratelli d’Italia), Τζορτζία Μελόνι. Οι ηγέτες των τριών κομμάτων «συμφωνούν ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι το κατάλληλο άτομο για να κατέχει υψηλά αξιώματα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση», ανέφεραν στη δήλωσή τους.

Ο Ιταλός Πρόεδρος εκπροσωπεί την εθνική ενότητα της χώρας, τόνισαν τα κόμματα. Για να ανταποκριθεί στον ρόλο του, πρέπει να διαθέτει «αυθεντία, ισορροπία και διεθνή υπόσταση». Ο Μπερλουσκόνι φέρνει την απαραίτητη «εξουσία και εμπειρία» που αξίζει στη χώρα. Η διαδικασία για την εκλογή προέδρου θα ξεκινήσει σε δέκα ημέρες στην ιταλική Βουλή. Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θα παραιτηθεί στις 3 Φεβρουαρίου, όταν λήγει η επταετής θητεία του. Ακόμα κι αν πρόκειται για μια μάλλον αντιπροσωπευτική θέση, ο Πρόεδρος έχει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε περιόδους κρίσης. Ελάχιστοι πάντως πιστεύουν ότι ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος εκπροσωπεί το «Forza Italia», έχει πιθανότητες επιτυχίας. Ο 85χρονος πολιτικός πρόσφατα καταδικάστηκε και εξακολουθεί να εμπλέκεται σε αγωγές που σχετίζονται με προηγούμενα σεξουαλικά πάρτι του.

Πολλά άλλα ονόματα κυκλοφορούν στον ιταλικό Τύπο εδώ και εβδομάδες, μεταξύ των οποίων ο σημερινός Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, ο πρώην Χριστιανοδημοκράτης Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πιερ Φερδινάντο Καζίνι και ο 82χρονος Τζιουλιάνο Αμάτο, ένθερμος Ευρωπαίος και συν-συγγραφέας του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Πιθανή θεωρείται και μια μετακόμιση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι στο παλάτι Quirinale.

Ωστόσο, ο Ντράγκι δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί δημόσια επ΄αυτού. Σημειώνεται ότι, το κόμμα Forza Italia του Μπερλουσκόνι απείλησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση του συνασπισμού «ανάγκης» εάν ο Ντράγκι γίνει πρόεδρος. Πολλοί Ιταλοί ελπίζουν ότι ο Ντράγκι θα παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της νομοθετικής περιόδου του 2023, προκειμένου να συνεχίσει να προωθεί τις μεταρρυθμίσεις που είναι σημαντικές για τη χώρα και να αποδευχθούν πρόωρες εκλογές. Επιπλέον, θα είναι δύσκολο να βρεθεί διάδοχος που θα διατηρήσει στη ζωή τον κυβερνητικό συνασπισμό όπως ο 74χρονος πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Διαβάστε ακόμα

Δεν είναι αστείο: Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θέλει να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Νέοι «τόνοι» στο υπουργείο Οικονομικών της πάντα φιλελεύθερης Ολλανδίας

Ποιος είναι ο Ερικ Ζεμούρ, ο ακροδεξιός γρίφος των γαλλικών εκλογών που στρέφει την ατζέντα ακόμα δεξιότερα

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago