Κόσμος

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ουκρανία – Σειρήνες στο Μπέλγκοροντ, ρωσική επιδρομή σε τέσσερις επαρχίες

Η ένταση έχει ανέβει κατακόρυφα, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, σε όλα τα ουκρανικά μέτωπα με εκατέρωθεν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους. Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Μπέλγκοροντ, Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ, κάλεσε το πρωί τους κατοίκους της ρωσικής ομώνυμης πόλης να κρυφτούν σε καταφύγια, καθώς ενεργοποιήθηκαν οι σειρήνες προειδοποίησης για εισερχόμενους πυραύλους.

Από την πλευρά του, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε 21 από τα 49 drones με τα οποία η Ρωσία εξαπέλυσε την τελευταία της αεροπορική επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα περισσότερα drones είχαν στόχους στην πρώτη γραμμή άμυνας της Ουκρανίας, καθώς και σε πολιτικές, στρατιωτικές υποδομές στις επαρχίες Χάρκιβ, Χερσώνα, Μικολάιβ και Ζαπορίζια.

Εντωμεταξύ, σε 22 ανέρχεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ από τη χθεσινή επίθεση, για την οποία η Μόσχα κατηγόρησε ευθέως την Ουκρανία κάνοντας λόγο για «τρομοκρατική επίθεση». Τον νεότερο απολογισμό των θυμάτων ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Μπέλγκοροντ, Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι τρία παιδιά. Από την επίθεση άλλοι 109 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ο Γκλάντκοφ τόνισε ότι 30 πολυκατοικίες υπέστησαν ζημιές από την επίθεση, καθώς και σπίτια και αυτοκίνητα. Ώρες μετά την επίθεση στο Μπέλγκοροντ, ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν με πυραύλους και drones την ουκρανική πόλη Χαρχίβ (Χάρκοβο) τραυματίζοντας τουλάχιστον 22 ανθρώπους και προκαλώντας ζημιές σε πολυκατοικίες.

Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Πρόκειται για «τρομοκρατική επίθεση του καθεστώτος του Κιέβου σε μια πόλη», υποστήριξε ο ρώσος πρεσβευτής, Βασίλι Νεμπένζια, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη σύγκληση του οποίου ζήτησε η Μόσχα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το Κίεβο χρησιμοποίησε πυρομαχικά διασποράς και έκανε λόγο για τυφλό και σκόπιμο χτύπημα σε μη στρατιωτικούς στόχους, καθώς επλήγησαν ένα αθλητικό κέντρο, ένα παγοδρόμιο και ένα πανεπιστήμιο.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ουκρανίας και των συμμάχων της, οι οποίοι υπενθύμισαν πως η Ρωσία ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο. Ο ουκρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Σερχίι Ντβόρνικ, είπε ότι πως «όσο συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος, τον οποίο εξαπέλυσε ο δικτάτορας του Κρεμλίνου, τα θύματα και τα δεινά θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται». Παραλλήλως αναφέρθηκε και στη ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο, λέγοντας ότι η Μόσχα βομβαρδίζει με πυραύλους S-300 κατοικημένη περιοχή.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Τζον Κέλι, επέρριψε αποκλειστικά την ευθύνη στον Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι «αυτός είναι δικός του πόλεμος». Επανέλαβε επίσης ότι η Ρωσία «θα μπορούσε να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο σήμερα» και απηύθυνε έκκληση για την «προστασία όλων των αμάχων, σε όποια πλευρά κι αν ανήκουν, σε κάθε σύγκρουση».

Ο βρετανός απεσταλμένος Τόμας Φίλιπς υπογράμμισε επίσης ότι η Μόσχα ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο με την εισβολή των στρατευμάτων της στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια και κατηγόρησε τη Ρωσία για τη στοχοποίηση αμάχων. Η Ουκρανία απλώς ασκεί το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα, ενώ η Ρωσία «ποδοπατεί» τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ υποστήριξε ο γάλλος απεσταλμένος Νικολά ντε Ριβιέρ. Για «πραγματικό κίνδυνο κλιμάκωσης και εξάπλωσης» της σύγκρουσης μίλησε ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Χάλεντ Χιαρί.

Ουκρανικές αντιδράσεις

Για την επίθεση στο Μπέλγκοροντ δεν υπήρξε κάποια επίσημη αντίδραση από το Κίεβο. Ωστόσο, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων RBC-Ukraine, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας κάνουν λόγο για απάντηση στο μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών εναντίον ουκρανικών πόλεων την προηγούμενη ημέρα.

Την ίδια ώρα, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ukrainska Pravda επικαλείται πηγή των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας που κατηγορούν τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα για την καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών και μιλούν, μεταξύ άλλων, για «σκόπιμη και σχεδιασμένη προβοκάτσια».

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago