Categories: Κοινωνία

Ο Ζακ υπέστη ισχαιμικό αποκλειστικά από τις κακώσεις

Ενταση στη δίκη για τον Ζ. Κωστόπουλο: Ξέσπασε ο Νίκος Καλόγρηας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών μετά την παράλογη πίεση των συνηγόρων υπεράσπισης: «Νιώθω σαν να πρέπει να απολογηθώ για τα ευρήματά μου», ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο 33χρονος δεν είχε κάποιο παθολογικό πρόβλημα συνεπεία του οποίου θα μπορούσε να επέλθει ο θάνατός του.

Από τις 11.30 το πρωί μέχρι περίπου τις 3 το απόγευμα, ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών επαναλάμβανε ξανά και ξανά στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας το κατηγορηματικό συμπέρασμα της ιατροδικαστικής έκθεσης ότι ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου από λιντσάρισμα στις 18 Σεπτεμβρίου 2018 οφείλεται σε ισχαιμικό επεισόδιο που προήλθε αποκλειστικά από πολλαπλές κακώσεις, αποκλείοντας κάθε παθολογικό ή τοξικολογικό αίτιο.

Για σχεδόν τρεισήμισι ώρες, ο κ. Καλόγρηας απαντούσε σε επαναλαμβανόμενες εξαντλητικές ερωτήσεις, διευκρίνιζε ιατρικούς όρους και απέρριπτε κατηγορηματικά την προσπάθεια των συνηγόρων υπεράσπισης του κοσμηματοπώλη, του μεσίτη και τεσσάρων αστυνομικών να δικάσουν το θύμα και να αποδώσουν τον θάνατό του σε άλλα αίτια: από καρδιακά προβλήματα και στεάτωση του ήπατος μέχρι την αντιρετροϊκή αγωγή, την κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ και παυσίπονα σε θεραπευτική δόση.

Εξ ου και αναφορικά με το αίτημα της υπεράσπισης να προσκομιστεί ο ιατρικός φάκελος του θύματος, ο κ. Καλόγρηας σημείωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν χρειάζεται για να διαπιστωθεί η αιτία του θανάτου.

«Δεν βρήκαμε άλλα ευρήματα που να συνδέονται με τον θάνατό του, πέρα από τα τραύματά του. Δεν διαπιστώσαμε άλλη παθολογία. Το αν ήταν θετικός στον HIV θα το βλέπαμε αν είχε επηρεάσει κάποια άλλα όργανα. Εδώ έχουμε τα τραύματα, την ισχαιμία και την απουσία άλλων παραγόντων που να συνδέονται με τον θάνατό του. Τονίζουμε ότι όλα τα τραύματα, ανεξάρτητα από τον μηχανισμό που προκλήθηκαν, είτε από γυαλιά είτε από πρόσκρουση, συντέλεσαν συνολικά όλα», σημείωσε. Διευκρίνισε: «Εκδορές βαθιές, τραύματα στο σώμα, στο κεφάλι, δεξιά μετωπιαία χώρα, στον πήχη, με όποιο μηχανισμό κι αν έγιναν αυτές οι κακώσεις, άλλα από θλων όργανο, άλλα από τέμνον όργανο, ανεξάρτητα από τον μηχανισμό πρόκλησης, ήταν τραύματα που προκάλεσαν να βγει αίμα».

Αλλά το κατηγορηματικό συμπέρασμα της ιατροδικαστικής έκθεσης δεν πτόησε τους συνηγόρους υπεράσπισης, που επικαλέστηκαν μέχρι και στοιχεία από πρόχειρη έρευνα στο google για να την αμφισβητήσουν, επιμένοντας στο εύρημα του πνευμονικού οιδήματος, που όμως ήταν αποτέλεσμα των φονικών χτυπημάτων και δεν προϋπήρχε, όπως προσπάθησε να ισχυριστεί η υπεράσπιση.

– Είπα εγώ ότι προϋπήρχε του περιστατικού; ρώτησε ο ιατροδικαστής.
– Σας το δίνω ως δεδομένο.
– Εσείς το δίνετε σαν δεδομένο στην ιατροδικαστική έκθεση; απόρησε.

Και ανέδειξε επανειλημμένα τους άτοπους ισχυρισμούς της υπεράσπισης: «Ενας άνθρωπος που πεθαίνει από τροχαίο ατύχημα και έχει εμφανίσει για δέκα λεπτά πνευμονικό οίδημα, είναι αυτό η αιτία θανάτου; […] Δηλαδή ένας άνθρωπος που χτύπησε σε τροχαίο και μετά από λίγες ώρες επήλθε ο θάνατος, και βρέθηκε ασπιρίνη, θα το αποδώσουμε στην ασπιρίνη;».

Η στάση της υπεράσπισης προκάλεσε συχνά εντάσεις, με τον ιατροδικαστή να σημειώνει: «Νιώθω σαν να πρέπει να απολογηθώ για τα ευρήματά μου. 1.000 νεκροτομές ο καθένας μας τον χρόνο κάνουμε, η διαδικασία είναι συγκεκριμένη».

Αλλά ούτε και αυτό πτόησε τους συνηγόρους. «Υπάρχουν έξι άνθρωποι που δικάζονται, όχι γιατί είναι κακός ο εισαγγελέας που διέταξε τη δίωξη, ούτε επειδή είναι κακή η πολιτική αγωγή, δικάζονται από αυτά που είπατε εσείς», ήταν η παρατήρησή τους που ξεχείλισε το ποτήρι.

«Θα ανακαλέσετε! Αν είναι δυνατόν! Αυτό που ειπώθηκε δεν έχει ειπωθεί στα 20 χρόνια: ότι ο ιατροδικαστής είναι αυτός που καθιστά κατηγορουμένους! Δημιουργείτε εντυπώσεις και με στοχοποιείτε στους κατηγορουμένους. Είναι βαρύτατη προσβολή για έναν ιατροδικαστή», απάντησε ο κ. Καλόγρηας. Η διαδικασία διακόπηκε για να εκτονωθεί η ένταση, ενώ η υπεράσπιση απέσυρε τη φράση.

Είχε προηγηθεί η κατάθεση συγχωριανής του Ζακ Κωστόπουλου, μέλους φιλοζωικής εταιρείας, στην οποία είχε απευθυνθεί απαρηγόρητος όταν είχε χάσει τον αγαπημένο του σκύλο. Διατηρούσαν επικοινωνία από τον Ιούνιο του 2018 μέχρι λίγο πριν από τη θανάτωσή του. «Ηταν στην Ομόνοια, μου είπε ότι περίμενε κάποιον φίλο του, του είπα αν θέλει να κλείσουμε το τηλέφωνο για να περιμένει, του το είπα και δεύτερη φορά και μου είπε «σε παρακαλώ, μην κλείσεις το τηλέφωνο». Δεν θυμάμαι αν ρώτησα «κινδυνεύεις από κάπου;» ή μου είπε «ναι, κινδυνεύω». Του είπα «γύρνα σπίτι», γιατί ήξερα ότι πολλές φορές είχε υποστεί μπούλινγκ λόγω της ταυτότητάς του», σημείωσε.

Πολιτική αγωγή: Δεν τους βγήκε το αφήγημα της τοξικομανίας και της εξάρτησης

Εύλογες οι παρατηρήσεις των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής: «Επανειλημμένα, εμπεριστατωμένα και αμετακίνητα, ο ιατροδικαστής κατέθεσε ότι ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος δεν πέθανε ούτε επειδή πήρε ένα παυσίπονο ούτε επειδή ήπιε μια μπίρα ούτε επειδή είχε καρδιακά προβλήματα. Σημείωσε με ασφάλεια ότι η θανάτωσή του προήλθε αιτιωδώς και αποκλειστικά από τα τραύματα που του προκάλεσαν συνολικά τα χτυπήματα», σημείωσε η Κλειώ Παπαπαντολέων.

«Δεν βγήκε το αφήγημα της τοξικομανίας και πήγαμε στο αφήγημα της εξάρτησης από το αλκοόλ, από το οποίο πήγε να πεθάνει στη Γλάδστωνος στα πόδια των κατηγορουμένων. Να μην ξεχάσουμε τον φρικτό τρόπο θανάτου του Ζαχαρία Κωστόπουλου, γιατί γι’ αυτό δικάζονται οι κατηγορούμενοι, δεν θα δικαστεί ο ίδιος αν έπινε ή όχι μπίρες», σημείωσε η Αννυ Παπαρούσου.

Η δίκη συνεχίζεται στις 26 Νοεμβρίου.

Παραιτήθηκε ο Θ. Πλεύρης, αλλά ανέλαβε συνεργάτης του

Οταν ανέλαβε υπουργός Υγείας, ο Θάνος Πλεύρης παραιτήθηκε λόγω κωλύματος από την υπεράσπιση των κατηγορούμενων αστυνομικών. Φαίνεται όμως ότι είχε δεύτερες σκέψεις. Ο δικηγόρος Αθανάσιος Ζαμάνης, συνεργάτης του δικηγορικού γραφείου του Θάνου Πλεύρη, προστέθηκε χθες στον κατάλογο των συνηγόρων υπεράσπισης των αστυνομικών.

Η εκπροσώπηση κατηγορουμένων από το δικηγορικό γραφείο του υπουργού προκαλεί αίσθηση, καθώς μάλιστα οι αστυνομικοί εμπλέκονται και σε ανοιχτή πειθαρχική διαδικασία, της οποίας προΐσταται άλλο μέλος της κυβέρνησης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

▶ Τα τεκταινόμενα στη δίκη καταγράφονται αναλυτικά από το Παρατηρητήριο της δίκης (facebook: ZackieOh Justice Watch, twitter: ZjusticeWatch, web: zackieohjustice.watch).

● Στη μνήμη του Ζακ είναι αφιερωμένη η σημερινή πρεμιέρα της παράστασης «Τσέρνομπιλ ● Ενα χρονικό του μέλλοντος», της Σβετλάνας Αλεξίεβιτς σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (Αντισθένους 7 και Θαρύπου, τηλ. 210-92.12.900). Τα έσοδα θα διατεθούν στην Πρωτοβουλία Justice for Zak/Ζackie για τα δικαστικά έξοδα.

● «Συνεχίζουμε ακούραστα μέχρι τη στιγμή της δικαίωσης», σημειώνει η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στο κάλεσμά της έχουν ανταποκριθεί πλήθος καλλιτέχνες που τραγουδούν στη μνήμη του Ζακ. Χρήματα για τα δικαστικά έξοδα της οικογένειας συγκεντρώνονται στη διεύθυνση: https://gogetfunding.com/justice-for-zak,.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago